Moja knjižnica povezuje - Krajevna knjižnica Sveti Tomaž

V Tednu splošnih knjižnic bi radi z vami praznovali tako, da se vam vsaka enota Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož predstavi nekoliko podrobneje.

Prlekija-on.net, torek, 17. november 2020 ob 20:00
Krajevna knjižnica Sveti Tomaž

Krajevna knjižnica Sveti Tomaž

Danes se vam oglašamo iz Meškovega rojstnega kraja - Svetega Tomaža. Tomaževčani smo ponosni, da ravno iz našega kraja prihajata dva velika pisca literarne besede, poznana širšemu krogu slovenskih bralcev, Stanko Cajnkar in Franc Ksaver Meško. Ponosni smo, da po slednjem nosi ime tudi naša knjižnica.

Knjižničarka Bernardka Viher
Knjižničarka Bernardka Viher

Ker smo želeli knjige in branje čim bolj približati ljudem pri Svetem Tomažu, je bila na pobudo občine in osrednje knjižnice v Ormožu 2. junija 2015 ustanovljena Krajevna knjižnica Sveti Tomaž. Svoje prostore ima v zgradbi OŠ Sveti Tomaž, deluje samostojno in ima tudi svoj ločen zunanji vhod. Razdeljena je na dva prostora. Prvi je namenjen našim mladim bralcem in izposoji gradiva, v drugem pa najdete leposlovno in strokovno gradivo za odrasle ter poučno za otroke.

Odprtje Krajevne knjižnice Sveti Tomaž leta 2015
Odprtje Krajevne knjižnice Sveti Tomaž leta 2015

Ob odprtju je knjižnična zbirka obsegala 6.302 enoti knjižničnega gradiva, danes, dobrih pet let kasneje pa že čez 9000 enot gradiva (leposlovno in strokovno literaturo za odrasle, kartonke, slikanice in poučne knjige za otroke, knjige za mladino, časopise, revije, DVD-je s filmi in risankami, CD-je z glasbo in pravljicami, didaktične igrače, družabne igre).

Knjižnico obiskujejo uporabniki z različnimi nameni. Prevladuje izposoja gradiva na dom, pomembno vlogo pa ima tudi obiskovanje različnih prireditev za odrasle in otroke. Tomaževčani so tudi knjižnične prireditve vzeli za svoje, saj se na vsa odzivajo v lepem številu.

Krajevna knjižnica Sveti Tomaž

V okviru knjižnice smo v preteklih letih organizirali literarne večere (Tadej Vesenjak in Marko Kočar, Fara Tomaževska, Anica Štuhec), pogovorne večere (z Zvezdano Mlakar in pevko Ditko), potopisna predavanja (Miro Rakuša, Klara Rakuša), strokovna predavanja (Jerneja Jošar, Miša Pušenjak, Metka Ternjak Gomboc in Tina Ternjak, Sebastijan Kristovič), delavnice izdelovanja adventnih venčkov (Marko Viher), delavnico izdelovanja gobelinov (Gabriel Kefelja) in začetno delavnico kvačkanja (Terezija Hudžar). Pripravili pa smo tudi dve razstavi: gobelinov (Mira in Gabriel Kefelja) in fotografij (Ciril Ambrož). Prireditve predstavljajo možnost predstavitve domačinov v njihovem ustvarjanju, talentih in znanju širšemu krogu, ob enem pa s prihodom kakšne bolj znane osebnosti obogatitev za celotno skupnost.

Krajevna knjižnica Sveti Tomaž

Veseli nas tudi delo z najmlajšimi, ki nam s svojimi obiski pravljičnih uric (vsako tretjo sredo v mesecu) in knjižnice dajejo vedno novega zaleta in navdiha. V okviru tematskih tednov redno sodelujemo tudi z Vrtcem pri OŠ Sveti Tomaž z bibliopedagoškimi uricami v samem vrtcu pri najmlajših in z obiskom skupin otrok v knjižnici. Vzgoja bralcev se tako začenja že pri najmlajših. Z veseljem ugotavljamo, da se danes v našo knjižnico vračajo srednješolci, ki so odšli na šolanje v drug kraj, a knjige še vedno poiščejo pri nas.

Krajevna knjižnica Sveti Tomaž

Z vsakim novim letom zaznavamo, da prostor knjižnice pri Svetem Tomažu postaja zares informacijsko središče kraja, kar je bil že ob odprtju naš namen. Pri nas prve informacije in stik s krajem poiščejo na novo priseljeni prebivalci v naši občini ter tako počasi tkejo vezi z novim okoljem. Nečlani knjižnico obiščejo za fotokopiranje in tiskanje dokumentov na tiskalniku, za uporabo optičnega bralnika (skenerja) ter za pridobivanje informacij lokalnega pomena. Uporabnikom sta na voljo tudi 2 osebna računalnika, ki omogočata dostop do svetovnega spleta in raznih elektronskih baz podatkov. V branje in izposojo ponujamo tudi časopise in revije, namenjene tako mlajšim kot starejšim uporabnikom.

Kot član naše knjižnice si lahko na našo člansko izkaznico izposodite gradivo tudi v vseh organizacijskih enotah in osrednji knjižnici v Ormožu osebno ali pa vam ga po predhodnem naročilu od tam tudi prinesemo.

Knjižnica se aktivno povezuje tudi z društvi in institucijami v lokalnem okolju in tudi širše. Že vse od začetka sodelujemo s člani društva upokojencev in s člani literarne sekcije Kulturnega društva Fran Ksaver Meško Sveti Tomaž. V naših prostorih se redno srečujejo tudi člani bralnega kluba pri Svetem Tomažu. V prihodnje upamo, da bodo zdravstvene razmere omogočile tudi sodelovanje z enoto CSO Ormož pri Svetem Tomažu z izvajanjem bralnih ur in pogovorov s starejšimi varovanci doma.

Na koncu gre zahvala in pohvala vsem malim in velikim Tomaževčanom in drugim našim podpornikom, ki s knjižnico živite. Če smo imeli v preteklem letu 2019 v naši zbirki 8.963 enot gradiva in ste si ga izposodili kar 10.563 enot, so te številke jasen dokaz, da knjižnica v občini s 1.998 prebivalci živi in dosega svoj namen. Naj dobre knjige še naprej širijo vaša obzorja.

Dobrodošli tudi v teh spremenjenih časih vsak ponedeljek in sredo med 13. in 18. uro ter v petek med 8. in 13. uro.

Krajevna knjižnica Sveti Tomaž

Knjižničarka Bernardka Viher
Foto: Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje