Mineva eno leto od razglasitve (prve) epidemije, ko smo upali, da bo po dveh tednih vse mimo...

V veljavi je bilo več odredb, šole so se takrat zaprle sprva do 29. marca in vsi smo upali, da bo po dveh tednih spet vse po starem.

Prlekija-on.net, nedelja, 14. marec 2021 ob 12:57
Epidemija traja še danes in je zaenkrat podaljšana do sredine aprila

Epidemija traja še danes in je zaenkrat podaljšana do sredine aprila

V četrtek, 12. marca lani, je v Sloveniji bila razglašena epidemija, ko so takratni minister za zdravje Aleš Šabeder, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, direktorica NIJZ Nina Pirnat in epidemiolog Janez Tomažič podali izjavo za medije glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa. Odredba o razglasitvi epidemije je stopila v veljavo ob 18. uri. Takrat je bilo uradno zabeleženih 96 oseb pri katerih je test na SARS-CoV-2 bil pozitiven. Takrat so bili sprejeti že tudi prvi ukrepi, kot so zaprtje varstveno-izobraževalnih ustanov, omejevanje prehoda na meji z Italijo, umirjanje javnega življenja ter uvedeno delo na domu.

V veljavi je bilo več odredb, šole so se takrat zaprle sprva do 29. marca in vsi smo upali, da bo po dveh tednih spet vse po starem. Prireditve, ki so bile načrtovane v tistem času, so se prestavljale za dva, tri tedne, a so nato v naslednjih dneh sledili vedno novi in strožji ukrepi, zapirali so se gostinski lokali, trgovine so prilagajale delovne čase, javni promet je obstal, naposled je obveljala tudi prepoved zbiranja ljudi na javnih krajih...

V Sloveniji je iz dneva v dan več okuženih

Razglašena epidemija: Okuženih 96 oseb, največ med 30 in 49 let


V petek dopoldan je bilo težko najti prosto mesto pred trgovinami

V strahu pred koronavirusom trgovine polne ljudi, police ponekod prazne, vrste na črpalkah, zaprte ustanove...


Zaradi koronavirusa in epidemije se nam je vsakdanje življenje v naslednjih dveh mesecih precej spremenilo. Konec maja je nato sledil preklic splošne epidemije, pri čemer pa je ostalo, da smo nekatere splošne preventivne higienske in druge ukrepe še naprej izvajali.

Ob koncu epidemije so nato letala F-16 in pilatusi v zahvalo preletela slovenske kraje. Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka Vojnega letalstva ZDA so opravili skupen prelet nad Slovenijo, patrulje Policije pa so ob tem v neposredni bližini bolnišnic prižgale modre luči. Z akcijo so se simbolično zahvalili zdravstvenim delavcem, pripadnikom Civilne zaščite in vsem, ki so bili oziroma so se vključili v sistem zaščite in reševanja ter vsem, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi. Nad našimi kraji ta letala sicer niso letela, je pa takrat znan prekmurski pilot Peter Podlunšek skupaj z lokalnimi piloti organiziral prelet, kjer so piloti preleteli tudi naš (pozabljen) del države. Polet je bil tudi kot del zaključka 100. obletnice priključitve Prekmurja k matični državi.

Poletje smo preživeli dokaj normalno z upoštevanjem nekaterih ukrepov, kot so razdalja, razkuževanje rok in nošnja zaščitnih mask v zaprtih prostorih. Šolarji so se septembra vrnili v šolo, a so se sredi oktobra ukrepi ponovno pričeli zaostrovati. 19. oktobra je v Sloveniji bila ponovno razglašena epidemija, ki traja še danes in je zaenkrat podaljšana do sredine aprila. Takrat so učenci spet pričeli s šolo na daljavo, sledili so vedno strožji ukrepi, kot je omejitev gibanja ponoči in prepoved zbiranja več kot šest oseb ter omejitev gibanja na občine. Ukrepi so se nekoliko ublažili ob božično-novoletnih praznikih, a so se ob vstopu v novo leto ponovno zaostrili.

Omejitev gibanja ponoči ostaja v veljavi še danes, medtem ko je omejitev gibanja med občinami bila odpravljena, trenutno šolo obiskujejo tudi vsi učenci in dijaki. Dovoljeno je zbiranje do deset ljudi, v nekaterih regijah z boljšo epidemiološko sliko pa so se sprostile tudi nekatere druge dejavnosti, kot so odprtje teras in vrtov gostinskih lokalov.

Trenutno v Sloveniji poteka cepljenje proti Covid-19, kar naj bi po mnenju stroke in politike pripomoglo k zajezitvi epidemije in širjenju bolezni.

Letala nad Ljutomerom

Ob koncu epidemije nad Prlekijo in Prekmurjem poleteli domači piloti


Ponoči bo gibanje omejeno

Omejitev gibanja ponoči in prepoved zbiranja več kot šest oseb


Prazno mesto Ljutomer

Policijska ura: Mesto prazno že pred osmo uro zvečer




Več v Slovenija