Vlada sprejela sklep o podelitvi statusa mesta Lenartu v Slovenskih goricah. Sedaj tudi uradno.

Status mesta bo dobilo tudi naselje Zreže. Obe naselji izpolnjujeta pogoje za status mesta v skladu s 15.a členom Zakona o lokalni samoupravi.

Prlekija-on.net, sreda, 23. december 2020 ob 18:11
Lenart, foto: Sandi Kolarič

Lenart, foto: Sandi Kolarič

Vlada je na današnji 46. redni seji sprejela Sklep o podelitvi statusa mesta naseljema Lenart v Slovenskih goricah in Zreče. Predlog sklepa je bil pripravljen na podlagi vlog Občine Lenart za pridobitev statusa mesta za naselje Lenart v Slovenskih goricah in Občine Zreče za pridobitev statusa mesta za naselje Zreče.

Obe naselji izpolnjujeta pogoje za status mesta v skladu s 15.a členom Zakona o lokalni samoupravi. Status mesta je za posamezno naselje in lokalno skupnost simbolnega značaja.

Lenart ima status mesta sicer že od leta 1989, a takratna oblast akta o podelitvi statusa ni nikjer objavila. Leta 2019, ko je Lenart slavil 30-obletnico mesta, so na pobudo župana mag. Janeza Krambergerja ponovno vložili dokumentacijo na Ministrstvo za javno upravo, tako da je Lenart sedaj tudi uradno s sklepom vlade prejel naziv mesto.

Zakon o lokalni samoupravi, 15.a člen:

Mesto je večje urbano naselje, ki se po velikosti, ekonomski strukturi, prebivalstveni gostoti, naseljenosti in zgodovinskem razvoju razlikuje od drugih naselij.

Mesto ima več kot 3.000 prebivalcev.

Naselje dobi status mesta z odločitvijo vlade.


Več v Gospodarstvo