Se spomnite motokros proge v Oseku? Društvo deluje še danes!

Že okoli leta 1970 so organizirali prve motokros tekme, danes se posvečajo preventivi. Beseda teče o Avto-moto društvu Lenart, ki aktivno deluje že 70 let. Letos so izdali celo knjižico.

Aleksandra Papež, sreda, 2. december 2020 ob 15:521

Člani AMD Lenart so svojih 70 let delovanja pričakovali z velikimi načrti, a so jim razmere dopustile pripraviti le okrnjeno slovesno srečanje vodstva društva ter Avto-moto zveze Slovenije s predstavniki vodstva iz Ljubljane in iz poslovne enote Lenart. Na srečanju so predstavili tudi knjižico, v kateri so strnili delovanje AMD Lenart skozi leta.

»Društvo naj bi bilo registrirano najkasneje leta 1946, saj imamo člana, ki je v letu 1956 dobil prvo priznanje za 10 let delovanja v društvu. V uradnih dokumentih pa je kot leto ustanovitve navedeno leto 1950.« je povedal Danilo Lukavečki, ki je zadnja 4 leta predsednik AMD Lenart. Prvotne člane naj bi na polovici prejšnjega stoletja združila želja po izobraževanjih in usposabljanjih kandidatov za vozniške izpite.
»Društvo danes združuje 1260 članov, pri delovanju pa nam pomagajo zaposleni AMZS, poslovne enote Lenart, ki opravljajo tehnične preglede, registracije, zavarovanja in vpisujejo nove člane

Knjižica AMD Lenart

Društvo pa je znano predvsem po motokros tekmah, ki jih je uspešno organiziralo po letu 1970. »Že zelo zgodaj smo organizirali krožne vožnje z motorji po Lenartu. Do leta 1986 je bila motokros proga urejena na pobočju hriba nad Ptujsko cesto (na Kamenšaku). Znano je, da je društvo organiziralo več prvenstev. Spomladi 1978 je bilo organizirano republiško prvenstvo, jeseni pa so člani pripravili državno prvenstvo Jugoslavije. Društvo je tako pridobilo tudi mednarodno prepoznavnost.« so člani zapisali v svoji knjižici.

Leta 1993 pa so na kupljenem zemljišču v Oseku uredili športno-rekreacijski center z urejenim vodovodom, električno napeljavo in vsemi pogoji, da so lahko zagotovili tudi televizijski prenos tekem. »Prvotna dolžina proge za motokros je bila 1850 m. Proga pa je obratovala vse do leta 2002, ko smo organizirali zadnje mednarodno tekmovanje, Evropski pokal narodov.« doda Lukavečki. Na teh tekmovanjih so bili tudi zelo uspešni, med uspešnejši tekmovalci iz vrst opisanega društva so bili Anton Slaček, Franc Rose, Roman Jelen. Društvo se je v letih delovanja večkrat preimenovalo - prvotno Društvo šoferjev in avtomehanikov, kasneje Mototurist Lenart, danes Avto-moto društvo Lenart in celo za kratek čas prenehalo z aktivnim delovanjem.

Po letu 2017 so si svoj sedež uredili v prostorih poslovne enote AMZS v Lenartu, svoje delo pa usmerili k dejavnostim vezanim na preventivo v prometu. »Organizirali smo predavanja o vožnji v krožnem prometu, pripravili predstavitve s simulatorji. Z osnovnimi šolami sodelujemo pri pripravah otrok na opravljanje izpita za kolo. Za Osnovno šolo J. Hudalesa Jurovski Dol smo sponzorirali tudi nakup odsevnih jopičev. Sodelujemo pa tudi pri varovanju šolskih poti ob začetku šolskega leta. Vsako pomlad pa pred začetkom sezone pripravimo predavanje za motoriste.« je še dodal Lukavečki.

Knjižica AMD Lenart



Več v Šport