V Ljutomeru izvedli dobrodelni projekt Božičkova pot

Kot pravi Nina Mikl, vodja dobrodelnega projekta, so se zaradi trenutnih okoliščin glede virusa, odločile, da bodo s prijateljicami v okoliški občini izvedle projekt, ki bo pozitivno naravnan in ki bo skušal spodbuditi dobro voljo pri ljudeh.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 21. december 2020 ob 15:521
Božičkova pot Ljutomer

Božičkova pot Ljutomer

V Ljutomeru so v teh predprazničnih dneh izvedli dobrodelni projekt - Božičkovo pot Ljutomer. Nina Mikl, vodja dobrodelnega projekta, nam je ob tem povedala: "Tudi letos smo izvedle dobrodelni božični projekt, ki je namenjen vsem posameznikom. Zaradi edinstvenosti virusa COVID-19 in posledičnih ukrepov je ta vsekakor vplival na spremembo ritma vsakdanjika ljudi v letu 2020. Različni ukrepi, omejeno gibanje in druženje vplivajo na negativno razpoloženje, širi se vedno več slabe volje. Ob tem so ljudje dnevno bombardirani z negativnimi podatki glede COVID-19 in številom obolelih. Svoj prosti čas večinoma preživljamo v enoličnem okolju. Pojavlja se prav tako finančna negotovost in strah pred okužbo. Obstaja že mnogo tujih raziskav, ki so potrdile negativen vpliv omejitev na duševno stanje in dobro počutje posameznikov (New York Times, 2020; WHO, 2020; Brooks idr.; 2020). Simptomi ki so se pojavili kot posledica so povišan stres, povišani občutki žalosti in osamljenost (Brodeur idr., 2020)."

Kot pravi, so se zaradi omenjenih dejavnikov odločile, da bodo s prijateljicami v okoliški občini izvedle projekt, ki bo pozitivno naravnan in ki bo skušal spodbuditi dobro voljo pri ljudeh.

Kljub situaciji skušale pokazati, da so lahko tudi takšni, po svoje drugačni, božični prazniki lepi, nasmejani, polni dobrodelnosti in radosti

Bližajo se praznični meseci, ki veljajo za mesece, ko z bližnjimi osebami preživimo veliko prostega časa, se z njimi veselimo in obdarujemo. Ker je to leto zaznamovala situacija s Covid-19, bo božični čas malo drugačen. "Kljub nastali situaciji smo skušale pokazati, da so lahko tudi takšni, po svoje drugačni, božični prazniki lepi, nasmejani, polni dobrodelnosti in radosti. Življenje teče naprej in zakaj ne bi glede na zaskrbljujočo statistiko vsaj malo prispevali k boljšemu počutju in razvedritvi občanov ter polepšali dan mimoidočega," pravi Nina.

"Zasnova projekta ni bila enostavna, saj smo naleteli na ogromno ovir. Sprva sem razmišljala, kaj bi v prvi vrsti občane sploh razvedrilo in s čim bi jim lahko narisali nasmeh na obrazu. Kaj kmalu sem prišla do zaključka, da majhna pozornost posameznika vsekakor razvedri. Ko smo zasnovali osnovno idejo sem naletela na naslednjo oviro, ki se je nanašala na izvedbo projekta z upoštevanjem vseh ukrepov. Sprva se je zdel projekt nemogoč, a po premisleku smo ugotovili, da je projekt kljub vsem veljavnim ukrepom izvedljiv. Ker sem opazila porast sprehajalcev v naravi, se je porajala ideja, da bi majhne pozornosti izobesile v parku, katere bi si vsak mimoidoč oziroma sprehajalec lahko odnesel domov. Takšna dejavnost prav tako upošteva vse ukrepe. Pričakovale smo, da bomo posamezniku ob ugledu in prejemu majhnega darila, vsaj malo polepšale dan in narisale nasmeh na obrazu. Božični čeveljček je vseboval ogromno majhnih, prisrčnih pozornosti," je še povedala Nina.

Velika zahvala lokalnim podjetnikom in Občini Ljutomer

Kot pravi, je enormna zahvala namenjena lokalnim podjetnikom in Občini Ljutomer brez katerih izvedba projekta ne bi bila mogoča. Pomagali so z darovanjem izdelkov. Iskreno se zahvaljujejo Občini Ljutomer, ki je priskrbela božične čeveljčke, Tuš drogeriji Ljutomer, ki je darovala ogromno količino kozmetičnih izdelkov, Kmetiji Kosi-sirarstvo, ki je podarila domače jogurte, sire in maslo, Čebelarstvu Šoštarič Slavko za paketke medu in medenjakov, M BUTIK-u in Euroshop-u Ljutomer, ki sta se odzvala s paketom zimskih dodatkov kot so nogavice in šali, Dioniz in Metropol baru, ki sta darovala tople božične napitke kot so vroče čokolade, čaji, ipd., prodaji sadja in zelenjave Andreja Petek s.p, ki je poskrbela za vsebnost sadja v čeveljčku, 4. medeni kraljici Slovenije-Valentini Marinič, Klementini Vrbnjak in Flo Cukeraj Ljutomer za peko božičnih keksov. "Presenečena sem bila glede pozitivne odzivnosti lokalnih podjetij in njihove pripravljenosti za sodelovanje. Zanimivo je dejstvo, da so kljub času, katerega preživljajo, podprli projekt s spodbudnimi besedami in s paketi izdelkov. Taka dejanja ogrejejo srce in so pokazatelj, da kljub vsemu izbiramo humanost."

Ogromna zahvala je namenjena tudi prijateljicam. Čeveljčkov ni bilo malo, zato so priskočile na pomoč pri logističnih zadevah, polnjenju božičnih čeveljčkov, pripravi domačih izdelkov, izobešanju in dekoraciji. Za njihovo altruistično pomoč in trud se iskreno zahvaljujem.

"Širiti želimo dobro. Upamo, da nam je s skupnimi močmi lokalnih podjetnikov, dobrosrčnih prostovoljk in Občine Ljutomer uspelo izpeljati še en uspešen božični projekt. Še enkrat hvala vsem vključenim v projekt. Če smo razveselile vsaj enega posameznika ter mu narisale nasmeh na obrazu je naš cilj dosežen! Delaj dobro in dobro se bo vrnilo tudi tebi," še pravi Nina, ki skupaj s prijateljicami želi vsem mirne in vesele božične praznike ter vse najlepše v novem letu. "Naj mala zadovoljstva postanejo velika in vse skrbi naj zamenja sreča tiha. Naj bo novo leto srečno, prijazno in z ljubeznijo obdano."



Več v Družabno