Na slavnostni podelitvi priznanj Vino Slovenija Gornja Radgona razglasili Vinarja leta

Vinar leta 2021 je Puklavec Family Wines d.o.o., ki je to postal že petič. Na Vino Slovenija Gornja Radgona so prejeli kar 27 medalj.

Prlekija-on.net, sreda, 25. avgust 2021 ob 14:44
Podelitev priznanj Vino Slovenija Gornja Radgona

Podelitev priznanj Vino Slovenija Gornja Radgona

Torek na sejmu AGRA je minil v znamenju takšnih in drugačnih zdravic, saj je bil dan veterinarjev, konjerejcev in ljutomerskih kasačev, sadjarjev, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, vinogradnikov in vinarjev. Za vinarja leta je bil na slavnostni podelitvi priznanj Vino Slovenija Gornja Radgona razglašen vinar Puklavec Family Wines d.o.o., ki je to postal že petič. Priznanja je podelil minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek, prisotna je bila tudi Vinska kraljica Slovenije, Ana Pavlin.

Na Vino Slovenija Gornja Radgona so prejeli kar 27 medalj

Po izredno uspešnem ocenjevanju Decanter, na katerem so prejeli 24 nagrad, pa so pri Puklavec Family Wines to število še povečali na vinskem ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona, na katerem so prejeli kar 27 nagrad.

Nagrade, ki so jih prejeli so sledeče: 1x šampion za vino Instinct bela etiketa Merlot 2019 v kategoriji za rdeča vina, suha do 3 leta, 3x velika zlata medalja, 9x zlata medalja, 12x srebrna medalja, 1x ITC Traminer Challenge - zlata medalja, 1x nagrada Stanka Čurina za Seven Numbers Rumeni muškat Suhi jagodni izbor, kjer so prejeli 92,33 točk.

"Ob izrednem uspehu bi se nadvse radi zahvalili vsem našim vinogradnikom, kletarjem in ostalim sodelavcem, ki vsakodnevno skrbijo, da so naša vina vrhunske kakovosti - dokazano. Obenem pa seveda tudi vsem našim kupcem, saj ste vi razlog, zaradi katerega se še dodatno trudimo, izboljšujemo in poskrbimo, da iz naše kleti prihajajo samo odlična vina, ne glede na segment ali cenovni razred," so povedali ob osvojenih medaljah.

47. odprto državno ocenjevanje vin - Vino Slovenija Gornja Radgona in 11. ocenjevanje EKO vin pod okriljem 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA sta v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni potekala od 12. do 14. julija 2021. 13. julija je bilo na sporedu še III. ocenjevanje ITC - International Traminer Challenge. Na vseh treh prestižnih vinskih tekmovanjih je sodelovalo 170 vinarjev s 569 vzorci vin iz 5-tih držav.

Sveža kakovost, ki je zrasla iz tradicije petih desetletij

Priznanja slovenske vinske olimpijade pomenijo vinskim ljubiteljem, trgovcem in gostincem že več kot štiri desetletja verodostojen katalog vinske kakovosti. Pridelovalcem in vinarjem prinašajo priznanje za njihove dosežke in usmeritev za nadaljnje delo in oblikovanje poštene cene.

Sistem ocenjevanja spoštuje značilnosti različnih regij, načinov pridelave, predelave in kletarjenja. Ob tem zagotavlja anonimnost vzorcev, objektivnost vrednotenja in natančnost analitike. Ocenjevanje vsakokrat poteka v skladu s profesionalnimi standardi, ki veljajo za najpomembnejša mednarodna ocenjevanja. Tablični način podajanja ocen na sto-točkovni lestvici vključuje tudi določanje dominantnih senzoričnih atributov. To postavlja pred vsakega enologa zahtevo, da si pred dokončno določitvijo točk vzame čas za tehten razmislek. Na tak način so vsem sodelujočim vinom zagotovljene enake možnosti ocene.

Ocenjevalne komisije sestavljajo vrhunski enologi z bogatimi mednarodnimi izkušnjami. Organizator Pomurski sejem, jih nenehno pomlajuje z novimi strokovnjaki in novimi znanji.

Komisije podelijo najboljšim vinom srebrne, zlate in velike zlate medalje. Najvišja priznanja so Šampioni v kategorijah klasično pridelanih vin, trajnostno pridelanih vin in vin s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Odličnost slovenskih regionalnih posebnosti podčrtujejo priznanja Prvaki vinskih turističnih cest.

Medalje in posebna priznanja Vino Slovenija Gornja Radgona so odlično tržno in promocijsko orodje, ki prinaša visoko dodano vrednost in možnosti za ekskluzivne tržne predstavitve.

Ocenjevanje Vino Slovenija je potekalo v štirih komisijah, ki so jim predsedovali Boštjan Zidar, dr. Mojmir Wondra, mag. Janez Valdhuber in Iztok Klenar. Ob njih so ocenjevali enologi, ki se enako kot predsedniki komisij ponašajo z dolgoletnimi in mednarodnimi izkušnjami: mag. Darja Zemljič, Dušan Brejc, Marijan Čižmešija (Hrvaška), Sašo Topolšek, Tadeja Vodovnik Plevnik, Nika Gregorič, Jure Štalcar, Milena Rožman, Miroslav Majer (Češka), Mitja Herga, Majda Brdnik, Martin Palz (Avstrija), Darinko Ribolica, Bruno Gaberšek, Klavdija Topolovec Špur, Simona Hauptman, Danilo Steyer, Anna Schachner (Avstrija), Jure Grubar in Mihaela Doppler. Tajnica ocenjevanja je bila Leonida Gregorič.



Več v Gospodarstvo