Deset ekip se je pomerilo v kopaliških igrah »Lotmerk na vodi«

Zmagala je ekipa »Črevle« (Taj in Sašo). Drugo mesto je osvojila ekipa »Blondinca« (Matija in Martin), tretje pa ekipa »Očarljivi« (Deva in Zarja).

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. avgust 2021 ob 14:35
Lotmerk na vodi

Lotmerk na vodi

Na praznično nedeljo, 15. avgusta, so na letnem kopališču v Ljutomeru potekale že IX. kopališke igre "Lotmerk na vodi".

Ekipe, ki jih je bilo kar 10, so se pomerile v treh igrah v bazenu. Rezultati so se beležili in tako smo dobili končni vrstni red. Izkazalo pa se je, da sta na prvem mestu izenačeni dve ekipi zato je sledila že zadnja, četrta, igra, ki je odločila o zmagovalcu IX. kopaliških iger "Lotmerk na vodi". To je postala ekipa "Črevle" (Taj in Sašo). Drugo mesto je osvojila ekipa "Blondinca" (Matija in Martin), tretje pa ekipa "Očarljivi" (Deva in Zarja).

Na odlično četrto mesto pa so se zvrstile ekipe: "Mušketirja" (Taj in Nik), "Ana-Jan-Tim" (Ana in Jan), "Duos bratos" (Svit in Saš), "Morski deklici" (Sara in Lia), "Morska zvezda" (Gea in Arya), "Biser" (Olivija in Viva) in "Kul lizike" (Iza in Eva). Najboljše tri ekipe so prejele medalje in praktične nagrade, vse ostale ekipe pa spominsko praktično darilo. Sodelovanje je bilo seveda brezplačno.

Čestitke vsem ekipam in hvala za sodelovanje. Hvala tudi vsem, ki ste pomagali pri izvedbi iger.

Naslednje leto se vidimo spet na že X. kopaliških igrah "Lotmerk na vodi".

Pred pričetkom kopaliških iger pa je kopališču potekal še prikaz reševanja utopljenca iz vode.

Namen tega prikaza je, da širša populacija (v tem primeru so bili to obiskovalci kopališča) različnih starosti osveži in nadgradi svoje znanje o nudenju prve pomoči, nudenju temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED-ja (avtomatski eksterni defibrilator) v primeru utopitve.

Prikaz je potekal po že znanem scenariju:
Kopalka Tea je bila neprevidna in zajela večjo količino vode. S tem je prišlo do prenehanja dihanja, izgube zavesti in posledično do srčnega zastoja.
To je takoj opazil reševalec iz vode Kevin, ki je utopljenko izvlekel iz bazena.
Tam sta situacijo prevzela člana ekipe prve pomoči OZRK Ljutomer Robert in Martin, ki sta prikazala pravilno zaporedje korakov (varnost, odzivnost, dihalna pot in dihanje, oživljanje) in nudenje temeljnega postopka oživljanja z uporabo AED-ja. Med tem je Martin poklical na številko 112 in sporočil vse potrebne podatke. Kmalu za tem je utopljenka pričela dihati, ker pa je bila še vedno nezavestna, sta jo dala v stabilen bočni položaj.
Takrat je na bazen prispelo reševalno vozilo nujne medicinske pomoči iz ZD Ljutomer. Reševalca Eros in Ivan sta prevzela nadzor nad utopljenko, preverila življenjske znake in jo transportirala do najbližje bolnišnice.
Prizor je bil zaigran, zato so vsi akterji svoje delo opravljali mnogo bolj počasi (da so gledalci lažje opazovali), kot bi to počeli v realni situaciji.

S tem je bilo prikazano pravilno zaporedje dogodkov reševanja utopljenca.

Hvala vsem sodelujočim za uspešno izpeljan prikaz:
- utopljenka Tea,
- reševalec iz vode Kevin Belšak,
- člana ekipe PP Robert Stajnko in Martin Žnidarič,
- reševalca NMP ZD Ljutomer Eros in Ivan,
- podjetje KSP Ljutomer,
- Rdeči križ Slovenije Območno združenje Ljutomer,
- Zdravstveni dom Ljutomer,
- fotograf Luka Ivančič.

Dogodek je organizirala Športna zveza Ljutomer.



Več v Družabno