Novi pomori čebel, prepovedali uporabo semen koruze

Prlekija-on.net, četrtek, 28. april 2011 ob 15:442
Čebelnjak

Čebelnjak

Minister za kmetijstvo Dejan Židan, je začasno prepovedal uporabo semen koruze, saj je med najverjetnejšimi vzroki za številne pomore čebel v Pomurju kemična substanca klotianidin z neonikotinoidi na le-teh. Napovedal je tudi omejitev insekticida biscay in povečanje vzorčenja v panjih. Pričakujejo tudi rezultate analiz semen koruze iz nemških laboratorijev, ali so bila semena pravilno obdelana ali ne.

Kmetijska inšpekcija in veterinarska uprava sta po pomorih preverjali izvor semena koruze, njegovo obdelanost in način sajenja, odvzeli so tudi vzorce umrlih čebel, cvetnega prahu in oljne ogrščice, kjer čebelarji v tem obdobju najpogosteje pasejo čebele.

Čebelarji zahtevajo prepoved sejanja tretirane koruze
Čebelarska zveza Slovenije je pristojne že v torek pozvala, da takoj prepovejo sejanje tretirane koruze in drugih fitofarmacevtskih sredstev, ki so nevarni čebelam. Menijo, da lahko zdaj, ko je vzrok znan, pomore v drugih delih Slovenije, ker koruze še niso začeli sejati, preprečijo.

Danes nov pomor
Danes ob 13. uri je OKC PU Murska Sobota sprejel obvestilo čebelarja iz Bakovec (UE Murska Sobota), da mu je v čebelnjaku poginilo veliko čebel. Po sprejeti prijavi so na kraj dogodka odšli kriminalisti iz Sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota. Z ogledom so ugotovili, da je imel prijavitelj izven naselja Bakovci čebelnjak z 200 panji. Iz do sedaj neznanega vzroka mu je  poginilo približno 30 % pašnih čebel.

O dogodku sta bila obveščena tudi strokovna sodelavka Nacionalnega veterinarskega inštituta in kmetijski inšpektor.

Točen vzrok pogina bo pokazala analiza.


Več v Črna kronika