Preiskave zaradi sumov kaznivih dejanj gospodarskega kriminala in korupcije

Pri izvajanju sodeluje 98 kriminalistov in policistov

PU Maribor, sreda, 8. junij 2011 ob 10:351
Policija

Policija

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj s kriminalisti in policisti policijskih uprav Maribor, Celje, Murska Sobota in Kranj danes izvajajo preiskovalne ukrepe v okviru dveh obsežnih kriminalističnih preiskav resnih oblik gospodarske kriminalitete in korupcije, ki ju usmerja mariborsko okrožno državno tožilstvo.

Preiskovalci preverjajo več sumov storitve kaznivih dejanj in sicer nedovoljeno dajanje daril po čl. 242 KZ-1, nedovoljeno sprejemanje daril po členu 241 KZ-1, sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje po čl. 263 KZ-1 ter dajanje daril za nezakonito posredovanje po čl 264 KZ-1.

Hišne preiskave se na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Mariboru izvajajo na območjih mariborske, kranjske in celjske policijske uprave na 27 naslovih, pri čemer se preiskujejo tako zasebni kot poslovni prostori. Preiskovalci bodo na podlagi sodnih odredb preiskali tudi 12 osebnih vozil. V preiskavah se iščejo materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Ob tem je kriminalistična policija na podlagi pooblastil Zakona o kazenskem postopku zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih desetim osebam odvzela prostost in jih začasno pridržala. V kriminalistični preiskavi, ki jo že več mesecev vodijo preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada, so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi.

Pri izvajanju današnjih aktivnosti sodeluje 98 kriminalistov in policistov. Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete in korupcije.

Izjavam Roberta Črepinka iz Nacionalnega preiskovalnega urada in Draga Škete iz Okrožnega državnega tožistva v Mariboru v zvezi obsežne preiskovalne aktivnosti zaradi sumov več kaznivih dejanj gospodarskega kriminala in korupcije lahko prisluhnete spodaj:

Predvajalnik


Predvajalnik


Predvajalnik



Več v Črna kronika