Občina bo pomagala malim gospodarstvenikom

S finančnimi pomočmi želijo stopiti naproti zaposlenim, samozaposlenim, kmetom, lastnikom oz. ustanoviteljem kateregakoli podjetja ali samostojnim podjetnikom, saj so zaradi epidemije pristali v veliki stiski.

Prlekija-on.net, nedelja, 18. april 2021 ob 09:06
Starše, foto: starse.si

Starše, foto: starse.si

Občina Starše je objavila razpis za nepovratna finančna sredstva za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Starše za leto 2021 v višini 80.000 €. Finančna sredstva za pospeševanje razvoja malega gospodarstva se namenijo kot ne-povratna finančna pomoč pri samozaposlovanju in odpiranju novih delovnih mest, spodbujanje razvoja socialnega podjetništva, spodbujanje materialnih in nematerialnih investicij. »Lansko leto je bilo za slovensko gospodarstvo težko, zato se mnoga podjetja ukvarjajo z vprašajem kako naprej, kako preživeti. S finančnimi pomočmi želimo stopiti naproti zaposlenim, samozaposlenim, kmetom, lastnikom oz. ustanoviteljem kateregakoli podjetja ali samostojnim podjetnikom, saj so zaradi epidemije pristali v veliki stiski,« je povedal župan Stanislav Graifoner in dodal, da nas čakajo težki časi, zato moramo biti človek človeku in si pomagati. Razpis je odprt od 17. 3. 2021 do 30. 10. 2021 oziroma do porabe sredstev.

Namen ukrepa v primeru koriščenja pomoči pri samozaposlovanju in odpiranju novih delovnih mest je spodbuditi investitorje k odpiranju novih delovnih mest in s tem k zaposlovanju novih delavcev. V kolikor upravičenec izpolnjuje pogoje lahko prejme dotacijo v višini do 3.000 € za novo delovno mesto.

Pomoč je možno pridobiti v različnih oblikah

Pri spodbujanju socialnega podjetništva je podpora zagona novih socialnih podjetij in njihovemu nadaljnjemu razvoju oziroma spodbujanje razvojev produktov in rast socialnih podjetij, ki jih opredeljujejo predpisi s področja socialnega podjetništva. V kolikor kot prijavitelj izpolnjujete pogoje za črpanje pomoči je možno pridobiti pomoč v različnih oblikah, kot na primer delno finančno povračilo stroškov, nastalih pri pripravi vseh potrebnih aktov oziroma postopkov z namenom registracije socialnega podjetja do višine 50 %, do petletna oprostitev plačevanja najemnine za potrebe delovanja in razvoja socialnega podjetništva v prostorih, ki so last občine Starše. Skupna višina subvencije za opredmetena sredstva lahko znaša največ 50 % upravičenih stroškov, drugi ukrepi podpornega okolja za razvoj socialnega podjetništva, navedeni v javnem razpisu na podlagi Pravilnika, in pa pomoč v višini do 40 % upravičenih stroškov posamezne investicije, vendar ne več kot 4.000 €.

Mikro in majhna podjetja, fizične osebe, nepridobitne pravne osebe in fizične osebe s stalnim prebivališčem v občini Starše se lahko prijavijo v primeru spodbujanja investicijskih vlaganj v nakup nove proizvodne in storitvene opreme za opravljanje dejavnosti, katero podjetje registrirano in katero tudi dejansko opravlja nakup nematerialnih pravic (patenti, licence, tehnološko znanje) zaradi ustanovitve novega podjetja, razširitve obstoječega podjetja ali zaradi uvajanja novega proizvodnega oziroma storitvenega programa (bolj produktivne, racionalnejše, energetsko varčne in ekološko varčnejše tehnologije, izboljšanje kakovosti proizvodov in storitev). Intenzivnost pomoči je v višini do 40% upravičenih stroškov posamezne investicije, vendar ne več kot 4.000 €, razen za stroške nematerialne investicije - patenti, licence, know-how ali ne-patentirano tehnično znanje, stroški udeležbe na sejmih in stroških izobraževanja (samo za področje dejavnosti) v višini do 40% upravičenih stroškov, vendar ne več kot 300 €.

Upravičenec kot zaposleni, samozaposleni, kmet, lastnik oz. ustanovitelj kateregakoli podjetja ali samostojni podjetnik, ki ima sedež v Občini Starše, lahko prejme do 4.000 € finančne pomoči s strani Občine Starše. Razpis je odprt od 17. 3. 2021 do 30. 10. 2021 oziroma do porabe sredstev. Vlogo z zahtevanimi dokazili je potrebno oddati najkasneje do vključno 30. 10. 2021 oziroma javnega obvestila o porabi sredstev.

Več informacij in razpisno dokumentacijo najdete na spletni strani www.starse.si



Več v Gospodarstvo