V Splošni bolnišnici Murska Sobota vse postelje zasedene

Bolnike, ki potrebujejo zdravljenje in jim ne morejo zagotoviti ustrezne namestitve, pošiljajo v druge bolnišnice po Sloveniji od sredine prejšnjega tedna.

Prlekija-on.net, torek, 10. november 2020 ob 15:46
Splošna bolnišnica Murska Sobota

Splošna bolnišnica Murska Sobota

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so maksimalno povečali posteljne zmogljivosti za bolnike s covidom-19, tako da imajo ta hip 128 postelj za akutne bolnike in 23 postelj za intenzivno zdravljenje, je sporočilo vodstvo bolnišnice. Vse postelje so zasedene. Trenutno je v bolnišnici hospitaliziranih 151 bolnikov s covidom-19, od tega jih 23 potrebuje intenzivno zdravljenje. Bolnike, ki potrebujejo zdravljenje in jim ne morejo zagotoviti ustrezne namestitve, pošiljajo v druge bolnišnice po Sloveniji od sredine prejšnjega tedna.

Bolniki s koronavirusno boleznijo so nameščeni v prostorih stare stavbe Ginekološko-porodniškega oddelka. Tudi Infekcijski, Pljučni oddelek ter del Otroškega in Internega oddelka so namenili bolnikom s covidom-19. Bolniki, ki zaradi koronavirusne bolezni potrebujejo intenzivno zdravljenje, so nameščeni v enoti za intenzivno terapijo Oddelka za perioperativno medicino, ki so ga razširili v operacijske prostore.

Več žarišč je v Prekmurju

Kacin: Razmere se žal poslabšujejo v pomurski regiji


V bolnišnici se zaradi naraščajočega števila bolnikov s covidom-19 spopadajo z veliko kadrovsko stisko. Da lahko zagotavljajo zdravstveno oskrbo tako za bolnike s covidom kot druge bolnike, ki so k njim napoteni s stopnjo nujnosti »nujno« in »zelo hitro«, sprotno usklajujejo aktivnosti in med oddelki prerazporejajo zdravstvene delavce. Še posebno kritično je pomanjkanje kadra s področja zdravstvene nege, usposobljenega za obravnavo bolnikov na intenzivni terapiji.

V bolniškem dopustu je trenutno 197 zaposlenih, od tega 83 zaradi pozitivnega izida testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Zdravstveno osebje je zaradi preobremenjenosti izčrpano. "Na naše pozive za pomoč pri delu so se odzvali Zdravstveni dom Murska Sobota (s 4 diplomiranimi medicinskimi sestrami in 1 zdravstvenim tehnikom pripravnikom), Zdravstveni dom Gornja Radgona (s 3 diplomiranimi medicinskimi sestrami), Psihiatrična bolnišnica Ormož (z 1 diplomirano medicinsko sestro), Zdravstveni dom Lendava (z 1 diplomirano medicinsko sestro) in Zdravstveni dom Ljutomer (z 1 diplomirano medicinsko sestro in 2 zdravstvenima tehnikoma pripravnikoma). Prav tako so se nam pridružili 3 prostovoljci. Vse zunanje zdravstvene delavce in vse druge, ki so se pripravljeni vključiti v delo v bolnišnici, znova vljudno prosimo, da se nam pridružijo," pozivajo ter dodajajo: "Prebivalce Pomurja pa še naprej pozivamo k doslednemu izvajanju preventivnih ukrepov, kot so nošenje mask, upoštevanje varne razdalje ter dosledna higiena kašlja in rok. Širjenje okužbe lahko dodatno zamejimo z uporabo mobilne aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi OstaniZdrav, ki nas obvesti, da smo bili v stiku z okuženo osebo."

Minister Gantar je za popolno zaprtje države

Minister Gantar: Za 14 dni bi morali uvesti še nekoliko strožje ukrepe




Več v Gospodarstvo