Zlomljena tokrat kot virtualna fotografska razstava

V teh časih, ko se je nasilje še povečalo zaradi vseh omejitev, je pomembno, da se govori o tem.

Prlekija-on.net, sobota, 21. november 2020 ob 16:58
Zlomljena

Zlomljena

Zaradi situacije, letos ob mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad ženskami, avtor fotografij Bojan Sobočan, ni mogel odpreti svoje razstave z naslovom Zlomljena. Namesto tega je na ogled skrčena virtualna fotografska razstava. Otvoritev bo naslednje leto, ko bo možno, na Ptuju v knjižnici. V teh časih, ko se je nasilje še povečalo zaradi vseh omejitev, je pomembno, da se govori o tem. Razstava je nastala v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj, Centrom za socialno delo Spodnje Podravje in Kulturno umetniškim društvom Vitomarci.

Bojan Sobočan, ki prihaja iz Gomilice, je član foto kluba Maribor in foto-video kluba Lendava, do sedaj je s svojimi fotografijami sodeloval na številnih skupinskih razstavah obeh klubov, v minulih letih pa je pripravil tudi samostojne razstave, ki opozarjajo na nasilje nad ženskami.

Z vsemi preventivnimi dejavnostmi želijo žrtvam nasilja sporočiti, da je izhod iz nasilnega odnosa možen. Je pa proces, ki je lahko za žrtev izjemo težak in travmatičen. Vsako obsojanje in spraševanje žrtvi dodatno otežuje že tako težko odločitev. Reproducira tudi predsodke in stereotipe, zato je naše zavedanje o zakoreninjenosti nasilja in o težavnosti razmer, v katerih so se znašle žrtve nasilja v družini, izjemno pomembno.

Bojan Sobočan se je s fotografijo začel ukvarjati v srednji šoli, resneje pa se ji je posvetil v zadnjih petih letih. Čeprav je zanj fotografija zanimiv hobi, se z njeno pomočjo rad loteva prikazovanja resnih tem in pereče družbene problematike. Njegova želja je fotografijo približati ljudem tako, da bi le-ta med njimi živela. Razstava je posvečena žrtvam nasilja in osebam, ki so se pod težo le tega zlomile. Fotografije so simbolične. Naslovov nimajo zaradi tega, da bi si ob njihovem ogledu vsak opazovalec lahko ustvaril svojo lastno zgodbo.



Več v Kultura in izobraževanje