V vrtcu Ljutomer se pogovarjajo o podnebnih spremembah

Vrtec je institucija, v kateri poteka proces vzgoje, ki oblikuje vrednote in stališča le-te pa naše vedenjske vzorce. V članku so opisane dejavnosti, kako otrokom starosti od 4 do 6 let predstaviti problem podnebnih sprememb.

Prlekija-on.net, sobota, 13. marec 2021 ob 09:45
Opozorilni znak za čisto okolje

Opozorilni znak za čisto okolje

V skupini Vrtavk smo vključeni v eko projekt Podnebne spremembe. Namen projekta je seznaniti otroke s podnebnimi spremembami, človeškim vplivom nanje in načinom, kako lahko sami pripomorejo k upočasnitvi intenzivnega spreminjanja podnebja. Otroci so se na začetku seznanili z naravnimi vremenskimi pojavi, dnevno so opazovali vremensko stanje, katerega so povezovali z nihanjem temperatur in vse pridno beležili. S pomočjo primernih video vsebin smo približali nekaj naravnih katastrof (poplava, potres, požar, toča, suša), katere so tudi sami že doživeli. Na sprehodih so otroci opazovali in primerjali predele, kjer je bila narava čista in predele, kjer so bili odvrženi odpadki. Opisovali so opažanja in posledice neodgovornega ravnanja. Našo raziskovanje se je pričelo ob prejetem pismo iz gozda, kjer so nas živali spodbujale k razmišljanju KAJ KOT DRUŽINA DELAMO DOBRO ZA ZEMLJO?

Sprva smo preko KWL metode dobili pogled kaj vedo in kaj želijo o tej temi izvedeti. Veliko o tej temi so izvedeli preko ekoloških pravljic Zemlja se je prehladila, Greta in Velikani, 10 stvari, ki jih lahko naredim za lepši svet, Potovanje male plastične vrečke. Zmotili so nas odpadki, ki jih je vedno več bilo ob poti naših sprehodov. Zato smo naredili čistilno akcijo, jih očistili ter postavili znak, kateri bi ljudi opozoril na nespametno dejanje. Prav tako izvedli poskus dogajanja različnih vrst odpadkov v zemlji. Spoznali, da so tudi nevarni odpadki (baterije, tablete, čistila, olja), ki ne sodijo v zabojnike, ampak jih odnesemo na zbirna mesta. Dogovorili se smo, da bomo s pomočjo staršev varčevali z vodo, elektriko, kupovali manj izdelkov v plastični embalaži, se posluževali eko igrač, čistil, posadili nekaj na svojem vrtu in to tudi uporabljali. Se dogovorili, da bomo ob lepem vremenu prihajali v vrtec s kolesom ali peš. Našo znanje pa prepletamo skozi ples s pomočjo umetnice Katje Kosi projekta Skum in pripravljamo posnetek za naše družine. Kam nas bo našo raziskovanje še poneslo pa si lahko pogledate ob slikah na spletni strani Vrtca Ljutomer skupina Vrtavke.

Pri nas se je prebudilo zavedanje, da je Zemlja naš skupni dom in da moramo zanj skrbeti, če želimo, da nam bo v njem lepo tudi v prihodnosti. In včasih nas ravno naši otroci opomnijo na to, kako pomemben je prispevek vsakega izmed nas.

Zapisala: vzg. Antonija Podnar



Več v Najmlajši