S poezijo po kavo – v knjižnico!

Dogajanja polna knjižnica spet vabi - hip hop s Špelo in Kraljem Lijem, pripravili smo novi seznam bralne značke za odrasle, od valentinovega do gregorjevega poteka Mesec knjižnoljubcev, vse obiskovalce pa vse do dneva poezije vabimo, da si s pesmijo prislužijo kavo.

Prlekija-on.net, torek, 2. marec 2021 ob 08:04
Biseri s knjižnih polic - Bralna značka za odrasle 2021

Biseri s knjižnih polic - Bralna značka za odrasle 2021

V Knjižnici Ormož le redkokdaj počivamo in tako smo tudi v mesecu februarju za bralce pripravili kar nekaj dogodkov. Otroci, pa tudi tisti, ki so že morda vstopili v najstniška leta, ste vabljeni, da se z nami razgibate in zaplešete, kot je to storila naša knjižničarka Špela z Domnom in Kajo na glasbo Kralj Li iz knjige Repki. Knjižničarji namreč že zelo pogrešamo druženje z najmlajšimi na dogodkih, zato obljubljamo, da bomo poleti, ko bodo zdravstvene razmere to dopuščale, na knjižničnem vrtu priredili čisto pravo zabavo s Kraljem Lijem. Zabave se bodo lahko udeležili vsi, ki boste kralju pisali na naslov knjižnice Žigrova ulica 6b, 2270 Ormož. Kralja Lija namreč zelo zanima, s čim in na kakšne načine se otroci radi igrate oziroma kaj radi počnete v prostem času. Na poletni zabavi bomo odplesali njegov ples, zato kar začnite vaditi plesne korake.

Ena, dve, tri in štiri … hip hop s Špelo

Pridružili smo se tudi akciji Zveze bibliotekarskih društev Slovenije Knjižnoljubci oziroma Mesec knjižnoljubcev, ki poteka od 14. februarja do 12. marca, torej od valentinovega do gregorjevega. Nima vsak svojega Valentinčka ali Gregorčka, ima pa lahko vsak svojo knjižnico. Knjižnoljubec je namreč tisti, ki obožuje knjige in knjižnice. Letos v okviru Meseca knjižnoljubcev zbiramo ljubezenska pisma knjižnici, in sicer na temo, kako so mi moja knjižnica in knjige pomagale v času korone. Pismo se lahko odda na sledeči povezavi, prispevki bodo pa objavljeni na virtualnih kanalih Zveze bibliotekarskih društev Slovenije. Pod vaše pismo se lahko podpišete ali tudi ne, pišete lahko katerikoli knjižnici ali knjižnicam in knjigam na splošno; oblikujete ga lahko bodisi kot kratko ljubezensko sporočilce bodisi dolgo ljubezensko pismo.

Pikina bralna značka, ki je namenjena otrokom, v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož poteka že od meseca septembra lanskega leta, za odrasle smo pa seznam bralne značke pripravili sredi meseca februarja. Letošnja bralna značka bo potekala nekoliko drugače, in sicer od februarja do konca meseca avgusta. Za bralce smo na seznam uvrstili kar 46 naslovov, eno knjigo pa lahko preberete po lastni izbiri. Še vedno je pa za osvojeno bralno značko potrebno prebrati 5 knjig ter v oddano bralno beležko zapisati oceno, mnenje ali citat iz dela, ki vas je pritegnil.

Na letošnji seznam smo uvrstili zelo raznovrstna dela - od kriminalk, družbenokritičnih romanov, humorja, tudi kakšna poezija se najde vmes, obeležili smo pa tudi nekatere obletnice slovenskih avtorjev. V letu 2021 namreč mineva 140 let od smrti Josipa Jurčiča, 150 let od rojstva Frana Saleškega Finžgarja, 130 let od rojstva Janeza Jalna, 170 let od rojstva Ivana Tavčarja, okroglih 50 let pa slavi tudi pisatelj in urednik založbe Litera Orlando Uršič. Med Biseri s knjižnih polic bo tudi najzahtevnejši bralec gotovo našel kaj zase, zato prav lepo vabljeni k branju in sodelovanju.

V vsakem izmed nas se skriva kanček pesnika. Vsaj nekateri izmed vas se pa gotovo še spomnite, kako ste lahko včasih na svetovni dan poezije v nekaterih kavarnah plačali kavo s pesniškim verzom. Na kavo s prijatelji v kavarne zaenkrat še vedno ne moremo, lahko pa kavo vse do 21. marca, ko praznujemo dan poezije, dobite v knjižnici - če seveda zanjo napišete kakšen verz ali pesem. Ob prihodu v knjižnico vas bo namreč med 1. in 21. marcem v prostoru izposoje v knjižnici pričakala škatla, v katero oddate pesem po lastnem ustvarjalnem navdihu, lahko je to verz ali pesem, ki ste jo prepisali iz dela vam ljubega pesnika, v zameno boste pa prejeli zavojček kave ali kapučina skupaj z izvirno kazalko za knjige. Na svetovni dan poezije bomo pesniške izdelke v knjižnici tudi razstavili. Naj vam vaša najljubša jutranja razvada in poezija polepšata prehod v pomladanski čas!

Marinka Vnuk
Foto in video: Knjižnica Ormož



Več v Kultura in izobraževanje