Mednarodni Erasmus + »on-line« teden na OŠ Stročja vas

Države partnerice so poleg Slovenije še Grčija, Litva, Nemčija in Romunija. Koordinatorica projekta je Grčija in jezik komunikacije je nemščina.

Prlekija-on.net, sreda, 26. maj 2021 ob 19:19
Erasmus + teden na OŠ Stročja vas

Erasmus + teden na OŠ Stročja vas

Na OŠ Stročja vas že od leta 2018 izvajamo Erasmus + projekt KA2 z naslovom Aktiver Schüler - aktiver Bürger (Aktiven učenec - aktiven državljan). Države partnerice so poleg Slovenije še Grčija, Litva, Nemčija in Romunija. Koordinatorica projekta je Grčija in jezik komunikacije je nemščina.

Žal nas je pandemija prikrajšala za zadnje fizične mobilnosti, ko bi se naj odpravili v Grčijo in Romunijo. Tako smo v upanju, da se situacija izboljša, projekt podaljšali še za pol leta, a je žal situacija v Evropi še vedno tako resna, da smo se na zadnje odločili izvesti skupno virtualno mobilnost.

Erasmus + teden na OŠ Stročja vas

Ta je bila izvedena med 17. 5. 2021 in 20. 5. 2021. Za komunikacijo smo uporabljali platformo Cisco Webex Meeetings in srečanje je koordinirala šola iz Grčije. Vsaka država partnerica pa je izvedla del programa. Že v preteklih srečanjih, tako pri nas v Sloveniji kot pri državah partnericah, smo obravnavali tematiko aktivnega državljanstva, tokrat pa smo se posvetili prostovoljstvu in solidarnosti. Tema pa še kako sovpada s trenutno situacijo v Evropi in svetu.

Erasmus + teden na OŠ Stročja vas

V sklopu 4 dni smo izvedli številne skupne dejavnosti.

Preko kvizov in icebreakerjev so se sodelujoči najprej malo bolje spoznali.

Naša šola je pripravila krajšo igrico preko Wordwall-a, s čimer smo prebili led za delo. Učenci so preko ankete podali povratno informacijo o tem, kako so preživljali obdobje korone in kako vidijo svojo bodočnost. Sodelujoče šole so predstavljale druga drugi, kaj so v preteklih mesecih na tematiko prostovoljstva in solidarnosti izvajali na šolah in v bližnji okolici in tako izmenjali dobre prakse. OŠ Stročja vas je pripravila kratek film o dejavnostih, ki smo jih izvedli. Skupaj smo z uporabo platforme Mentimeter v več jezikih izdelali osnovo za skupni plakat, ki vsebuje pozitivno sporočilo. Le-ta nagovarja vse prostovoljce, ki so v teh težkih časih pandemije pomagali ljudem. Plakat bomo natisnili in v vseh državah predali prostovoljnim društvom ter jim ob tem izrekli zahvalo. Seznanili smo se tudi z različnimi prostovoljskimi društvi. OŠ Stročja vas smo s ponosom predstavili sodelovanje tako z Rdečim križem kot gasilci in drugimi društvi ter izpostavili odločitev občinskega sveta Občine Ljutomer, da razglasi leto 2021 za leto gasilstva in prostovoljstva. Ker je v našem lokalnem okolju zelo prisotno gasilstvo, smo se povezali s PGD Stročja vas, kjer so člani učenci naše šole, njihova mentorica tov. Jenny Kosi pa je opisala, kako poteka delo z mladino. Vključili smo tudi PGD Ljutomer, ki v tem letu praznuje 150-letnico obstoja. Predsednik društva, tov. Danilo Polanič je izpostavil pomen prostovoljstva in predaje tega zavedanja na mlade. Preko šole iz Grčije smo se posvetili temi oživljanja in nudenja prve pomoči za otroke in z društvom Kids save lives izvedli enodnevni Webinar. Sedenje smo učencem popestrili s skupinskim plesom Jerusalema dance. Na koncu zadnjega dne smo ob slikovnem gradivu obujali spomine na najlepše skupne trenutke preživete na prejšnjih izvedenih mobilnostih v Sloveniji, Nemčiji in Litvi.

Erasmus + teden na OŠ Stročja vas

Sledilo je slovo, ki je vseboval kanček upanja, da se mogoče kdaj spet snidemo ... V živo!

Mentorica: Monika Šalamun

Erasmus + teden na OŠ Stročja vas



Več v Kultura in izobraževanje