Znan je okvirni datum, kdaj bo daljnovod Cirkovce - Pince zgrajen in pripravljen za poskusno obratovanje

Dela so v fazi, ko se na določenih stojnih mestih že vrši montaža jeklene konstrukcije, tudi na delu trase, ki poteka skozi Prlekijo.

Prlekija-on.net, nedelja, 21. marec 2021 ob 17:44
Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

Gradnja čezmejne daljnovodne povezave med Slovenijo in Madžarsko DV 2 x 400 kV Cirkovce-Pince je v polnem teku, gradbena dela se izvajajo na celotni trasi, kjer so že pridobljena delna gradbena dovoljenja. Dela so v fazi, ko se na določenih stojnih mestih že vrši montaža jeklene konstrukcije, tudi na delu trase, ki poteka skozi Prlekijo.

Sistemska operaterja prenosnega omrežja Slovenije (ELES) in Madžarske (MAVIR) najavljata zaključek izgradnje daljnovoda in pričetek dodeljevanja čezmejnih prenosnih zmogljivosti na meji med Slovenijo in Madžarsko predvidoma v marcu 2022, sporoča ELES, ki ima sklenjene in v teku vse pogodbe za izvedbo del ter dobavo visokonapetostne opreme.

Posek gozda na trasi daljnovoda v občini Ljutomer

Največji gozdni posek za gradnjo daljnovoda je predviden v občinah Ormož in Ljutomer


"Zaradi epidemije covida-19 je prišlo do zamika v pričetku del, ki je bil planiran 1. 3. 2020, tako da so se dela na terenu pričela s 6-mesečno zamudo. Dela so prilagojena pogojem, ki jih narekujejo vsi potrebni ukrepi za obvladovanje epidemije. Zaradi nepredvidenih zapletov na projektu je ELES pripravil rebalans terminskega plana izgradnje daljnovoda. V skladu s prenovljenimi terminskimi plani, ki predvidevajo pridobitev končnega gradbenega dovoljenja najkasneje v mesecu juliju 2021, bo tako daljnovod predvidoma zgrajen in pripravljen za poskusno obratovanje v mesecu marcu 2022. To pomeni, da je z marcem 2022 predvidena tudi vključitev slovensko-madžarske meje v evropske projekte oblikovanja enotnega trga z električno energijo in s tem komercialno dodeljevanje čezmejnih prenosnih zmogljivosti," še sporočajo.

Formalen zaključek projekta pa je predviden konec leta 2022, ko bodo izvedena vsa zaključna gradbena dela in ureditev krajinske arhitekture, ki je predpisana v skladu z Državnim prostorskim načrtom.

Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji
Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

"Sedaj zaključujemo manjkajočo povezavo s Slovenijo, edino sosedo, ki je do sedaj bila brez neposrednega dostopa," je poudaril András Biczók, generalni direktor sistemskega operaterja MAVIR. "Madžarski del povezave je bil dokončan že pred leti in vzpostavitev te manjkajoče 80-kilometrske povezave 400 kV Cirkovce-Pince bo pomemben korak za sistemska operaterja prenosnega omrežja obeh držav pri zagotavljanju oskrbe z elektriko," je še ob tem povedal.

Spodaj je nekaj fotografij gradnje daljnovoda na delu trase Mekotnjak - Žerovinci.

Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

Investitor bo po dokončanju del Občini Ljutomer povrnil morebitno odškodnino za uporabo cest




Več v Gospodarstvo