Cena za liter goriva se je od izteka uredbe o oblikovanju cen zvišala že za 20 centov

Ob predpostavki, da napolnite 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina, boste tako sedaj plačali že 10 evrov več.

Prlekija-on.net, četrtek, 18. marec 2021 ob 12:071
Gorivo se je podražilo

Gorivo se je podražilo

Lani oktobra se je iztekla Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, na podlagi katere so se oblikovale najvišje dovoljene maloprodajne cene za neosvinčen motorni bencin 95 in dizel na bencinskih servisih izven avtocest in hitrih cest. Od 1. oktobra se tako cene vseh naftnih derivatov lahko oblikujejo prosto na trgu.

Ob tem se je takrat cena 95-oktanskega bencina pri večini bencinskih ponudnikov znižala pod 1 evro, kolikor je cena znašala pred uveljavitvijo uredbe, v sredini decembra so cene bencina bile nad 1 evro, ob koncu januarja okoli 1,1 evra, tokrat pa so že občutneje višje. Cena najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina je 20. oktobra lani bila še pod 1 evrom, 18. marca pa je cena že višja od 1,18 evra. Ob predpostavki, da napolnite 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina, boste tako sedaj plačali že 10 evrov več.

Spletna aplikacija goriva.si, zajem zaslona goriva.si

Spletna stran, kjer lahko spremljate cene goriv na posameznih bencinskih servisih


Cena goriva
Cene goriv v Ljutomeru na dan 20. oktober 2020 (levo) in na dan 18. marec 2021 (desno), vir: goriva.si

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je že lani vzpostavilo spletno aplikacijo goriva.si, ki prikazuje maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji. "Transparentno obveščanje potrošnikov o cenah naftnih derivatov potrošnikom omogoča racionalnejše obnašanje pri nakupu goriva. Kakovostno informiranje potrošnikov o cenah ima namreč znatne koristi za kakovosten razvoj konkurence, kar se še posebej odraža pri ponudbi homogenih proizvodov, kamor spadajo pogonska goriva. Večja kot je informiranost potrošnikov, manjša je možnost protikonkurenčnega obnašanja ponudnikov, kamor spada tiho dogovarjanje o cenah," so takrat sporočili iz MGRT.