Knjižnica Ormož med štirimi najboljšimi zelenimi knjižnicami na svetu

Med 33 prijavljenimi knjižnicami z vsega sveta je ormoška knjižnica v kategoriji zelenih knjižnic dosegla izjemen uspeh.

Prlekija-on.net, petek, 14. maj 2021 ob 12:281
Knjižnica Ormož - zelena knjižnica

Knjižnica Ormož - zelena knjižnica

Na natečaju Mednarodne zveze bibliotekarskih društev in ustanov (IFLA) za najboljšo zeleno knjižnico (Green Library Award 2021) se je Knjižnica Ormož uvrstila v ožji izbor za nagrado, med štiri najboljše zelene knjižnice na svetu.

IFLA že šesto leto zapored nagrajuje najboljše zelene knjižnice na svetu, torej knjižnice, ki so zasnovane tako, da imajo karseda najmanjši vpliv na naravno okolje, in/ali s svojim delovanjem bistveno pripomorejo k ozaveščanju o trajnostnem razvoju. V letu 2021 se nagrada prvič podeljuje v dveh kategorijah: za najboljšo zeleno knjižnico in za najboljši projekt Zelena knjižnica. Med 33 prijavljenimi knjižnicami z vsega sveta, zraven Slovenije še iz Argentine, Avstralije, Avstrije, Bolgarije, Kanade, Kitajske, Kolumbije, Hrvaške, Kube, Finske, Francije, Nemčije, Indije, Irana, Italije, Libanona, Rusije, Španije, Švice, Ukrajine in Združenih držav Amerike, je ormoška knjižnica v kategoriji zelenih knjižnic dosegla izjemen uspeh. V ožji izbor, v katerega so letos v vsaki kategoriji uvrščene le štiri knjižnice, se je uvrstila skupaj s knjižnicami iz Avstralije, Kanade in Kitajske.

Knjižnica Ormož - zelena knjižnica
Pobiranje zelišč z zeliščnih gredic na knjižničnem vrtu

S predstavitvijo pod naslovom Zelena knjižnica združuje lokalno skupnost na poti do trajnostnega razvoja (Green Library - Uniting Local Community on the Road to Sustainability) je predstavila energetsko varčno "zeleno" stavbo, v kateri domuje, zeleno okolico z brajdami, trajnostno zasajenimi zeliščnimi in cvetličnimi gredicami ter lastnim čebelnjakom, katero izkoristi za promoviranje (domačih) literatov in knjižnice same, in pester zeleni program za odrasle in otroke, katerega ustvarja skupaj z lokalnimi in drugimi strokovnjaki, predvsem pa obiskovalci, ki leto za letom zvesto in z velikim zanimanjem obiskujejo knjižnične prireditve.

Knjižnica Ormož - zelena knjižnica
Knjižnični med se uporablja za promoviranje domačih literatov

Zmagovalca nagrade bosta razglašena na virtualnem Svetovnem knjižničarskem in informacijskem kongresu, ki bo potekal med 17. in 19. avgustom 2021, z vami pa že sedaj delimo razveseljivo novico, ki smo jo prejeli in je tako knjižnici kot tudi celotni lokalni skupnosti v ponos.
Več o zeleni knjižnici, Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož, lahko izveste na tej povezavi.

Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica OrmožVeč v Kultura in izobraževanje