Na mednarodnem turnirju ameriškega nogometa tudi ekipa Murska Sobota Storks

Štiri domače in ena hrvaška ekipa se bodo drugega maja udeležile turnirja v ameriškem nogometu za pokal premoga (Coal Bowl)

Prlekija-on.net, petek, 29. april 2011 ob 11:34
Murska Sobota Storks, foto: Pomurec.com

Murska Sobota Storks, foto: Pomurec.com

Ameriški nogomet na slovenskem je v samo sedmih letih zrasel iz neorganizirane igre na ulici, v uraden šport s svojim državnim prvenstvom in reprezentanco, ki Slovenijo zastopa na mednarodnih tekmovanjih. Tudi Pomurje ima svojo ekipo, Murska Sobota Storks, ki bodo nastopili na turnirju v Šoštanju.

Šoštanjski »Coal Bowl« turnir v organizaciji velenjskih Black Minersov, bo prvi od več mednarodnih turnirjev ameriškega nogometa, ki ga pod okriljem Zveze za ameriški nogomet pripravlja domači klub. Na turnirju bodo, poleg domače ekipe, sodelovali tudi večkratni slovenski državni prvaki Ljubljana Silverhawks, Koper Pirates, Murska Sobota Storks in hrvaška ekipa Zaprešič Saints, ki igra v prvi hrvaški članski ligi. Ker se bodo na turnirju srečale tako članske in amaterske ekipe, se bo igralo s spremenjenimi pravili, ki ne bodo dovoljevala grobih štartov, ki smo jih vajeni iz ameriških tekem.

Zaradi tako spremenjenih pravil je ameriški nogomet v zadnjih letih postal izjemno priljubljen šport, ki ga tudi v Sloveniji pogosto igrajo tudi rekreativci. »V ZDA je ameriški nogomet najbolj priljubljen šport, organizirane so lige na vseh nivojih, od tistih za otroke v vrtcu, do upokojenskih. Ta šport je zelo fizičen in zahteva veliko treninga, hkrati pa je pri njem izjemno pomembna taktika in popolna usklajenost celotne ekipe, kar ga naredi odličnega za učenje širših vrednot športnega duha in medsebojnega sodelovanja« je pojasnil vodja turnirja in član velenjske ekipe Jaka Dobnik.

Turnir bo potekal na nogometnem stadionu v Šoštanju v ponedeljek, 2. maja med deveto in osemnajsto uro. Odigranih bo deset tekem, vstop bo za gledalce brezplačen. Urnik turnirja je objavljen na spletnih straneh Zveze za ameriški nogomet: http://flag-mania.si/program-turnirja/

»Naš klub Velenje Black Miners je bil ustanovljen z željo, da skozi športno udejstvovanje privzgojimo te vrednote mladim iz Šaleške doline. Zato tudi za ta turnir velja reklo: važno je sodelovati, ne zmagati!« Je bližajoči turnir komentiral organizator.

Klub ameriškega nogometa Velenje Black Miners je bil ustanovljen leta 2010. V prvih letih delovanja je glavni cilj kluba postaviti mladinski pogon, ki bo omogočal, da se v prihodnosti klub kvalificira v 1. Slovensko ligo ameriškega nogometa, hkrati pa promovira vrednote ekipnega duha, vztrajnosti in športnega obnašanja na igrišču in širše.

Vljudno vabljeni na turnir ameriškega nogometa po slovensko!


Več v Šport