V Vidanovcih bodo veseli otoplitve

Prebivalci dela Vidanovcev pravijo, da je cesta že več kot en teden zaledenela in je prav nevarna. Na Občino Ljutomer smo povprašali o izvajanju zimske službe na tej lokalni cesti.

Prlekija-on.net, sreda, 20. januar 2021 ob 11:24
Zasnežena cesta v Vidanovcih

Zasnežena cesta v Vidanovcih

Na nas so se obrnili stanovalci vasi Vidanovci, ki živijo ob cesti, ki povezuje tudi vasi Vogričevci in Zg. Kamenščak, saj kot so nam zapisali, je "cesta že več kot en teden zaledenela in je prav nevarna. Po tej cesti se vsak dan moramo voziti v službo in po njej se tudi vsak dan vozi poštar in še veliko drugih ljudi." Ker gre za lokalno cesto št. LC223061 Zg. Kamenščak - Vogričevci v občini Ljutomer, smo se glede stanja obrnili na Občino Ljutomer, da bi nam podali odgovore glede dotične ceste ter zimskega vzdrževanja.

Cesta spada v IV prioritetni razred

Kot prvo nas je zanimalo, kdo je pristojen za vzdrževanje te ceste v zimskem času. Iz Občine Ljutomer so nam odgovorili, da zimsko službo skladno s koncesijsko pogodbo z dne 23. 12. 2019 izvaja podjetje Nograd Lotmerk d.o.o. iz Ljutomera. "Dela se izvajajo na podlagi izvedbenega plana zimske službe, ki ga vsakoletno pripravi izvajalec in potrdi pristojna občinska služba, ter Pravilnika o rednem vzdrževanju cest (Ur.l.RS, št. 38/16). Vzdrževanje prevoznosti posameznih cest in dostopnosti v zimskih razmerah je skladno s Pravilnikom o vzdrževanju cest določeno s prednostnimi razredi. Ker je več kot polovica navedene ceste v makadamski izvedbi, ta odsek pa je redko naseljen, navedena cesta spada v IV prioritetni razred. Šteje se, da je prevoznost zagotovljena, če višina snega na cestah I. in II. prednostnega razreda ne presega 10 cm, na drugih cestah pa 15 cm, promet pa je možen z uporabo zimske opreme vozil. Na odsekih cest z vzdolžnim naklonom nad 10 odstotkov se šteje, da je prevoznost zagotovljena tudi, če je promet možen samo z uporabo snežnih verig," so nam pojasnili.

Zimska idila se vsaj za zdaj poslavlja

Prihaja občutna otoplitev


Občina Ljutomer: Cesta je z uporabo ustrezne zimske opreme prevozna

Zanimalo nas je tudi, ali je bila ta cesta v zadnjih 14 ali 7 dneh splužena, posipana ali kako drugače vzdrževana glede na zimsko stanje ter če ni bila, zakaj ne. Na Občini Ljutomer so pojasnili: "Glede na malo količino snežnih padavin se ceste v zadnjem tednu niso plužile, so se pa vse asfaltne ceste posipale proti poledici. Makadamskih cest se zaradi majhne količine snega ni plužilo in ne posipavalo. Iz izpisa GPS slednja izvajalca zimske službe je razvidno, da je bilo stanje prevoznosti preverjeno 14. 1. 2021 ob 12:41 uri. Ugotovljeno je bilo, da je cesta prevozna. Stanje smo si ogledali tudi 18. 1. 2021 in ugotovili, da je cesta z uporabo ustrezne zimske opreme prevozna."

Spodaj dodajamo fotografije stanja te ceste, v nedeljo, 17. januarja, ki so nam jih posredovali tamkajšnji prebivalci. Le-ti bodo verjetno veseli otoplitve in višjih temperatur, ki bodo poskrbele, da snega in ledu na cesti več ne bo.



Več v Gospodarstvo