Murska Sobota Storks prikazali dobro igro

Ameriški nogomet tudi na slovenskih tleh

Prlekija-on.net, torek, 10. maj 2011 ob 20:33
Skupinska fotografija

Skupinska fotografija

Od leta 2004 pa do danes je v Sloveniji ameriški nogomet zrasel od neorganizirane igre na ulici v uraden šport s svojim državnim prvenstvom in reprezentanco. (Ameriško) nogometni družini se sedaj pridružuje nov klub, Velenje Black Miners, ki združuje ljubitelje tega športa v Šaleški dolini. Ob skorajšnji ustanovitvi kluba so v Šoštanju 2. maja pripravili mednarodni turnir ameriškega nogometa »Coal Bowl«, ki so se ga poleg domače ekipe udeležili tudi slovenski in hrvaški državni prvaki v ameriškem nogometu.

Čeprav je velenjska ekipa še zelo mlada in brez pravih tekmovalnih izkušenj, je pokazala, da ima ogromen potencial, saj je postala zmagovalka turnirja, ko je v drugem krogu premagala hrvaške državne prvake Zaprešić Saints-e, nato pa v tekmi za 1. mesto še slovenske prvake Ljubljana Silverhawks-e.

»Zelo smo si želeli zmage, to je bil naš prvi turnir, igrali smo pred domačimi gledalci in presenetili smo prvake. To nam daje veliko motivacijo za razvoj kluba in morda že kmalu tudi uvrstitev v državno prvenstvo ameriškega nogometa«, je po zmagi povedal podajalec, oziroma po ameriško, quarterback domačega moštva, Jaka Dobnik.

Na tovrstnih turnirjih se, za razliko od državnega prvenstva, igra z nekoliko prilagojenimi pravili, ki ne dovoljujejo grobih štartov, katerih smo vajeni iz ameriških tekem. Zaradi tako spremenjenih pravil je ameriški nogomet v zadnjih letih postal izjemno priljubljen šport, ki ga tudi v Sloveniji pogosto igrajo rekreativci. »V ZDA je ameriški nogomet najbolj priljubljen šport, organizirane so lige na vseh nivojih, od tistih za otroke v vrtcu, do upokojenskih. Ta šport je zelo fizičen in zahteva veliko treninga, hkrati pa je izjemno pomembna taktika in popolna usklajenost celotne ekipe, kar ga naredi odličnega za učenje širših vrednot športnega duha in medsebojnega sodelovanja« še dodaja Jaka Dobnik.

V prvih letih delovanja je cilj kluba postaviti mladinski pogon, ki bo omogočal razvoj ekipe in v nekaj sezonah uvrstitev v državno prvenstvo ameriškega nogometa. Sočasno pa si bo klub prizadeval da privzgoji vrednote športnega duha in ekipnega dela mladim v Šaleški dolini.

Klub ameriškega nogometa Velenje Black Miners zato poziva vse, ki bi se želeli preizkusiti v tej zanimivi športni panogi, da se članom pridružijo na treningih, ki potekajo vsako soboto in nedeljo ob 14.00 na nogometnem stadionu v Šoštanju. Posebne opreme novi člani ne potrebujejo, treningi pa so brezplačni. Dodatne informacije pa lahko dobite na facebook strani Velenje Black Miners.

Na turnirju so nastopili tudi Murska Sobota Storks ter pokazali dobro igro, saj so se prvič udeležili turnirja take vrste. Igralci v črnih oblačilih so Velenje Black Miners, igralci v zelenih so Murska Sobota Storks, v modrih so Ljubljana Silverhawks, v rumenih pa Zaprešić Saints.


Več v Šport

Meteorplast ŠIC bar

Prleki z zmago končali redni del prvenstva

sobota, 16. marec 2024 ob 09:49
Kristjan Čeh, foto: Proelium Sports Agency

Kristjan Čeh ima novega trenerja

četrtek, 14. marec 2024 ob 18:15