TZS: Trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci. Zahtevajo takojšnje odprtje.

Objavila je poziv predsednikov uprav in generalnih direktorjev trgovskih družb vladi RS za takojšnje odprtje prodajaln, saj ponovno poudarjajo, da trgovina ni vir širjenja COVID-19.

Prlekija-on.net, petek, 4. december 2020 ob 09:29
Zahtevajo takojšnje odprtje trgovin

Zahtevajo takojšnje odprtje trgovin

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je objavila poziv predsednikov uprav in generalnih direktorjev trgovskih družb vladi RS za takojšnje odprtje prodajaln, saj ponovno poudarjajo, da trgovina ni vir širjenja COVID-19. "To potrjujejo tudi zadnji anketni podatki TZS, saj je bil v razdobju 19.11.2020 - 30.11.2020 zabeležen celo upad okužb v trgovini, in sicer z že tako nizkega 1,9 % na 1,4 %. Trgovina torej ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci. Temu nenazadnje pritrjujejo tudi uradni podatki NIJZ, strokovna skupina za COVID-19, nedavna izjava vodje vladne svetovalne skupine za COVID-19 prof. dr. Bojane Beović, kot tudi vsi vladni komunikacijski materiali. Zato opozarjamo, da je potrebno obstoječe ukrepe nujno pretehtati, upoštevati njihovo sorazmernost po dejavnostih, in nemudoma omogočiti obratovanje prodajaln," so zapisali.

Ustavno sodišče je odločilo, da so bili ukrepi za začasno prepoved zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja podaljšani z neveljavnimi vladnimi sklepi.

Teršek: Kazni, izrečene na temelju odlokov, od 5.11. pravno nične


Predsedniki uprav in generalni direktorji trgovskih družb se zato upravičeno sprašujejo, zakaj Vlada RS načrtno uničuje trgovino, ki je ključni generator potrošnje in rasti bruto domačega proizvoda v naši državi. Prav tako se sprašujejo, zakaj Vlada RS načrtno slabša socialno stanje v Sloveniji, saj je bilo v letu 2020 samo iz trgovinske dejavnosti na Zavodu RS za zaposlovanje že 10.000 na novo prijavljenih oseb.

TZS je tako v imenu predsednikov uprav in direktorjev trgovskih družb v četrtek zahtevala sklic urgentnega sestanka s predsednikom Vlade RS, Janezom Janšo ter ministrom za gospodarstvo, Zdravkom Počivalškom, katerega predsedniki uprav in direktorji zaradi kritičnih razmer v trgovinski dejavnosti pričakujejo nemudoma.



Več v Gospodarstvo