Voda iz Ščavnice na poti v Španijo

Evropohod 2011 - Pešpoti in voda

Dejan Razlag, petek, 3. junij 2011 ob 23:111
Voda iz Ščavnice

Voda iz Ščavnice

V petek, 3. junija, so pohodniki Evropohoda šli tudi skozi Ljutomer, kjer so v reki Ščavnici zajeli vodo, ki bo oktobra pomešana skupaj z drugimi vodami Slovenije potovala v Španijo. V Španiji jo bodo nato zlili skupaj še z ostalimi evropskimi vodami, iz več kot dvajsetih evropskih držav, ki tudi sodelujejo pri tem projektu, ki traja od 1. oktobra 2010 do 15. oktobra 2011.

Pohodnike, ki so prispeli v Ljutomer na Glavni trg, sta pozdravila v imenu Občine Ljutomer, podžupan Janez Vencelj in Gregor Žižek, v imenu LTO Prlekija Ljutomer. S pohodniki je prišla tudi Ksenija Hladen, podpredsednica Planinskega društva Ljutomer in 70-letni pohodnik, ki je prišel od najdlje, iz Sevnice. Pohodniki so za promocijo naših krajev prejeli tudi katalog turistične ponudbe Park Jeruzalem Slovenija in naše Prleške cejtnge. Jutri bo na Jeruzalemu še slavnostno zajemanje vode ob Dnevu slovenskih planincev in ob 60. letnici PD Ljutomer.

Voda je element življenja, ki ne pozna meja. Je pomlad življenja, hkrati pa prometna pot in vir energije. Sreča vsakega sprehajalca, na primer v obliki jezera, reke, ledenika. Ljudje morajo z njo ravnati zavedno in jo zaščititi pred onesnaženjem. Voda lahko zaradi klimatskih sprememb postane omejeno blago, in je ključnega pomena za življenje.

Voda začne svojo pot v izvirih. Brez njih ni življenja, ni kulture, ni zdravja. Z geslom »Pohodi po E-poteh in k E-potem« bodo evropski pohodniki s sabo nosili idejo skozi celotno Evropo do Andaluzije.

V Sloveniji, kjer prireditev poteka pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Danilom Türkom, je vsaka soustanoviteljica Komisije za evropske pešpoti (Keups) organizirala svoj dogodek v letu 2011. Turistična zveza Slovenije, je organizirala slavnostno zajemanje voda iz jezera in morja, ob jezerskih dnevih, Planinska zveza Slovenije je organizirala slavnostno zajemanje voda rek in ledenika, Zveza gozdarskih društev Slovenije je organizirala slavnostno zajemanje voda iz podtalnice, Zavod za gozdove Slovenije pa je organiziral slavnostno zajemanje voda iz vodnih zajetij v gozdu. Vodo iz štirih posod iz Slovenije bodo 1. oktobra 2011 zlili v eno posodo na Geossu, središču Slovenije. In ta posoda z vodo bo romala v Španijo.

Na zaključnem dogodku v Alhambri, Granadi, v Španiji 16. oktobra 2011, se bodo vedra z vodo spraznila v pripravljene amfore. Voda iz teh amfor bo stekla v levji vodnjak (Fuente de los Leones) na dvorišču v Alhambri. Iz tega vodnjaka, ki ga nosi dvanajst levov, bo izbruhnil izvir življenja, ustvarjalna moč vode.


Več v Šport