Andrej Čuš imenovan za državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo

Predsednik stranke Zeleni Slovenije Andrej Čuš je novi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Osredotočen bo na zelene tehnologije in pobude mladih.

Prlekija-on.net, četrtek, 18. marec 2021 ob 17:29
Andrej Čuš, foto: Valerija Novak

Andrej Čuš, foto: Valerija Novak

Vlada je za državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo imenovala Andreja Čuša, ki z mandatom nastopi 20. marca 2021. To je storila na predlog ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, in sicer v skladu s petim odstavkom 17. člena Zakona o državni upravi.

"V zadnjih letih, odkar nisem več profesionalno prisoten v slovenski politiki, so me številni spraševali, če se bom še kdaj vrnil, a temu nisem bil nabolj naklonjen," je ob tem zapisal predsednik stranke Zeleni Slovenije na svojem Facebook profilu ter dodal, da bi ob tem bilo "najlažje zamahniti z roko in zavrniti povabilo. A tega si ne bi nikoli odpustil. Zakaj? Prvič po 27 letih bo v slovenski vladi sodeloval predstavnik kakšne od zelenih strank. Si predstavljate koliko let smo čakali, da predstavnik zelene stranke prevzame kakšno od najodgovornejših mest v naši državi? Predolgo. Z mojim imenovanjem na mesto državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je zelena politika v Sloveniji dobila močnega zagovornika, ki se ne bo obračal stran od problemov, temveč bo na njih glasno opozarjal, hkrati pa v sodelovanju z vsemi deležniki tudi predlagal realno izvedljive rešitve. Zavedam se, da je do konca mandata le še leto in pol, a menim, da je to dovolj časa, da na tem položaju pustim svoj pečat. "

Čuš je ob tem napovedal, da bo velik del svojih naporov posvetil izzivu, s katerim se srečujejo vse zelene stranke v Evropi - dilemi med gospodarskim razvojem in varovanjem okolja. "Če želimo zagotoviti čim večjo blaginjo, moramo torej stremeti k razvoju, a ta mora biti trajnosten, pameten in digitalen. Samo na takšen način bomo namreč uspeli ohraniti kakovostno življenje za prihodnje generacije," je še zapisal.

Ob imenovanju za državnega sekretarja na MGRT. Spoštovani, v zadnjih letih, odkar nisem več profesionalno prisoten v...

Objavil/a Andrej Čuš dne Četrtek, 18. marec 2021

Andrej Čuš se je v SDS včlanil leta 2009, prvič kandidiral na parlamentarnih volitvah leta 2011. Od marca 2011 do februarja 2015 je bil predsednik podmladka stranke - Slovenske demokratske mladine. Spomladi 2016 je izstopil iz poslanske skupine in stranke SDS, konec leta 2016 je ustanovil društvo Naprej Slovenija, marca 2017 pa na kongresu Zelenih Slovenije prevzel mesto predsednika stranke.

Izkušnje si je nabiral tudi v gospodarstvu

Andrej Čuš se je rodil 29. julija 1990 v Mariboru in po zaključeni ekonomski gimnaziji na Ptuju končal 1. in 2. bolonjsko stopnjo študija na Fakulteti za uporabne družbene študije ter pridobil naziv magister medkulturnega menedžmenta. Trenutno je v fazi zaključevanja doktorskega študija. Določeno obdobje je bil tudi Zoisov štipendist.

Svojo aktivno vlogo v družbi je prevzel že v 3. letniku srednje šole, in sicer med vodenjem lokalne dijaške sekcije. V šolskem letu 2008/2009 je postal tudi predsednik Dijaške organizacije Slovenije, kjer se je prvič seznanil s politiko.

V letu je 2009 je bil tudi član Sveta Vlade RS za mladino. Kot študent je prevzel vodenje lokalne študentskega kluba in bil aktiven v več mladinskih organizacijah - na lokalnem in nacionalnem nivoju, bil je tudi član nadzornega odbora Mladinskega sveta Slovenije.

Za poslanca je prvič kandidiral na parlamentarnih volitvah 2011 in 4. februarja 2013 postal nadomestni poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije. Pred tem je bil v Državnem zboru zaposlen kot strokovni sodelavec. Za poslanca je bil ponovno izvoljen na parlamentarnih volitvah 2014, pri tem pa je največjo pozornost namenjal področju trajnostnega razvoja, zelenim tehnologijam, pobudam mladih in skladnemu regionalnemu razvoju.

Po zaključku mandata 2014-2018 se je zaposlil v gospodarstvu, v katerem je izkušnje pridobival že v domačem podjetju v času dijaških in študentskih let. V tem obdobju je bil tudi samostojni podjetnik. Poleg tega je dodatne izkušnje pridobival kot član nadzornega sveta Javnih služb Ptuj d.o.o.

Ob poklicnih uspehih je bil uspešen tudi v športu, saj je prejemnik več medalj z državnih prvenstev in mednarodnih tekmovanj v judu, bil je tudi kadetski državni prvak in član kadetske, mladinske in članske državne reprezentance na tekmah doma in v tujini.



Več v Politika