Malonedeljski kulturniki so kolesarili po Razlagovi poti

Dogodek so posvetili 150-letnici čitalnice pri Mali Nedelji.

Branko Košti, torek, 6. julij 2021 ob 21:07
Kolesarjenje po Razlagovi poti

Kolesarjenje po Razlagovi poti

Zdaj že tradicionalno Razlagovo pot so člani kulturnega društva Anton Krempl Mala Nedelja prekolesarili v nedeljo 4. julija. Dogodek so posvetili 150-letnici ustanovitve čitalnice pri Mali Nedelji, sovpada pa tudi s praznovanjem 45-letnice društva, katero prav tako obeležujejo v letošnjem letu.

Na pot so se podali izpred spomenika dr. Jakobu Radoslavu Razlagu pri stari šoli in se v, za kolesarjenje zelo primernem vremenu, po dolini potoka Turja, zapeljali do spominskega obeležja v Radoslavcih, postavljenem blizu kraja, kjer je nekoč stala Razlagova rojstna hiša. Tam jih je pričakalo še nekaj kolesarjev in predsednik KS Radoslavci Janez Rudolf, ki je skupaj s predsednico KD Liljano Peršak, položil venec k obeležju.

Pred najdaljšim odsekom poti so se s pecivom in kavo okrepčali pri Tomaničevih, nato pa zavrteli pedale in se ustavili šele v senci starih hrastov v parku 1. Slovenskega tabora. Ob vseh obeležjih, kjer so se ustavili, so udeleženci prebirali poezijo in prozo iz knjige Prleška düša (Helena Srnec). Sledilo je kratko druženje ob Razlagovem doprsnem kipu na ljutomerskem Glavnem trgu, kjer smo med drugim lahko slišali tudi Razlagovo pesem Bodi zdrava domovina. K branju proze in poezije so povabili tudi sprehajalce, posedajoče na terasi na mestnem trgu in obiskovalce slaščičarne FLO Cukeraj in bili prijetno presenečeni nad odzivom. Marsikdo se je namreč odločil prebrati kakšno pesem ali odlomek proze. Skupaj so ugotovili, da je prleško narečje težko brati, ne glede na to, da ga pogovorno vsakodnevno uporabljamo.

Kolesarjenje so izkoristili tudi za promocijo akcije Knjiga za skritega prijatelja, saj je bilo mogoče izbrati knjigo, zavito v časopisni papir, da vizualno niso pritegnile pozornosti in jo odnesti domov. Povabili pa so tudi k sodelovanju na poletni bralni znački.



Več v Kultura in izobraževanje