Na hipodromu v Ljutomeru opravili rez potomke najstarejše trte na svetu

Rez vinske trte je opravil Stane Kocutar, mestni viničar in skrbnik Stare trte na Lentu.

Prlekija-on.net, sreda, 31. marec 2021 ob 18:59
Rez potomke najstarejše trte v Ljutomeru

Rez potomke najstarejše trte v Ljutomeru

Pri ljutomerskem hipodromu že dve leti raste potomka najstarejše trte na svetu, modra kavčina ali žametna črnina z mariborskega Lenta. Tam so jo posadili na Velikonočni ponedeljek, 22. aprila 2019, ko so potekale tradicionalne kasaške dirke. Z dogodkom so takrat proslavili 145 let uspešne reje ljutomerskega kasača in prirejanja kasaških dirk.

Tudi prihajajoči ponedeljek bi v Ljutomeru morali izpeljati tradicionalne velikonočne kasaške dirke, a so zaradi vsem znanih razmer in novih omejitev bile odpovedane. Takrat bi opravili tudi rez trte, a so dogodek sedaj izvedli prej. Zaradi razmer je dogodek minil tudi brez obiskovalcev, prisotni pa so bili predsednik Kasaškega kluba Ljutomer, mag. Janez Slavič, gospodar Kasaškega kluba Ljutomer, Branko Kristl, ki skrbi za vso okolico hipodroma in je hkrati tudi gospodar trte, Vinska kraljica Ljutomera, Martina XX, Tina Pregrad in Stane Kocutar, mestni viničar in skrbnik Stare trte na Lentu, ki je v Ljutomeru tudi opravil rez.

Branko Kristl ob potomki najstarejše trte

Ob potomki najstarejše trte postavili še prave prleške brajde


Ob rezu je Stane na kratko nekaj povedal o sami trti in dal nasvet, kako bo potrebno trto v naslednjih letih vzdrževati, da bo rasla na obe strani brajde. Hkrati je tudi pohvalil prleško tesano brajdo, kot so jih izdelovali že naši predniki in od lanskega junija podpira potomko. Janez Slavič je ob tem dogodku ponovno poudaril, da je povezanost rejcev kasaških konj z vinogradništvom in vinsko trto že od nekdaj bila velika, saj so v drugi polovici 20. stoletja v Prlekiji iz Jeruzalemskih goric še vedno vozili vino v sodih s konji, vinska kraljica pa je povedala, da na žalost v zadnjem letu zaradi razmer ni bilo veliko prireditev, kjer bi lahko promovirala vinsko trto in naša vina, upa pa, da bo že kmalu drugače.

Trta na hipodromu simbolno raste nekje vmes med Ljutomersko-Ormoškimi in Radgonsko-Kapelskimi goricami od koder izhajajo ena najboljših vin.

Posaditev cepljenke najstarejše trte na svetu na hipodromu

Na hipodromu v Ljutomeru odslej potomka najstarejše trte na svetu




Več v Družabno