V domu svetega Lenarta so ob 8:30 uri cepili prvega pacienta

V Lenartu so v nedeljo pričeli s cepljenjem proti COVID-19. Direktor ZD Lenart Jožef Kramberger, ki je tudi zdravnik v domu svetega Lenarta je cepil prvega pacienta nadškofa msgr. dr. Franca Krambergerja.

Prlekija-on.net, nedelja, 27. december 2020 ob 12:291
Cepljenje proti COVID-19 v Lenartu

Cepljenje proti COVID-19 v Lenartu

V nedeljo, 27. decembra, so okoli 7:30 ure prejeli 125 odmerkov cepiva proti COVID-19. Cepilno ekipo ZD Lenart sta sestavljala dva zdravnika in medicinske sestre. V domu svetega Lenarta so ob 8:30 uri cepili prvega pacienta. Direktor ZD Lenart Jožef Kramberger, ki je tudi zdravnik v domu svetega Lenarta je cepil prvega pacienta nadškofa msgr. dr. Franca Krambergerja, ki je tako po cepljenju dejal: "Prav nič me ni bolelo. Kakor, da se ni nič zgodilo."

Cepljenju so se prostovoljno odzvala 102 stanovalca. Cepljeni stanovalci se počutijo dobro in zaenkrat niso zaznali nobenih morebitnih stranskih učinkov.

Pocepili tiste stanovalce, ki so to želeli

Izjava direktorja ZD Lenart Jožefa Krambergerja, dr. med. spec.:

Direktor Kramberger je o današnjem dogajanju povedal: "Danes je poseben dan. Danes, 27. 12. 2020, smo nekaj po pol osmi uri zjutraj, oziroma nekaj pred pol osmo uro zjutraj dobili 125 cepiv proti COVID19 oziroma proti SARC-CoV-2, katere je naša cepilna ekipa v kateri sva bila dva zdravnika, medicinske sestre, naša PIAR služba smo se odpravili proti domu starejših občanov sv. Lenarta, kjer smo pocepili tiste stanovalce, ki so to želeli, ker je to namreč prostovoljno cepljenje. Prvi je bil cepljen ob 8:30 nadškof msgr. dr. Franc Kramberger, ki je s tem nekako pokazal kot predstavnik duhovnega življenja, da je to cepljenje potrebno in primerno. To cepljenje sem imel čast opraviti jaz, kot direktor zdravstvenega doma in zdravnik v domu sv. Lenarta.
Tisti stanovalci, ki imajo tukaj stanovanje, so se v več kot v polovici odzvali na cepljenje. Bilo je tudi nekaj vprašanj, nekaj pomislekov, sicer pa tisti, ki so bili že vnaprej odločeni, da se bodo cepili, so prišli z veseljem, z nasmehom in tako rekoč komaj čakali, da so bili cepljeni. Ostali stanovalci tega doma so se pa tako, kot so se prijavili, tudi pocepili.
Druga doza tega Pfizerjevega cepiva je čez 21 dni in to pomeni, da bomo to zgodbo ponovili čez 21 dni
."

Direktor: Cepivo revolucionarno, kot je bila iznajdba ali kolesa ali pa v recimo novejši zgodovini parnega stroja

O danes prejetem cepivu pa zdravnik Kramberger meni: "Cepivo, ta nRNA cepivo, je revolucionarno cepivo. Znanstveniki celega sveta so se tako rekoč združili in naredili to cepivo. Je tako revolucionarno, jaz primerjam, kot je bila iznajdba ali kolesa ali pa v recimo novejši zgodovini parnega stroja. To ne pomeni samo pomoč pri cepljenju proti SARS-CoV-2 oziroma bolezni COVID19 ampak ima tukaj ne slutene razsežnosti, najverjetneje bomo lahko to cepivo, ta način, tak način cepljenja, ali zdravljenja ali preprečevanja pripomoglo verjetno tudi pri rakavih obolenjih in verjetno še kje, v preventivi seveda."

Direktor o cepivu:

Kdaj bodo cepili zaposlene v Zdravstvenem domu Lenart in kaj sta se pogovarjala z ministrom pa direktor ZD Lenart odgovarja: "Natančnega datuma nimam, vem, da pride po nekih predvidevanjih naslednji teden še okoli 6000 ali še kakšna doza več cepiva, ki bo tudi razdeljena po enakem ključu, kot je bila danes. Predvidevamo, da bomo ali že v naslednjem tednu ali pa takoj po novem letu imeli možnost se tudi cepiti v zdravstvenih domov in bolnišnicah.
Če bom imel to možnost, bom se cepil prvi v zdravstvenem domu.
Minister Cigler Kralj je bil tukaj, vesel, da smo to izpeljali, zahvalil se je naši cepilni ekipi. Izmenjala sva kar nekaj besed, nekaj je bilo tudi teh, ki sem jih podal v prvem odgovoru, o revolucionarnosti tega cepiva in še enkrat moram reči, da se je zahvalil naši cepilni ekipi in doma starejših občanov, da smo tako ažurno in brez kakršnihkoli komplikacij izvedli to prvo cepljenje
."

Direktor o pogovoru z ministrom:



Več v Gospodarstvo