Zaradi potresa prekinjeno delovanje upravnih enot Ptuj in Maribor

Na stavbi ptujske upravne enote je potres povzročil pokanje sten in padanje ometa, stavba upravne enote Maribor pa je ostala brez elektrike.

Prlekija-on.net, torek, 29. december 2020 ob 16:28
Našo regijo je stresel močan potres

Našo regijo je stresel močan potres

Zaradi posledic današnjega potresa z magnitudo 6,3, ki je prizadel hrvaški kraj Petrinja, je trenutno prekinjeno delovanje upravnih enot Ptuj in Maribor. Na stavbi ptujske upravne enote - gre za starejšo stavbo iz leta 1900 - je potres povzročil pokanje sten in padanje ometa. Javni uslužbenci so bili takoj po potresu napoteni domov, poškodovan ni nihče.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je takoj po dogodku po telefonu govoril z načelnikom upravne enote mag. Metodom Grahom, ki ga je informiral o stanju stavbe, minister pa se mu je zahvalil za hitro ukrepanje in napovedal pomoč direktorata za stvarno premoženje. Stavbo bodo pregledali predstavniki gradbene stroke, trenutno pa upravna enota ne posluje.

Poškodbe na cerkvi

Tudi tokratni potres poškodoval trojiško cerkev


Stavba upravne enote Maribor je ostala brez elektrike, uslužbenci so bili evakuirani, poškodovanih ni. Odpovedali so vsi informacijski sistemi, stanje pa že pregledujejo informatiki mestne občine Maribor, na razpolago so tudi informatiki ministrstva za javno upravo. Poslovanje upravne enote je trenutno zaustavljeno.

O organiziranosti in poslovanju obeh upravnih enot v prihodnjih dneh bodo z Ministrstva za javno upravo obveščali tekom dneva, ko bodo preglede dokončali predstavniki gradbene stroke in informatiki.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik ob hudem potresu izraža solidarnost s prijateljsko sosednjo Hrvaško in pozorno spremlja razvoj dogodkov. Vzpostavil bo tudi kontakt s hrvaškim ministrom za pravosodje in upravo Ivanom Malenico.

Od srede naprej obe enoti poslujeta naprej

Pozneje so sporočili, da so ptujsko stavbo pregledali predstavniki gradbene stroke, ki so ugotovili, da nastale poškodbe ne predstavljajo tveganja za varno delo javnih uslužbencev. Zato bo upravna enota od jutri nemoteno poslovala na stalni lokaciji, po običajnem delovnem času. Bo pa potrebna sanacije stavbe, za katero bodo na direktoratu za stvarno premoženje takoj pričeli pripravljati načrt. V postopku bodo sodelovali tudi z mestno občino Ptuj.

Stanje v mariborski stavbi so pregledali informatiki mestne občine Maribor in ob pomoči informatikov ministrstva za javno upravo odpravili napake v delovanju informacijskih sistemov. Upravna enota bo tako od jutri dalje prav tako poslovala nemoteno, po običajnem delovnem času.

Potres je imel epicenter 47 km jugovzhodno od Zagreba, vir: EMSC

Spet nas je pošteno streslo. Na Hrvaškem številne poškodbe stavb, umrlo več ljudi.