V ponedeljek se otroci vračajo v vrtce, učenci in dijaki pa v šole

Vračanje v vrtce ter osnovne in srednje šole bo naslednji teden potekalo na način izvedbe in organizacije pouka kot pred zaprtjem.

Prlekija-on.net, četrtek, 8. april 2021 ob 13:01
Otroci se vračajo v šole in vrtce

Otroci se vračajo v šole in vrtce

V ponedeljek, 12. aprila, se otroci vrnejo v vrtce, učenke in učenci ter dijakinje in dijaki pa v osnovne in srednje šole, ja na dopisni seji sklenila Vlada Republike Slovenije. S tem je vlada izpolnila zavezo pred ustavitvijo javnega življenja, pravijo. Vračanje v vrtce ter osnovne in srednje šole bo naslednji teden potekalo na način izvedbe in organizacije pouka kot pred zaprtjem. Vsi učenci se vrnejo v osnovne šole, dijaki pa v srednje šole po modelu C, kar pomeni, da se na šoli po razredih tedensko izmenjujejo. Dijaški domovi bodo zopet odprti že to nedeljo, ko bo začel danes sprejeti odlok veljati.

"Za vse razumevanje, napore in sodelovanje ob vrnitvi k izobraževanju na daljavo v tem desetdnevnem obdobju se vam iskreno zahvaljujem. Na takšen način smo v vrtčevskem in šolskem prostoru vsi skupaj zagotovili prepotrebno dodatno varovalo pri širjenju virusa ter verjamem, da poskrbeli za lastno in zdravje bližnjih," je na novinarski konferenci poudarila ministrica prof. dr. Simona Kustec. "Kot družba imamo skupno zavezo in prednostno nalogo - storiti vse, kar je v naši moči, da izobraževanje ostane v šolah, kamor primarno sodi. Vrtci in šole zgledno skrbijo za varno okolje in tako mora ostati tudi dalje. Ukrepi in priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje so nam poznana in jih z razumevanjem spoštujmo še naprej."

Na MZ predlagajo samotestiranje z neinvazivnimi hitrimi metodami na domu

Na Ministrstvu za zdravje pripravljajo vse potrebno za uvedbo samotestiranja


Maske so povsod obvezne za učenke in učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene ter za dijake, otroci od 1. do vključno 5. razreda pa morajo maske nositi v skupnih prostorih ter pri gibanju po šoli. Za vse učence in dijake nošnja mask ni več obvezna pri pouku športa.

Šole bodo prejele informativni film o samotestiranju

"Poleg dveh močnih ukrepov, obveznega tedenskega testiranja zaposlenih in cepljenja, ki šolski prostor varujeta pred vdorom in širjenjem virusa SARS-CoV-2, skupaj z Ministrstvom za zdravje in NIJZ v osnovne in srednje šole kot dodatno varovalko, ki lahko pomembno prispeva k ohranitvi varnega šolskega okolja, uvajamo možnost prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov", pravijo na MIZŠ, kjer ocenjujejo, da je ta ukrep v boju proti virusu v tem obdobju dobrodošel in dobronameren. "Ne pozabimo, virus kroži in ne izbira, zato tudi na takšen način lahko poskrbimo za dodatno varnost in zdravje drug drugega," je dejala ministrica.

Šole bodo v prihodnjih dneh prejele informativni film, da se bodo starši, učenci in dijaki podrobneje seznanili s postopkom prostovoljnega testiranja. Projekt samotestiranja bo že jutri in naslednji teden podrobno predstavljen ravnateljem srednjih in osnovnih šol.Več v Slovenija