Poleg utrinkov, lahko te dni opazujete še nekaj zelo zanimivega

Na vzhodu sta te dni ob ugodnih pogojih lepo vidna Jupiter s svojimi štirimi največjimi Lunami ter Saturn z znamenitim obročem.

Prlekija-on.net, sobota, 14. avgust 2021 ob 20:07
Na večernem nebu lahko lepo vidimo Jupiter in Saturn

Na večernem nebu lahko lepo vidimo Jupiter in Saturn

Vsako leto med 17. julijem in 24. avgustom lahko na večernem (ali jutranjem) nebu opazujemo roj meteorjev Perzeidov. Vrhunec roja je bil iz četrtka na petek, a jih te dni še vedno lahko vidite, v glavnem na severni polobli.

Poleg utrinkov pa te dni, ko je tudi jasno in večernega neba ne moti Luna, lahko lepo opazujete nekatere planete našega Osončja. Tako sta na jugovzhodu lepo vidna Jupiter s svojimi štirimi največjimi Lunami ter Saturn z znamenitim obročem. Vidita se precej svetleje kot zvezde v bližini.

Perzeidi

Ob koncu tedna se ozrite v nebo, čaka nas lepa predstava. Tudi pogoji bodo ugodni.


Ob utrinkih smo tako tudi mi opazovali ta dva planeta skozi objektiv navadnega fotoaparata, kar si lahko ogledate spodaj. Precej lepše bi planete lahko videli skozi teleskop, s čimer bi lahko videli tudi planete Pluton, Neptun in Uran. Spodnje fotografije so nastale v četrtek in petek zvečer. Pri Saturnu se pri tem vidi drugačen položaj Lun v obeh dneh.

Na spodnji fotografiji je položaj teh planetov (od leve proti desni: Uran, Neptun, Jupiter, Saturn in Pluton), če v večerno nebo pogledate to nedeljo opolnoči pretežno proti jugovzhodu. Za podrobnosti lahko spremljate stran vesolje.net in njihov Planetarij.

Planetarij
Položaj planetov v nedeljo, 15. avgusta opolnoči, vir: vesolje.net


Več v Narava