Večkratni prvak Bor Rehak Friš v 11 letih ni izpustil niti dneva treninga

Bor je zelo uspešen mladi slovenski športnik iz Slavšine pri Vitomarcih. Že v otroštvu je pričel v svoji domači sobi izvajati premete, stoje, akrobacije in prosil starša, da ga vpišeta k uram plesa. Danes pa Bor piše svojo izjemno zgodbo o uspehu v svetu breakdanca.

Aleksandra Papež, torek, 1. december 2020 ob 15:54
Bor Rehak Friš

Bor Rehak Friš

Starša Egon Rehak, nekdanji športnik in mama Gabriela sta prepoznala Borovo veliko željo in ga podprla. S sedmimi leti je Bor pričel trenirati v plesni šoli Zapleši si v Mariboru, v razredu plesne učiteljice Ane in vse do danes niti za en dan ni nehal trenirati. »To najraje počnem, pri tem ne čutim nobenega napora.« je navdušeno spregovoril Bor, ki je bil do sedaj štirikrat mladinski prvak z ekipo, enkrat svetovni prvak z ekipo, leta 2017 evropski prvak posamično, pokalni zmagovalec in državni prvak v breakdancu.

»Treniram najmanj dve uri, vsak dan. Pri tem uporabljam tudi tekalno stezo in druge naprave za vzdrževanje kondicije in moči. Poleti plavam v domačem bazenu, tudi kolesarim, v dvorani boksam. Ko sem popolnoma osredotočen, me to sprošča.« Bor trenira v sodobni športni dvorani v neposredni bližini domače hiše v Slavšini. Športni prostori so v zaključni fazi urejanja, v njih pa si Bor želi v prihodnosti poučevati breakdance. »Načrtujem ure breakdanca za vse generacije. Pri tem ni starostnih omejitev.« V enem izmed prostorov pa ponosno pokaže poln hladilnik sladoleda podjetja STORK, ki podpira njegov trud. Bor pri svojih ciljih ne popušča, kljub težavam z bolečino v hrbtu zadnja štiri leta. »Ko sem ogret, bolečine ne čutim.« Klasičen zobni aparat pa so mu v Digitalnem zobozdravstvu VBO, nadomestili z nevidnim, da ga ne ovira pri treningih.

Bor Rehak Friš

Bor Rehak Friš postal evropski in državni prvak v breakdanceu


Bor Rehak Friš

Najbolj mu je všeč, da lahko improvizira

Bor večino časa trenira brez trenerja, v Maribor se k trenerju Naserju Gutiću (bolj znan kot Bboy Naki) odpravi le tu in tam, na izpopolnjevanje koreografij in tehnike. Je pa tudi član Plesne šole Urška, ki jo uspešno vodi Nina Mernik. Na mladinskih olimpijskih igrah v Argentini je med 4000 nastopajočimi leta 2018 zasedel 43. mesto. »Moj cilj je uvrstitev na olimpijske igre leta 2024, torej uspeh na kvalifikacijah leto pred tem.« Med rednimi treningi se Bor udeležuje tekmovanj in nastopov. Letos je nastopil tudi na sprejemu diamantnih maturantov pri predsedniku države Borutu Pahorju.

Pri breakdancu je zagnanemu športniku najbolj všeč, da lahko improvizira - uporablja svoje korake, svoje kreacije, prepleta enostavnejše in težavne elemente. »Težko izgleda.« prikimava Borova mlajša sestra Nikita. Pri tem so padci del treninga. »Neštetokrat padeš, ko treniraš težje elemente, enostavno te ne boli več.« trdi Bor, ki je prvih 5 let intenzivnih treningov breakdanca ta šport šele osvajal, sedaj pa ga nenehno nadgrajuje in z njim osebnostno raste.

Bor Rehak Friš

Družina ga v vseh pogledih podpira in mu pomaga

Bor je ob vsakodnevnih treningih in tekmovanjih uspešno zaključil Srednjo trgovsko šolo v Mariboru, smer administrator, sicer pa se je posvetil izključno športu in z njim v celoti diha njegova družina. Oče Egon, mama Gabriela ter sestra Nikita ga v vseh pogledih podpirajo in mu pomagajo.

»Ata in mama sta moja največja podpora, več sem prespal v njunih avtomobilih, kakor v svoji sobi in tako tudi onadva. Brez njiju ne bi šlo.« je hvaležen uspešen mladenič iz Vitomarcev, ki je to jesen dopolnil 18 let.

Sicer pa na vprašanje, kaj najraje počne v prostem času, odgovori: »Treniram!« 

Foto: osebni arhiv družine Rehak Friš



Več v Šport