Ponovno nas je dosegel puščavski prah

Ozračje se je medtem že očistilo, je pa prah ostal viden na raznih površinah.

Prlekija-on.net, sobota, 27. februar 2021 ob 17:10
Puščavski prah na avtomobilu

Puščavski prah na avtomobilu

Poleg onesnaženosti zraka z delci PM10 v teh dneh, ki je nastopila zaradi temperaturnega obrata in ki preprečuje mešanje onesnaženosti v višje plasti atmosfere, je te dni k nam zelo topla in suha zračna masa prinesla tudi nekaj saharskega puščavskega prahu. Te dni je tako na površinah marsikje viden oranžen prah, najbolj izrazito je to vidno na avtomobilih in podobnih površinah.

Pri tem sicer gre za pojav, ki ga v naših krajih zabeležimo nekajkrat na leto, ko pihajo močni južni vetrovi in se nad zahodnim Sredozemljem in severno Afriko oblikuje ciklonsko območje. Ozračje se je medtem že očistilo, je pa prah ostal viden na raznih površinah.

Najbolj onesnažujejo zrak zastarele kurilne naprave na les

V teh dneh pričakovana visoka onesnaženost zraka z delci PM10


Gibanje puščavskega prahu
Gibanje puščavskega prahu v minulih dneh nad Evropo, vir: dust.aemet.es

V naslednjih dneh pretežno jasno

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso), bo ponoči in zjutraj pretežno jasno, zjutraj bo predvsem na jugovzhodu nekaj nizke oblačnosti. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. Jutranje temperature bodo od -6 do 1, na Primorskem do okoli 5°C. V nedeljo bo pretežno jasno. Burja na Primorskem bo slabela, ponekod v notranjosti bo pihal vzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 11, na Primorskem do 15°C.

V ponedeljek, torek in sredo bo pretežno jasno, le v torek zjutraj in deloma dopoldne bo ponekod v notranjosti zmerno oblačno. Šibka burja na Primorskem bo v torek ponehala.



Več v Narava