Iz Maribora v Ljubljano z vlakom v 55 minutah? Tako pravi minister.

Minister za infrastrukturo, Jernej Vrtovec, je zapisal, da imajo vizijo in da bodo še letos podali pobudo za umeščanje hitre železniške povezave Maribor-Ljubljana-Koper.

Prlekija-on.net, nedelja, 31. januar 2021 ob 16:52
»Iz Maribora v Ljubljano bomo lahko prišli v 55 minutah«, je zapisal minister

»Iz Maribora v Ljubljano bomo lahko prišli v 55 minutah«, je zapisal minister

"Imamo vizijo! Na Ministrstvu za infrastrukturo bomo še letos podali pobudo za umeščanje hitre železniške povezave Maribor-Ljubljana-Koper. Iz Maribora v Ljubljano bomo lahko prišli v 55 minutah," je na svojem Facebook profilu zapisal minister za infrastrukturo, Jernej Vrtovec.

"Razvoj prometa je na določenem ozemlju tesno povezan z razvojem gospodarstva in blaginjo ljudi. Razvoj železniškega prometa v Sloveniji je v zadnjih desetletjih močno zaostajal za razvojem železniškega prometa v drugih evropskih državah. Če bomo v prihodnosti želeli, da se bodo ljudje pogosteje odločali za vlak namesto avtomobila in če bomo želeli v še večji meri preusmeriti tovor cestnega prometa na železniški promet, bo v prihodnjih letih in desetletjih nujno obnoviti dotrajano železniško infrastrukturo in dograditi novo, saj obstoječe proge ne ustrezajo zahtevam za hitro, učinkovito in cenovno ugodno vožnjo z vlakom. Na ministrstvu zato vlagamo velike napore tako v kratkoročne kot tudi dolgoročne rešitve, ki bodo naredile železniški promet konkurenčnejši v dobro kakovostnejšega življenja državljank in državljanov in hitrejšega razvoja slovenskega gospodarstva.
Na ministrstvu za infrastrukturo imamo vizijo, ki bo v prihodnjih letih omogočila preboj na področju železniške infrastrukture. V uvidu za dosego cilja pa se že
- Pospešeno izvajajo aktivnosti za umestitev hitre železniške povezave na relaciji Maribor-Ljubljana in Ljubljana-Divača.
- Letos bomo začeli izdelovati strokovne podlage, na podlagi katerih bo podana pobuda za umeščanje v prostor.
- Cilj je, da bo potovalni čas na relaciji LJ-MB 55 minut, kar predstavlja konkurenčni čas vožnji z avtomobilom
," je še ob tem zapisal minister.

Imamo vizijo! Na Ministrstvo za infrastrukturo bomo še letos podali pobudo za umeščanje hitre železniške povezave...

Objavil/a Jernej Vrtovec dne Nedelja, 31. januar 2021


Več v Gospodarstvo