Robertove priprave na Everest: V manj kot 24 urah 13-krat na Mariborsko Pohorje

25-letni Robert Osterc iz Sakušaka je t.i. Everesting opravil kot 18. Slovenec ter 397. Zemljan.

Prlekija-on.net, sreda, 5. maj 2021 ob 18:191
Robert Osterc

Robert Osterc

25-letni Robert Osterc iz okolice Ptuja, ki ga šport spremlja že od malih nog, si je v preteklih dneh zadal prav poseben izziv. Nogomet igra za avstrijski klub SV Kloch, toda korona je terjala svoj davek, saj so že od oktobra odpovedana vsa tekmovanja; zaradi tega si je našel nov izziv.

Novembra lani je zasledil ''Everesting''. Kaj je to, se sprašujete? Gre za ultraški izziv, ki ga lahko opraviš kadarkoli in kjerkoli na svetu. Izbereš si klanec in ga premaguješ toliko časa, dokler ne dosežeš višinske razlike 8.848 m, kolikor znaša višina najvišje gore na svetu - Mt. Everesta. V osnovi je bil ta izziv mišljen za kolesarje, v zadnjem času pa se ga lotevajo tudi nekateri ultratekači.

Izziv ga je pritegnil predvsem zaradi nizkega števila ljudi, ki je ta izziv opravilo, saj je do takrat to uspelo le nekaj več kot 300 ljudem iz celega sveta.

Cilju in treningu se je posvetil od 3. januarja 2021 naprej in se od takrat izključno pripravljal na ta izziv. Opravil je okoli 450 km treninga in okoli 29.500 višinskih metrov v vseh vremenskih pogojih (sonce, dež, sneg). Gnala ga je samo misel, da doseže svoj zadani cilj, pri tem pa so ga podpirali vsi in mu dajali dodatno motivacijo.

Kot pravi Štajerc si je izbral Mariborsko Pohorje, ki ga je za uspešno opravljeni izziv moral osvojiti 13-krat, na koncu je to pomenilo 9.169 višinskih metrov.

Start izziva: 29.4.2021 ob 12:30
Konec izziva: 30.4.2021 ob 10:54

Njegov cilj je bil, da ''Everest'' doseže pod 24-imi urami, kar je krepko presegel, saj je za izziv potreboval pičlih 22 ur, 24 minut in 25 sekund. Za njegov dosežek se zahvaljuje Luki Pintariču - sportcoach, ki je budno spremljal njegovo telo in dogajanje ter skrbel za prehrano in pijačo.

Ta izziv je Robertu prinesel samo en žulj, doprinesel pa dosežek, ki ga bo spremljal do konca življenja. Everesting je opravil kot 18. Slovenec ter 397. Zemljan.

Ob koncu dodaja misel: ''Pot do vrha je strma, ampak z vrha je pogled najlepši.''



Več v Šport