Lutkovna skupina Zarja iz Ormoža na državnem srečanju lutkovnih skupin Slovenije

Državno srečanje lutkovnih skupin Slovenije

Barbara Podgorelec, ponedeljek, 30. maj 2011 ob 22:10
A veš koliko te imam rad

A veš koliko te imam rad

24. maja, je v Centru kulture v Mostah – Španski borci Ljubljana v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Območni izpostavi JSKD Ljubljana, potekalo državno srečanje lutkovnih skupin Slovenije, dan ljubkih in iskrenih predstav naših lutkovnih skupin. Na lutkovna srečanja je bilo prijavljenih 96 skupin, tako da biti eden izmed trinajstih izbranih ni mala stvar.

Številke so še večje, če upoštevamo še skupine, ki se sploh niso prijavile na srečanja. Ocenjujemo, da imamo v Sloveniji okoli 200 lutkovnih skupin. Biti eden izmed trinajstih od 200-ih pa je dosežek, ki si zasluži spoštovanje. Vse skupine, sodelujoče na državnem srečanju, so tudi dobitnice zlate plakete.

Občino Ormož je na srečanju zastopala lutkovna skupina Zarja iz osnovne šole Ormož s predstavo Sama McBratneya, A VEŠ, KOLIKO TE IMAM RAD. Skupina, mentorji, in vsi, ki so jih podpirali in verjeli vanje si zaslužijo iskrene čestitke!

Nekaj besed, o samem srečanju:
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti vsako leto organizira srečanja lutkovnih skupin otroških, mladinskih in tudi odraslih. Tematike niso določene, tako da se na srečanjih zvrstijo tako predstave najmlajših lutkarjev pa vse do mladinskih in odraslih ustvarjalcev z odraslimi tematikami. Ocenjujemo, da v Sloveniji deluje preko 200 ljubiteljskih lutkovnih skupin. Letos se jih je na Srečanje prijavilo 96.

Srečanja potekajo v treh korakih: po selekcijskem sistemu se predstave otroških gledaliških skupin preko območnih in regijskih srečanj uvrstijo na državno Srečanje. Državna selektorica Jelena Sitar je na zaključno srečanje izbrala 13 predstav:
  • Leo Timmers: RDEČA KOKOŠKA KRMELJ (Lutkovna skupina Knapec, OŠ Krmelj)
  • Sam McBratney: A VEŠ, KOLIKO TE IMAM RAD (Lutkovna skupina Zarja OŠ Ormož)
  • Patricija Resnik: ČUDNA ČAROVNIJA (Ecipeci, Osnovna šola Blaža Arniča Luče)
  • avtorski projekt: PRAVLJICA IN ZGODBICA (Sončnice, OŠ IV Murska Sobota)
  • Andrej Adamek in člani skupine: RADOVAN (Lutkovna skupina KPD Šmihel, Avstrija)
  • Roald Dahl: ODVRATNE RIME: RDEČA KAPICA IN TRIJE PUJSKI (Mladinska lutkovna skupina Hišni molji, Hiša otrok in umetnosti, Ljubljana)
  • Brane Vižintin: ZGODILO SE JE Z RAZLOGOM (Skupina Sence, Gimnazija Ravne na Koroškem)
  • Louise Rennison: KLOPCA PRED ŠOLO (Lutkovna skupina Metuljčki,OŠ Rudolfa Maistra Šentilj)
  • avtorski projekt: ABS URD OFO BIJA (Gledališko-lutkovni »Krožnik« SŠ Slov. Bistrica in LS Zrnca)
  • avtorski projekt: C.I.P.R. (Lutkovna skupina IQ, MGŠ KD Svoboda osvobaja in Gimnazija Slovenske Konjice)
  • avtorski projekt: 23 UR – 1 FREJ.COM (Lutkovni krožek OŠ Bled – skupina Zvezdni prah)
  • Niko Kuret: ROPARSKI VITEZ JAROMIR (Lutkovna skupina Devin, Italija)
  • Matej Križnar: DRAKULA (lutkovni film) (Lutkovna skupina Grom Lutkovnega gledališča TRI Kranj)
Namen srečanja je prikazati najkvalitetnejše lutkovne predstave v produkciji otrok (dopoldanske predstave) in mladine in odraslih (popoldanske predstave). Ker na JSKD veliko pozornosti namenjamo izobraževanju naših skupin in posledično njihovi kvalitetni rasti, smo ob koncu srečanja pripravili tudi okroglo mizo, kjer so ustvarjalci skupaj s selektorico lahko izmenjali izkušnje in poglede na letošnjo lutkovno produkcijo.


Več v Kultura in izobraževanje