Z osebnim avtomobilom namerno trčil v dve osebi in ju huje poškodoval

Policisti preiskujejo poskus uboja in napeljevanje k poskusu uboja.

Prlekija-on.net, sreda, 21. julij 2021 ob 14:29
Policija

Policija

Na Operativno komunikacijski center policijske uprave Maribor so v nedeljo, 18. julija, v zgodnjih jutranjih urah, prejeli obvestilo o prometni nesreči v Mariboru, v kateri sta bili dve osebi hudo telesno poškodovani.

Ob prihodu na kraj je bilo ugotovljeno, da je prometna nesreča dejansko posledica suma poskusa uboja in napeljevanja k storitvi kaznivega dejanja uboja po 115. členu Kazenskega zakonika, ki sta ju osumljena dva storilca.

Pri preiskavi navedenega kaznivega dejanja so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije ugotovili, da je med eno žrtvijo kaznivega dejanja in dvema osumljenima storilcema sprva prišlo do večjega spora zaradi poškodovanja parkiranega osebnega avtomobila žrtve. Med sporom vpletenih je eden izmed storilcev, na prigovarjanje drugega, z osebnim avtomobilom naklepoma zapeljal v osebo, s katero se je prepiral, poleg njega pa je stala še ena oseba, ki se trku avtomobila ni mogla izogniti in je zato z vozilom zadel tudi njo. Storilca sta z dejanjem obema žrtvama povzročila hude telesne poškodbe, zato sta bili obe žrtvi z reševalnim vozilom odpeljani v bolnišnico in sta izven življenjske nevarnosti. Storilca sta po storjenem kaznivem dejanju pobegnila s kraja kaznivega dejanja.

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Maribor so oba osumljena izsledili in ju po končanem postopku s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njiju sprva odredil sodno pridržanje, po njunem zaslišanju pa je zoper oba odredil pripor.

Kazenska ovadba zoper osumljena je podana zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poskusa in napeljevanja k storitvi kaznivega dejanja uboja po 115. členu Kazenskega zakonika in kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu Kazenskega zakonika. Za kaznivo dejanje uboja po 115. členu Kazenskega zakonika je predpisana kazen od petih do petnajstih let zapora, za kvalificirano obliko kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu Kazenskega zakonika (ko storilec z dejanjem povzroči hudo poškodbo oseb), pa je predvidena kazen zapora do deset let.

Preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Do tega dejanja so v letošnjem letu na območju PU Maribor obravnavali en umor, en poskus umora in en poskus uboja. V preteklih letih so na območju PU Maribor obravnavali naslednje število ubojev in umorov (dokončana dejanja + dejanja, ki so ostala pri poskusu), pri čemer je konec lanskega leta izstopal trojni umor v Gerečji vasi:

Umori, uboji, PU Maribor



Več v Črna kronika