Ulični zbiralniki in kotiček za ponovno uporabo v Ljutomeru z okolico

V družbi ZEOS, d.o.o. in KSP Ljutomer d.o.o. so na nekatere ekološke otoke postavili v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj 8 uličnih zbiralnikov za oddajo nedelujočih e-naprav in odpadnih baterij.

Prlekija-on.net, torek, 1. december 2020 ob 11:39
Ulični zbiralnik na Fulneški ulici v Ljutomeru

Ulični zbiralnik na Fulneški ulici v Ljutomeru

Družba ZEOS, d.o.o. in KSP Ljutomer d.o.o. sta na nekatere ekološke otoke postavila v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj 8 uličnih zbiralnikov za oddajo nedelujočih e-naprav in odpadnih baterij. V sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom Še sem uporaben pa sta omenjeni organizaciji postavili na Zbirni center Ljutomer skupaj s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. poseben kotiček za oddajo še delujočih aparatov. Oba projekta sta sofinancirana s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.

E-odpadki in sivo-zeleni ulični zbiralniki

Družba ZEOS, d.o.o. je največja slovenska shema, ki v imenu proizvajalcev izvaja zbiranje e-odpadkov, odpadnih baterij in odpadnih nagrobnih sveč. Zbrane tovrstne odpadke predaja v postopek nadaljnje obdelave. V času 13 let zbiranja e-odpadkov so le-teh zbrali skoraj 90.000 ton. E-odpadki sodijo v posebno skupino in ne med mešane komunalne odpadke. Vsebujejo surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati, ki se lahko uporabijo za nove proizvode, s tem pa se ohranjajo naravni viri, prav tako pa ti odpadki vsebujejo tudi težke kovine, ki so za okolje zelo nevarne. Problematični so še posebej mali aparati in odpadne baterije, saj zaradi svoje velikosti velikokrat končajo prav v mešanih odpadkih ali celo na divjih odlagališčih.

Gospodinjstva so ključnega pomena za boljše ravnanje s tovrstnimi odpadki in ravno zato se na novo postavljeni ulični zbiralniki nahajajo na frekventnih lokacijah in v neposredni bližini zbiralnikov za druge odpadne frakcije in tako predstavljajo primerne lokacije za oddajo tovrstnih odpadkov, ki so občanom na dosegu. Life projekt Gospodarjenje z e-odpadki zato nagovarja še posebej vsa slovenska gospodinjstva k skrbnemu ravnanju s starimi aparati in baterijami.

Ulični zbiralnik
Ulični zbiralnik na Fulneški ulici v Ljutomeru

Lokacije zbiralnikov

Ulični zbiralniki so postavljeni na naslednjih lokacijah: v Občini Ljutomer (v Stročji vasi pri ekološkem otoku pri stari šoli, na Fulneški ulici v Ljutomeru - zraven ekološkega otoka za trgovino Mercator, v Mali Nedelji pri ekološkem otoku pri avtobusni postaji in na Cvenu na avtobusni postaji pri ekološkem otoku), v Občini Razkrižje (za osnovno šolo Janeza Kuharja Razkrižje, Šafarsko 24c), v Občini Veržej (pri ekološkem otoku pri sladoledarju), v Občini Križevci (pri občinski stavbi) in v Občini Apače (pri osnovni šoli v Apačah). Lokacije uličnih zbiralnikov najdete na spletnem zemljevidu na www.stariaparati.si.

Kaj sodi v zbiralnike in kaj ne?

V zbiralnike lahko oddate male gospodinjske aparate (električne mešalnike, likalnike, tehtnice, ure, grelnike vode, ožemalnike, opekače kruha ...), prenosne baterije in akumulatorje, elektronske igrače, računalniško opremo in zabavno elektroniko (mobilne telefone, računalnike, tiskalnike, zvočnike, kalkulatorje, polnilce, fotoaparate, slušalke ...) in drugo malo opremo in orodje (sušilnike, električna orodja, brivnike, svetilke ...).

V ulične zbiralnike ne sodijo TV in monitorji ter sijalke, saj se lahko razbijejo. Le-te se lahko odda v trgovinah z električno in elektronsko opremo (zeleni koti), v okviru lokalnega mobilnega zbiranja ali na zbirne centre. Prav tako v ulične zbiralnike ne sodijo kakršnikoli drugi odpadki.

Kotiček za oddajo delujočih aparatov

V družbi ZEOS, d.o.o. ocenjujejo, da se med zbranimi e-odpadki nahaja še 1-2 % delujočih naprav, ki po nepotrebnem končajo v predelavi materiala, hkrati pa se zavedajo, da se v Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji pripravljajo zakonodajne spremembe na področju ravnanja z rabljenimi izdelki, ki vodijo v krožno gospodarstvo. Zato želijo še uporabne delujoče aparate preusmeriti iz tega najhitreje naraščujočega toka odpadkov.

Projekt Life Spodbujamo e-krožno spodbuja krožno gospodarstvo na področju e-opreme ter poudarja okoljski in socialni vidik ohranjanja in podaljševanja življenjske dobe aparatov. Med drugim se bo v sklopu projekta postavilo okrog 60 kotičkov za oddajo še delujočih aparatov po vsej Sloveniji, ki bodo te aparate, ki bi sicer končali med e-odpadki, zajeli in jim zagotovili nove lastnike. Enega so postavili tudi v Zbirnem centru Ljutomer.

Kotiček za ponovno uporabo
Kotiček za ponovno uporabo v Zbirnem centru Ljutomer

Kotiček za oddajo še delujočih aparatov se nahaja v delu zbirnega centra poleg prostora za odlaganje že odsluženih odpadnih aparatov in je vidno označen s prevladujočo rumeno barvo. Vanj se lahko odda naslednje še delujoče aparate za ponovno uporabo: pralni stroj, hladilnik, zamrzovalnik, namizni in prenosni računalnik, zabavno elektroniko, male gospodinjske aparate, igrače, mobilne telefone, zvočnike, TV z ravnim zaslonom z daljincem, LCD monitorje, krožne žage, vrtalnike, glasbene stolpe, sesalnike in ostale primerne aparate na elektriko ali baterije. V kotičku se zbira aparate, ki so varni za uporabo, niso pokvarjeni ali poškodovani, niso prekomerno umazani in niso zastareli. Če teh zahtev ne izpolnjujejo, jih je potrebno oddati na prostor za prevzem odpadne električne in elektronske opreme, ki se nahaja poleg kotička. Za zbrane primerne še delujoče aparate se bo v okviru projekta poskrbelo, da bodo po različnih poteh našli nove lastnike.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je v letošnjem letu potekal od 21. do 29. novembra 2020. Tematski fokus letošnjega leta so bili nevidni odpadki kot odpadki, ki nastajajo v proizvodnem postopku izdelkov. Namen je bilo opozoriti na ogromne količine odpadkov, ki se skrivajo za proizvodnjo tudi najmanjših izdelkov (npr. v proizvodnji 200 g težkega telefona nastane 86 kg odpadkov) in na dejanski vpliv teh izdelkov na okolje ter preprečevati nastajanje teh odpadkov s podaljševanjem življenjske dobe izdelkov, ponovno uporabo ter souporabo izdelkov namesto nakupa novih izdelkov. Na vse to bo družba ZEOS, d.o.o. tekom prihodnjih let opozarjala preko svojih inovativnih orodij kot so potujoča popravljalnica, zgoraj omenjeni kotički za oddajo aparatov v ponovno uporabo, spletna platforma krožnega gospodarstva, soorganizacija garažnih razprodaj in izposojevalnic izdelkov ter vzpostavitev centrov priprave aparatov na ponovno uporabo.

Vabljeni torej vsi občanke in občani, da oddate svoje male e-odpadke in odpadne baterije v enega izmed sivo-zelenih uličnih zbiralnikov in odšli bodo v reciklažo. V kolikor pa imate še kakšen delujoč aparat, ki bi ga želeli predati v ponovno uporabo, obiščite Zbirni center Ljutomer in ga oddajte v rumeni kotiček ter tako poskrbite, da bo dobil novega lastnika.


Več v Gospodarstvo