Tovarna Safilo v Ormožu zapira vrata, brez dela bo ostalo 557 delavcev

Safilo, nekdanji Carrera Optyl, je daleč največji delodajalec v Ormožu, kar bo ob zaprtju pomenilo veliko socialno katastrofo za občino.

Prlekija-on.net, četrtek, 11. marec 2021 ob 16:25
Safilo Ormož

Safilo Ormož

Italijanska skupina Safilo je napovedala, da bo junija letos zaradi načrta za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu zaprla proizvodnjo očal v Ormožu, poroča STA. Zaradi tega bo brez dela ostalo 557 zaposlenih. Kot so sporočili iz vodstva skupine v Padovi, je omenjeni ukrep nadaljevanje načrta skupine, v katerega sta bila že vključena zaprtje obrata v Martignaccu in reorganizacija obrata v Longaroneju.

Razmere, ki so že prej bile težke zaradi zmanjšanega obsega dela ob prekinitvi pogodb z večjimi blagovnimi znamkami, so se dodatno poslabšale s pojavom pandemije. Odločitev o zaprtju podjetja v Ormožu je prav tako v skladu s poslovnimi cilji skupine Safilo glede optimizacije poslovanja in povečanja učinkovitosti proizvodnje, so še sporočili iz podjetja.

Safilo Ormož

Ormož bo obiskal minister Počivalšek, z nastalo situacijo o zaprtju podjetja Safilo, je seznanjen tudi Janša


Direktor ptujske območne službe zavoda za zaposlovanje Tomaž Žirovnik je za STA povedal, da uradno o nameri podjetja niso bili obveščeni. Ob tem je spomnil, da so bila nihanja v tem podjetju pogosto velika, v najboljših časih pa so dajali delo tudi do 1200 ljudem. "To bo za naše območje kar velika težava, čeprav gre za profile, ki si v teh časih lahko najdejo delo. Je pa v podjetju kar nekaj starejših delavcev in tudi invalidov," je za STA dodal Žirovnik in povedal, da bo večina tistih, ki ne bodo našli službe, vsaj začasno pristala na njihovem zavodu, nekaj pa je tudi takih, ki se na delo vozijo iz Pomurja.

Velika socialna katastrofa za občino

Župan Občine Ormož, Danijel Vrbnjak, o Safilovih načrtih prav tako doslej ni vedel nič in ga preseneča, da mu tega niso sporočili iz podjetja, saj so bili v stikih zaradi priprave sestanka na drugo temo je povedal za STA. Pravkar je na poti v podjetje, zato pričakuje pojasnila.

Safilo je sicer daleč največji delodajalec v Ormožu, zato bo po njegovih besedah velika socialna katastrofa za občino. O tem namerava takoj obvestiti predsednika vlade in ga povabiti na obisk v Ormož, kjer bi se dogovorili o rešitvah za nastali položaj.

Podjetje je leto 2019 zaključilo nad načrti, ustvarili so dobrih 32 milijonov evrov prihodkov, kar je okoli 2,5 milijona evrov več kot leto prej in skoraj sedem milijonov evrov več od načrtov. Leto 2019 so zaključili z 800.000 evrov, leto 2018 pa z 1,25 milijona evrov dobička. Kakšni pa so bili lanski rezultati podjetja, pa ni znano.Več v Gospodarstvo