Na 9. Blaguškem teku tudi tek v spomin preminulemu prijatelju

Spominski tek so posvetili pokojnemu prijatelju Bojanu

Branko Košti, nedelja, 17. april 2011 ob 16:561
Udeleženci 9. Blaguškega teka

Udeleženci 9. Blaguškega teka

Športno društvo Videm združuje aktivne športnice in športnike, kakor tudi športne rekreativce v občini Sv. Jurij ob Ščavnici. Poleg uspehov na športnih tekmovanjih se ponašajo tudi kot odlični organizatorji številnih tekmovanj. Njihov najobsežnejši in tudi najzahtevnejši projekt je vsekakor vsakoletni Blaguški tek, katerega so v soboto, 16. aprila, pripravili že deveto leto zapored.

Začetki te množične tekaške prireditve segajo v leto 2003, ko se je prvega teka okrog idiličnega Blaguškega jezera udeležilo 70 tekačev. Z leti je to tekmovanje postalo najbolje organizirana in po udeležbi tekačev in tekačic najštevilčnejša prireditev v okviru 19-tih tekov za pomurski pokal.

Leta 2006 je tek postal tudi mednarodni, saj je bil vključen v sklop srednjeevropskih tekov, imenovan CERR-CUP, tek pa se vključuje tudi v projekt Slovenija teče za zdravje. CERR-CUP (the Central European Region Running Cup) je edinstven prekomejni projekt, ki združuje 10 tekaških prireditev v treh državah - šest v Avstriji, eno v Sloveniji in tri na Madžarskem. Za končno uvrstitev je potrebna udeležba tekmovalca vsaj na sedmih tekih.

Čudovito sobotno popoldne je na obrežje Blaguškega jezera privabilo številne gledalce, ki so zavzeto spremljali tekmovanje. Najprej so bili na vrsti otroški teki; mladi tekači in tekačice so se pomerili v več starostnih katergorijah na razdaljah od 300 pa do 2000 m. Ob 16. uri je bil start glavnega teka - članov na 9 km in članic na 6 km. Zadnji je bil na vrsti občinski tek, na katerem so se na 2 km dolgi progi (ženske) in 3 km (moški), pomerili aktivni člani in rekreativci domačega društva ter po želji tudi obiskovalci. To je bil spominski tek, posvečen mlademu članu športnega društva Bojanu Bojaniču, ki je nenadoma preminil med vadbo v telovadnici novembra 2010. Znesek, zbran s prijavnino za ta tek, bodo izročili kot pomoč ženi in otrokom pokojnega prijatelja.

Absolutni zmagovalec med moškimi na 9 km je član TS Radenska Zdenko Klemenčič, drugi je bil Arpad Garami, tretji pa Atila Horvath, oba iz Sombatela na Madžarskem. Na 6 km med ženskami je zmagala Mojca Grandovec iz Maribora pred članico soboške Panvite Sonjo Neger in Ptujčanko Polono Lamut. V spominskem teku v spomin Bojana Bojaniča je med dekleti zmagala domačinka Urška Šantl, sicer članica TS Radenska, med fanti pa prav tako domačin Matevž Žunič iz Bolehnečic.

Podrobnejši rezultati po kategorijah še sledijo.


Več v Šport