Športnika leta 2020 sta Sara Makovec in Narsej Lackovič, športno društvo pa ŽOK Ljutomer

Ob zaključku dneva športa v Ljutomeru je Športna zveza Ljutomer razglasila najboljše športnike preteklega leta.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 2. avgust 2021 ob 12:17
Razglasitev najboljših športnikov Športne zveze Ljutomer

Razglasitev najboljših športnikov Športne zveze Ljutomer

Športna zveza Ljutomer je že 51. razglasila najboljše športnice in športnike. Slavnostna prireditev je potekala v nedeljo, 1. avgusta, na Glavnem trgu v Ljutomeru. Podelili so priznanja za perspektivne športnike in športnice, posebna priznanja Športne zveze Ljutomer, priznanja za športno društvo leta in priznanja za športnico in športnika leta.

Zbrane so nagovorili predsednik ŠZ Ljutomer, Miroslav Rauter, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki je ŠZ Ljutomer podelila posebno zahvalo za spletno akcijo Minute za šport, in župan Občine Veržej, Slavko Petovar.

Slavnostni gost prireditve je bil Tone Ficko - Bloudkov nagrajenec, rekreativec, bivši športnik, trener, sodnik in učitelj. Povedal nam je svojo življenjsko zgodbo in zbranim podal nekaj nasvetov za zdravo življenje.

Za športnice leta 2020 so bile razglašene Sara Makovec (nogomet), Diana Šterman (judo), Sara Novak (karate) in Petra Klemenčič (pikado), za športnike leta 2020 Narsej Lackovič (judo), Jeremy Bukovec (futsal) in Janko Sagaj (kasaštvo), za športna društva leta 2020 pa ŽOK Ljutomer, ŠD KMN Meteorplast in Kasaški klub Ljutomer.

Posebna priznanja Športne zveze Ljutomer so prejeli TŠD Branek Branoslavci za 30 let delovanja, BOKS Klub Ljutomer za 10 let delovanja, ŠD MRD za 10 let delovanja, Twirling klub Ljutomer za 10 let delovanja in Tonček Gider za dolgoletno odlično delo na področju športnega novinarstva.

Priznanja za perspektivne športnike in športnike pa so prejeli Nik Legen (odbojka), Miha Rudolf (judo), Anže Škrget (judo), Uroš Žalik (pikado), Eva Horvat (namizni tenis) in Laura Vrbančič (judo).

Priznanja so nagrajencem podelili slavnostni gost, Tone Ficko, župan Občine Veržej, Slavko Petovar, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, in predsednik ŠZ Ljutomer, Miroslav rauter.

Za kulturni program so poskrbeli Mešani pevski zbor Cven-Pristava pod vodstvom Vita žerdina in plesalke Plesne šole Urška pod mentorstvom Nine Mernik.

ŠPORTNICA LETA

1. mesto: Sara Makovec, nogomet

Sara Makovec je bila v letu 2020 aktivna v ženskem nogometnem klubu Pomurje Beltinci.
Igrala je na vsaki tekmi, ki jo je imela s svojo člansko ekipo. Pri tem je dosegla 13 zadetkov.
S svojo ekipo je v letu 2020 zasedla 1. mesto v prvenstvenem tekmovanju NZS in se tako uvrstila v kvalifikacije UEFA womans, kjer so se uvrstile v osmino finala.
Prav tako si je Sara s svojo ekipo že priigrala 1. mesto po jesenskem delu tekmovalne sezone 2020/21.
Je perspektivna igralka. Sara ima s strani NZS podeljen najvišji športni status, to je status A.
Igra tudi za slovensko člansko reprezentanco, kjer so v kvalifikacijah za EP v skupini dosegle 3. mesto.

2. mesto: Diana Šterman, judo

Diana je po kriteriji OKS-ZŠZ vrhunska športnica perspektivnega razreda.
V letu 2020 je osvojila naslov kadetske državne prvakinje.
Na končni Svetovni kadetski lestvici v 2020, v kategoriji do 48 kg, zaseda 13. mesto.
Je tudi nosilka mojstrskega pasu 1. DAN.

3. mesto: Sara Novak, karate

Sara je v letu 2020, kjer je zaradi epidemije odpadlo veliko število tekmovanj in turnirjev, dosegla naslednje rezultate:
- 2. mesto na članskem državnem prvenstvu, kumite članice -55 kg,
- 3. mesto na ekipnem državnem prvenstvu, kumite članice open.
Je licencirana karate sodnik državnega ranga Karate zveze Slovenije v športnih borbah in katah.
Trenira, poučuje, motivira in je vzor mlajšim selekcijam v klubu.

3. mesto: Petra Klemenčič, pikado

Kljub okrnjeni in krajši sezoni je Petra Klemenčič odlično nastopal v letu 2020.
Z ekipo TOP-GUN, CLEANGRAD - KIRALY se v evropski EDU CHEMPIONS LIGI tri kola pred koncem uvrsti med osem najboljših ekip v Evropi in s tem tudi na zaključek evropskega prvenstva v Španiji, ki bo oktobra 2021.
V EDU CHEMPIONS ligi igra skupaj z moškimi in ženskami . Odigrala je 65 tekem in od tega jih je zmagala 57 in le 9 izgubila.
V CHEMPIONS ligi morajo nastopati v ekipi moški in ženske skupaj. V sestavi ekipe mora vedno igrati vsaj ena igralka, ali več.
V 1. državni ženski ligi VZHOD je z ekipo TOP-GUN CLEANGRAD , TELEING GRADNJE osvojila 1. mesto brez izgubljene tekme.

ŠPORTNIK LETA

1. mesto: Narsej Lackovič, judo

Narsej je po kriterijih OKS-ZŠZ vrhunski športnik mednarodnega razreda.
V letu 2020 je obranil naslov članskega državnega prvaka. Na končni Evropski članski rang lestvici 2020, v kategoriji do 90 kg, zaseda 11 mesto.
Je stalni član ekipe TVD Partizan Ljutomer, ki tekmuje v 1. slovenski judo ligi.
Končuje študij na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru smer športno treniranje - judo.
Zraven svojih tekmovanj je aktiven tudi kot trener in sodnik.

2. mesto: Jeremy Bukovec, futsal

Jeremy je v sezoni 2019/2020 nastopal v italijanskem klubu ASD Buldog Lucrezia. Sezona se je zaradi epidemije predčasno prekinila. V omenjeni sezoni je dobil nagrado za najboljšega mladega igralca.
S člansko reprezentanco je nastopal na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, na katero pa se jim v zadnjem skupinskem delu ni uspelo uvrstiti.
V sezoni 2020/2021 nastopa za ekipo FC Hiša daril Ptuj s katerimi trenutno zasedajo 2. mesto v 1. slovenski futsal ligi. Je prvi strelec ekipe z 22 goli in tretji strelec lige.
V tej sezoni spet nastopa za člansko reprezentanco. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo so v skupini trenutno na 2. mestu, takoj za najboljšo ekipo na svetu - Španijo.
V kolikor se lestvica ne bo spremenila se bodo uvrstili na evropsko prvenstvo 2022, ki bo na Nizozemskem.

3. mesto: Janko Sagaj, kasaštvo

Janko Sagaj je tekmovalec na kasaških dirkah že od leta 1995.
Rezultati za kasaško sezono 2020 so naslednji:
- 56 štartov,
- 14 zmag,
- 20-krat med prve tri,
- 9-krat na nagrajenih mestih, to je med prvih pet, to je 77%.
Posebni uspehi:
- zmaga v državnem prvenstvu za 4-letne kasače - derbi, vsi prvi trije uvrščeni konji so bili vzrejeni v hlevu Sagajevih,
- 1. mesto na Madžarskem v Hungarii Dij.
Janko Sagaj prenaša ljubezen do konjev na sina Luka in hčerko Nino, tako kot je njegov oče Jože Sagaj st. vzgojil svoja sinova v ljubezen do reje konjev in kasaških dirk.
Janko Sagaj je že tretja generacija Sagajevih iz Ključarovcev, ki se ukvarjajo z rejo ljutomerskega kasača in s treningom in tekmovanjem na kasaških dirkah.
Zmage pobira na domačih hipodromih ter v Padovi, Trstu in Budimpešti.
Zmage trenerja in tekmovalca Janka Sagaja v rejskih dirkah in v mednarodnem merilu, ga v Sloveniji uvrščajo na vrh kot najboljšega slovenskega tekmovalca na kasaških dirkah letu 2020.

ŠPORTNO DRUŠTVO LETA

1. mesto: Ženski odbojkarski klub Ljutomer, odbojka

Ženski odbojkarski klub Ljutomer že vrsto let deluje na področju športa (ženska odbojka) na območju občine Ljutomer in širše. Kot tak je v preteklosti že dosegal velike športne uspehe, še posebej s člansko ekipo, ki je več let zapored tekmovala v prvi državni ligi za odbojkarice.
Klub je zelo uspešno deloval tudi v letu 2020, ko je s člansko ekipo tekmoval/tekmuje v 1. B državni ligi, kjer je konec leta na prvenstveni lestvici zasedal odlično 2. mesto, ki vodi v kvalifikacije za najvišjo 1. A državno ligo. Ista ekipa se je lansko leto v pokalnem tekmovanju uvrstila med 16 najboljših ekip v državi.
Poleg uspehov članske ekipe klub v državnih prvenstvih Slovenije na stopa oz. tekmuje tudi z vsemi mlajšimi selekcijami (mini in mala odbojka, starejše deklice, kadetinje in mladinke). Žal je bilo tekmovanje v lanskem letu v teh kategorijah izredno okrnjeno.
Klub ima v tekmovalni sezoni 2020/21 pri OZS v različnih kategorijah ekip registriranih kar 122 igralk.

2. mesto: ŠD KMN Meteorplast, futsal

ŠD KMN Meteorplast je v letu 2020 nastopal s kar petimi selekcijami v tekmovanjih (futsal) pod okriljem Nogometne zveze Slovenije.
Članska selekcija je tekmovanje v 2. SFL v sezoni 2019/20 končala na tretjem mestu, pred prekinitvijo tekmovanja v 2. SFL sezona 2020/21 pa je članska selekcija na prvem mestu brez poraza.
Mlajše selekcije zaradi epidemije niso zaključile tekmovalne sezone 2019/20, po prekinitvi zaradi drugega vala epidemije pa so vse štiri mlajše selekcije (U13, U15, U17, U19) v zgornjem delu razpredelnice, z možnosti boja za naslov državnega prvaka.
ŠD KMN Meteorplast ima številne državne reprezentante v futsalu. Za državno reprezentanco U21 nastopata Matic Goznik in Aljaž Ruis, za državno reprezentanco U19 Aljaž Goznik, Matija Zavasnik, Žiga Tkalčič in Tilen Rajter, za državno reprezentanco U17 pa Alen Ruis, Kimi Vičar, Vito Houbar, Anej Horvat in Niko Houbar.

3. mesto: Kasaški klub Ljutomer, kasaštvo

Kasaški klub Ljutomer je v letu 2020 praznoval že 146 let od prvih kasaških dirk na Slovenskem, ki so bile 12. septembra 1874. leta na Radgonski cesti od križa na Lukavskem polju do Globetkinega mostu pri Ljutomeru.
Dolgoletno delo Prlekov v prirejanju kasaških dirk in reji ljutomerskega kasača so nadaljevali tudi v letu 2020,
kljub epidemiji COVID-19.
Izvedli so najpomembnejšo dirko v življenju konja, to je 30. Slovenski kasaški derbi.
Kasaški klub Ljutomer je v lanskem letu izvedel tri tekmovalne dni in je najuspešnejši kasaški klub v Sloveniji.



Več v Šport