Četrtkovo neurje: Toča, poplave, podrta drevesa, zaliti objekti...

Hitro so narasli številni hudourniki, veter je podiral drevesa, meteorna voda je zalivala objekte... Na delu so bili številni gasilci, ki so še v petek odpravljali posledice neurja.

Prlekija-on.net, petek, 28. maj 2021 ob 12:44
Zajelo nas je neurje

Zajelo nas je neurje

Kot smo že poročali, nas je v četrtek popoldan zajelo neurje s točo. Ob tem so hitro narasli številni hudourniki, veter je podiral drevesa, meteorna voda je zalivala objekte... Na delu so bili številni gasilci, ki so še v petek odpravljali posledice neurja. Spodaj objavljamo poročila o intervencijah Uprave RS za zaščito in reševanje na severovzhodu.

Intervencije gasilcev
Intervencije gasilcev, vir: Uprava RS za zaščito in reševanje
Zajelo nas je neurje

Zajelo nas je neurje, padala je tudi toča


Na območju občine Lenart so zabeležili en dogodek (požar objekta zaradi udara strele). Na požaru so posredovala tri prostovoljna gasilska društva. Na območju občine Sveta Trojica v Slov. goricah so zabeležili en dogodek (podrto drevo) na katerem je posredovalo PGD Osek. Ob 19.11 je neurje zajelo območje občine Trnovska vas. 7 gasilcev iz enega prostovoljnega GD so s ceste odstranili podrto drevo.

Neurje z vetrom je zajelo območje občine Apače ter v Žepovcih in Segovcih podrlo drevesi čez cesto. Odstranili so ju gasilci iz PGD Apače in Žepovci. Neurje z vetrom je zajelo območje občine Gornja Radgona. Zaradi strele je zagorelo tudi drevo v Gornji Radgoni. Zabeležili smo še 17 drugih dogodkov v šestih naseljih (poplavljene kleti, podrta drevesa in nagnjena dva telefonska drogova). Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona, Mele, Orehovci, Črešnjevci in Negova ter druge službe. Neurje z vetrom je zajelo območje občine Radenci in podrlo drevo med naseljema Radenci in Kapela, ki so jo odstranili gasilci PGD Radenci- Boračeva. Neurje z vetrom je zajelo območje občine Sveti Jurij ob Ščavnici in v naselju Grabonoš poplavilo kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Grabonoš in Slaptinci so meteorno vodo izčrpali.

Objavil/a Suzana Belšak Kurnik dne Četrtek, 27. maj 2021
Toča v Radencih

 

Objavil/a John Dremelj dne Četrtek, 27. maj 2021

Ob 18.59 je neurje zajelo območje občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah. 8 gasilcev iz PGD Vitomarci je s ceste v naselju Novinci odstranilo podrto drevo. Ob 19.11 je neurje zajelo območje občine Dornava. 6 gasilcev iz enega prostovoljnega GD je s ceste odstranilo podrto drevo. Ob 18.58 je neurje zajelo območje občine Juršinci. 25 gasilcev iz dveh prostovoljnih GD je s ceste odstranilo štiri podrta drevesa ter prečrpalo meteorno vodo iz kleti stanovanjskega objekta. Ob 18.59 je neurje zajelo območje občine Sveti Tomaž. 12 gasilcev iz dveh prostovoljnih GD je s cest odstranilo dve podrti drevesi.

ORMOŽ, Ivanjkovci, Podrto drevo Foto: PGD Ivanjkovci

Objavil/a 112 PTUJ dne Četrtek, 27. maj 2021

Ob 19.07 je neurje zajelo območje občine Ormož. 46 gasilcev iz štirih prostovoljnih GD je s cest odstranilo 5 podrtih dreves, z železniških tirov eno podrto drevo, z elektroenergetskega voda eno podrto drevo, s stanovanjskega objekta eno podrto drevo, ter iz kleti enega stanovanjskega objekta prečrpali meteorno vodo. Na stanovanjskem objektu so tudi prekrili del odkrite strehe. Ob 18.59 je neurje zajelo območje občine Središče ob Dravi. 23 gasilcev iz dveh prostovoljnih GD je s ceste odstranilo podrto drevo, sanirali so tri poškodovane elektroenergetske vode.

Neurje
Neurje v Gornjih Ključarovcih

Neurje z vetrom je zajelo območje občine Ljutomer ter podrlo tri drevesa in poplavilo en objekt. Posredovali so gasilci PGD Cezanjevci in Mala Nedelja. Neurje z vetrom je zajelo območje občine Razkrižje in pri naselju Veščica podrlo drevo, ki so jo odstranili gasilci PGD Razkrižje.

Objavil/a Romana Horvat dne Četrtek, 27. maj 2021
Pogled proti Ptuju iz Velike Nedelje

Neurje z vetrom je zajelo območje občine Rogašovci in v naselju Večeslavci podrlo dve drevesi, ki so ju odstranili gasilci PGD Večeslavci. Neurje z vetrom je zajelo območje občine Tišina in podrlo drevo v Petanjcih. Gasilci PGD Petanjci so drevo odstranili in očistili obcestne jaške.

Neurje z vetrom je zajelo območje občine Murska Sobota in v naselju Pušča poplavilo nekoliko ulic. Gasilci PGD Pušča so očistili odtočne jaške in s tem omogočili odtekanje meteorne vode. Neurje z vetrom je zajelo območje občine Velika Polana in podrlo drevo čez cestišče med naseljema Velika Polana in Žižki. Drevo so odstranili gasilci PGD Velika Polana.

Objavil/a Peter Kaučič dne Četrtek, 27. maj 2021
Toča v Petanjcih

Ob 18.42 je neurje zajelo območje občine Kidričevo. 9 gasilcev iz enega prostovoljnega GD je s ceste odstranilo štiri podrta drevesa. Na območju občine Rače-Fram so zabeležili dva dogodka (podrta drevesa) na katerih sta posredovali PGD Rače in PGD Fram.

Na območju občine Slovenska Bistrica so zabeležili več dogodkov (podrto drevo in poplavljene kleti). Na dogodkih so posredovali PGD Zgornja Bistrica in PGD Slovenska Bistrica. Na območju občine Poljčane so zabeležili en dogodek (zalita klet) na katerem je posredovalo PGD Poljčane.

Ob 18.42 je občino Slovenske Konjice zajelo neurje močnimi padavinami. Zalitih več stanovanjskih hiš, policijska postaja, trgovine, lokali. Poplavljene je bilo več cest v Slovenskih Konjicah. Posredovali so gasilci PGD Slovenske Konjice, PGD Tepanje, PGD Zbelovo, PGD Draža vas, PGD Žiče in PGD Zreče. Ob 18.36 je občino Zreče zajelo neurje z močnim dežjem in vetrom. Gasilci PGD Zreče so v Loški Gori odstranili drevo s ceste. V Boharini in Zrečah črpajo vodo iz dveh objektov.

Na območju občine Ruše so zabeležili dva dogodka (zalite kleti in poplavljeno cestišče) na katerih sta posredovali PGD Smolnik in PGD Bistrica ob Dravi. Na območju Mestne občine Maribor so zabeležili več dogodkov (podrta drevesa, poplavljene kleti). Na dogodkih so posredovali JZ GB Maribor in 4 prostovoljna gasilska društva.

Na območju občine Pesnica so zabeležili en dogodek (podrto drevo) na katerem je posredoval PGD Jakobski Dol. Na območju občine Duplek so zabeležili en dogodek (podrto drevo) na katerem je posredovalo PGD Dvorjane. Na območju občine Selnica ob Dravi so zabeležili več dogodkov (podrta drevesa, zalite kleti, podrta drevesa, plaz). Na dogodkih sta posredovali PGD Selnica ob Dravi in PGD Slemen. Na območju občine Lovrenc na Pohorju so zabeležili več dogodkov (podrta drevesa, poplavljena cestišča, poplavljene kleti). Na dogodkih je posredovalo PGD Lovrenc na Pohorju.

Objavil/a Rok Vukan dne Četrtek, 27. maj 2021
Toča v Lovrencu na Pohorju

V soboto krajevne padavine

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) so v petek popoldne sončno z nekaj kopaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23 °C. V soboto bo zmerno do pretežno oblačno, sredi dneva in popoldne bodo krajevne padavine. Na Primorskem bo zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, najvišje dnevne od 14 do 18, na Primorskem do 22 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo v notranjosti Slovenije kratkotrajne krajevne plohe. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki bo v ponedeljek ponehala.

Hladna fronta, ki je včeraj prešla Slovenijo, se je pomaknila nad Balkan. Za njo se od severozahoda nad Alpe širi območje visokega zračnega tlaka.



Več v Narava