Branje za navdih

V Knjižnici Ormož so zaključili z enim najpomembnejših projektov, ki jih za bralce vsako leto pripravljamo v knjižnici, namreč bralno značko za odrasle, že petnajsto po vrsti.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 18. januar 2021 ob 15:14
Zaključili so bralno značko za odrasle, že petnajsto po vrsti

Zaključili so bralno značko za odrasle, že petnajsto po vrsti

S koncem leta 2020 smo v Knjižnici Ormož zaključili z enim najpomembnejših projektov, ki jih za bralce vsako leto pripravljamo v knjižnici, namreč bralno značko za odrasle, že petnajsto po vrsti. Bralno značko je tokrat opravilo 32 bralcev, njihovo navdušenje in sodelovanje pa nas knjižničarje vedno znova navdihuje in nam daje novega zagona.

V dneh, ko ormoška knjižnica z vsemi svojimi enotami zaradi ukrepov zaradi epidemije omogoča le brezstično izposojo in vrnitev gradiva, je pravi čas, da se ozremo v minulo leto in se ustavimo pri bralcih, ki se nam iz leta v leto pridružujejo pri prebiranju kvalitetnega branja in z nami delijo svoja mnenja o prebranem. Petnajst let že v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj pripravljamo bralno značko za odrasle, v katero se običajno vključi med 50 in 60 sodelujočih. V letu 2020 se je to število po pričakovanjih znižalo, saj med drugim projekta zaradi razmer nismo izvajali v Centru za starejše občane Ormož, številne omejitve so pa vplivale tako na obisk kot tudi samo izposojo knjig, ki so zaradi obvezne karantene bile manj dostopne našim bralcem.

Kljub temu so se ljubitelji knjig znova izkazali in z nami pridno delili sezname prebranih knjig, razne citate iz prebranih del, svoja mnenja o knjigah, avtorjih ter knjižnici sami ter nam zaupali, kaj se jim je najbolj vtisnilo v spomin in katere misli so se jim porodile ob branju. Za opravljeno bralno značko je namreč bilo potrebno prebrati najmanj 5 knjig s seznama na vnaprej pripravljeno temo, kjer je bilo v lanskem letu za 25 črk abecede na voljo 25 priimkov literatov in njihovih del. Najbolj brane knjige s seznama za bralno značko v letu 2020 so bile:

  • Ko zorijo jagode, eno najbolj znanih del mladinske pisateljice Branke Jurca, ki govori o osmošolki Jagodi, ki se srečuje s težavami najstništva in ljubezni.
  • Belo se pere na devetdeset, prejemnik nagrade kresnik za najboljši roman za leto 2018 avtorice Bronje Žakelj, ki je spisala pretresljivo, a hkrati duhovito in navdihujočo zgodbo o strahu, odraščanju in soočanju z izgubami.
  • Svetovna uspešnica Pihalec stekla z Murana avtorice Marine Fiorato, kjer lahko spremljamo dvojno zgodbo o umetnosti, ljubezni in spletkah, izmed katerih se prva dogaja v Benetkah leta 1681, druga pa v sedanjosti.

Veliko bralcev na oddanih bralnih beležkah prebrane knjige seveda tudi oceni. Tokrat so najvišje ocene prejele naslednje avtorice s svojimi deli:

  • Japonski ljubimec Isabel Allende;
  • Kurent Liljane Klemenčič in
  • Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj.

Na krilih navdiha, ki nam ga vedno znova podarijo zvesti bralci, še zlasti vsi sodelujoči v bralni znački za odrasle, smo se za leto 2021 odločili, da s tradicijo prekinemo in pričnemo z novo podobo projekta. Letos bo tako potekal od februarja do konca maja, bralne sezname bomo pa pripravile knjižničarke ormoške knjižnice, tokrat brez sodelovanja s ptujsko. Seznami priporočenega branja bodo objavljeni predvidoma 8. februarja, na slovenski kulturni praznik.

To pa zagotovo ne bo tudi konec bralnih projektov za odrasle bralce v letošnjem letu. V poletnih mesecih vas bo pričakala še ena bralna novost, z novembrskimi dnevi bo pa čas že za novo, sedemnajsto bralno značko za odrasle, ko bodo ljubitelje knjig le-te grele v hladnih jesenskih ter zimskih mesecih.

Dobrega branja in zanimivih priporočil torej zagotovo ne bo zmanjkalo, vse, ki se radi zatopite v popotovanja po resničnih in domišljijskih svetovih, ki nastanejo izpod peres domačih in tujih avtorjev, pa že vabimo v družbo znanega in neznanega, ki vam bo zagotovo krajšalo čas, kjerkoli že boste.

Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica Ormož



Več v Kultura in izobraževanje