Letošnji jubilejni Dnevi poezije in vina potekali tudi v Ormožu

V Ormožu, kjer vsako leto dneve obeležujejo v Knjižnici Ormož, je festival Dnevi poezije in vina v teh avgustovskih dneh večerne ure popestril že enajstič.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. avgust 2021 ob 11:42
Kim Moore, Marjetka Pfajfar in Maja Vidmar na Dnevih poezije in vina v ormoški knjižnici

Kim Moore, Marjetka Pfajfar in Maja Vidmar na Dnevih poezije in vina v ormoški knjižnici

Mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina, ki vsako leto poteka na Ptuju ter v številnih drugih krajih po Sloveniji, je letos slavil visok jubilej, 25 let izvajanja, v Ormožu, kjer ga vsako leto obeležujemo v Knjižnici Ormož, je pa v teh avgustovskih dneh naše večerne ure popestril že enajstič.

Festivala Dnevi poezije in vina, enega najpomembnejših evropskih pesniških dogodkov, ni potrebno podrobneje predstavljati. Vsako leto na njem gostimo številne priznane pesnice in pesnike z vsega sveta, festivalsko pesniško dogajanje pa vedno spremlja tudi bogat koncertni, gledališki , otroški ter vinsko-kulinarični program.

Večerno pesniško branje v različnih jezikih v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož poteka (z izjemo leta 2015) že vse od leta 2010, ko se je festivalsko dogajanje iz Medane v Goriških Brdih preselilo v bližnji Ptuj. Ormož je tako do sedaj obiskalo kar 37 ustvarjalcev iz 20 različnih držav, med drugim iz Mehike, Turčije, Južne Koreje, Irana, Iraka, ZDA, Norveške, Švedske, Španije, Francije, Bolgarije in Švice.

V četrtek, 26. avgusta, smo v ormoški knjižnici prisluhnili dvema priznanima pesnicama: Kim Moore iz Velike Britanije ter slovenski avtorici Maji Vidmar. Kim Moore je za svoja dela prejela že več nagrad, med drugim Geoffrey Faber Memorial Prize za svoj pesniški prvenec The Art of Falling, v letu 2010 Geoffrey Dearmer Prize, 2011 Eric Gregory Award, 2014 Northern Writers Award, s pamfletom If We Could Speak Like Wolves pa leta 2012 zmagala na natečaju Poetry Business za najboljši pamflet, je pa tudi del evropske pesniške platforme Versopolis, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa.

Nič manj nagrajena ni Maja Vidmar, ki je do sedaj izdala že 8 pesniških zbirk. Za zbirko Prisotnost je prejela Jenkovo nagrado, nagrado Prešernovega sklada in dunajsko štipendijo v okviru Grosser Preis für osteuropäische Literatur, na mednarodnem literarnem natečaju Trieste Scritture di Frontiera leta 2007 je prejela nagrado Uberta Saba, v letu 2009 za zbirko Sobe nagrado Mreže gradova književnosti, leta 1999 pa si prislužila nagrado Hubert-Burda-Stifung. Za vrhunski desetletni pesniški opus je leta 2015 prejela nagrado velenjica - čaša nesmrtnosti.

Z gostjama se je pogovarjala Marjetka Pfajfar, ki je prebrano poezijo domačemu občinstvu tudi prevajala, na letno teraso knjižnice smo pa ob tej priložnosti povabili še ormoški gimnazijski bend, ki je večer začinil še z nekaj glasbenimi takti. A ker so Dnevi poezije in vina posvečeni ne le pesniški besedi, pač pa tudi žlahtni kapljici, na dogodku ni manjkalo niti te, zanjo je pa poskrbelo Vino Krajnc iz Lahoncev.

Od Dnevov poezije in vina smo se v Ormožu za letos torej poslovili, nikakor pa ne od pestrega knjižničnega dogajanja. Že 11. septembra vabimo, da se udeležite Kviza št. 3 v knjižnici s Timonom Grabovcem, 16. septembra bomo na domoznanskem večeru obujali spomine na Tovarno sladkorja Ormož z dr. Terezijo Štefančič, z Marijo Gašparič in Jelko Vrbnjak bomo o njunem literarnem ustvarjanju govorili 23. septembra, bralno značko za odrasle pa 30. septembra zaključili s pogovorom o "prleškem poetu" Marku Kočarju s Cirilom Ambrožem, Tadejem Vesenjakom, Matejem Kočarjem in Igorjem Muršičem.

Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica Ormož



Več v Kultura in izobraževanje