Matjaž Jereb: Smrtnost zaradi covida vsaj 10-krat višja, kot pri gripi

Število bolnikov, ki zaradi gripe potrebujejo zdravljenje na oddelku za intenzivno zdravljenje, je do desetkrat nižje, kot je število bolnikov, ki jih s covidom zdravijo danes na intenzivnih oddelkih, je pojasnil Jereb.

Prlekija-on.net, petek, 13. november 2020 ob 12:16
Matjaž Jereb, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Matjaž Jereb, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike dr. Matjaž Jereb, je v petek na novinarski konferenci odgovarjal tudi na vprašanje o primerjavi hospitalizacij pacientov z gripo in sedaj z boleznijo covid, kar se vedno pojavlja v javnosti, češ, "da gre samo za ene vrste gripe in ni tako hudo."

Jereb je pojasnil, da kar se tiče neposredne primerjave med covidom in gripo, to ni možno. "Gre za popolnoma drug virus. Gre tudi za to, da proti gripi imamo učinkovita orodja s katerimi lahko bolezen in okužbo preprečimo, pri covidu na cepivo še čakamo. Ocene, kar se smrtnosti tiče, med gripo in covidom, so seveda različne, nedvomno je pa smrtnost zaradi covida vsaj desetkrat višja, kot je smrtnost zaradi gripe. In nenazadnje, število bolnikov, ki zaradi gripe potrebujejo zdravljenje na oddelku za intenzivno zdravljenje, je do desetkrat nižje, kot je število bolnikov, ki jih s covidom zdravimo danes na intenzivnih oddelkih. Absolutna primerjava ni možna, gre za popolnoma različni bolezni; s potekom, predvsem pa glede na različno prognozo," je pojasnil Jereb.

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Pomurska regija z najvišjo 14-dnevno incidenco v državi


prof. dr. Matjaž Jereb: "Z upoštevanjem ukrepov lahko preprečimo katastrofo in epidemijo upočasnimo. Razmere na nivoju...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Petek, 13. november 2020


Več v Slovenija