Prleški kulinarični dan v vrtcu Mala Nedelja

Na jedilniku so se zvrstile prave prleške jedi v pravem prleškem slogu.

Prlekija-on.net, sobota, 22. maj 2021 ob 10:33
Prleški kulinarični dan v vrtcu Mala Nedelja

Prleški kulinarični dan v vrtcu Mala Nedelja

V okviru projekta v vseslovenskem gibanju Turizem in vrtec na temo Z igro do prvih turističnih korakov in z naslovom »MOJ KRAJ - MOJ CHEF«, Turistične zveze Slovenije smo v vrtcu Mala Nedelja pripravili pravi PRLEŠKI KULINARIČNI DAN.

Na jedilniku so se zvrstile prave prleške jedi v pravem prleškem slogu. Skupaj s pridnimi kuharicami vrtca in šole smo vzgojiteljice in otroci pripravili PRLEŠKI JEDILNIK:

JUTRANJA JŰŽINA: DOMAČI RŽENI KRŰH, ZOBL, MESO IZ TŰNKE, POR, ZELIŠČNI ČAJ

SADNA JŰŽINA: JABOLKO

NAPITEK: 100 % JABOLČNI SOK

KOSILO: JUHA Z REZANCI IN KORENČKOM, SVINJSKA PEČENKA, AJDOVA KAŠA, ZELENA SOLATA

SLADICA: PRLEŠKA GIBANICA.

Glede na to, da bo to leto Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021, smo v PRLEŠKI JEDILNIK vključili domače in lokalne ponudnike. Za krepitev promocije kulinarike in gastronomije smo tokrat sodelovali s Pogačarno Med Jelšami, peko domačega kruha Stajnko, kmetijo Kolar, Vila Natura - bio dobrote iz prleške ravnice in sadjarstvom Trstenjak.

V okviru letošnje teme smo se osredotočili na tipično jed, tradicionalno lokalno sladico PRLEŠKO GIBANICO. V našem okolju smo našli pravo kuharsko mojstrico, gospo Branko iz Pogačarne Med Jelšami, ki je »CHEF« našega kraja v peki PRLEŠKIH POGAČ. Te slastne in kuharsko dovršene pogače se selijo že po celotni prleški regiji. V bližnji prihodnosti pa smo tudi mi namenjeni na ogled skrivnosti peke okusne Prleške gibanice k naši mojstrici Branki.

Otroci so sodelovali tako pri pripravi jedilnika kot tudi pri ocenjevanju, kaj jim je bilo najboljše, najslajše na jedilniku. Skoraj v en glas so vzklikali, da je PRLEŠKA GIBANICA NAJBOLJŠA, in da si jo želijo večkrat na jedilniku.

Za vse nas, za naše sadno drevje... so pomembni tudi čebelarji in ker smo v teh dneh obeležili tudi svetovni dan čebel, smo medse povabili g. Milana Cvetka (hišnik OŠ in vrtca), ki nam je z velikim veseljem prinesel pripomočke vsakega čebelarja ter nam predstavil učni panj, kjer smo lahko opazovali delo pridnih čebelic. V našem kraju in bližnjem okolju je veliko pridnih čebelarjev, ki nam nudijo pravi domači med.

Ob uživanju prleških dobrot so otroci spoznavali tudi kulturo in kulinarične navade prleških ljudi.

Posebej v ta namen so si v mehurčkih po skupinah otroci in vzgojiteljice pripravili posebne pogrinjke, dekoracije in se seznanili s starimi igrami, naših dedkov in babic. Otroci so zelo uživali in s harmonijo v srcu ponesli ta poseben kulinarični dan domov med svoje domače.

Zapisala: Silvija Filipič, vzg.
Foto: vzgojiteljice vrtca



Več v Najmlajši