To je 10 avtomobilov, ki jih nikar (še) ne prodajajte, saj njihova vrednost znatno narašča

Strokovnjaki iz carVertical registra o zgodovini avtomobilov so analizirali trg ter pripravili seznam 10 avtomobilov, ki jih zaradi njihove znatne rasti vrednosti ne bi smeli prodati.

Prlekija-on.net, sreda, 1. september 2021 ob 16:082
Avtomobili

Avtomobili

Kupiš poceni, prodaš drago. To je življenjski moto vsakega borznega posrednika, nepremičninskega agenta ali prodajalca avtomobilov. Trgi rabljenih avtomobilov delujejo na enak način. Zato ni presenetljivo, da je na voljo nešteto priložnosti za nakup avtomobilov kot naložbenih vozil.

Zbiranje vrhunskih vozil poleg tega predstavlja kar visoko naložbo ter ne nezanemarljive stroške vzdrževanja. Poleg tega je potrebnega tudi ogromno splošnega in poglobljenega znanja o avtomobilih.

Strokovnjaki iz carVertical registra o zgodovini avtomobilov so analizirali trg ter pripravili seznam 10 avtomobilov, ki jih zaradi njihove znatne rasti vrednosti ne bi smeli prodati. Uporabili so svojo bazo podatkov carVertical, ki vsebuje tisoče poročil o zgodovini avtomobilov, z namenom, da poiščejo nekaj glavnih statističnih podatkov o teh določenih modelih. Tu je končni seznam:

Ko je karoserija avtomobila enkrat poškodovana, je njegova trdnost slabša

Razkriti so najbolj in najmanj pogosto poškodovani avtomobili v Evropi


10 avtomobilov, ki jih ne bi smeli prodati, saj njihova vrednost znatno narašča

Alfa Romeo GTV (1993 - 2004)

Strokovnjaki za dizajn pri Alfa Romeo, ki so vedno sledili drznim in nenavadnim rešitvam, so svoj oblikovalski pristop potrdili z Alfa Romeo GTV.

Kot večina kupejev tistega časa je bil tudi Alfa Romeo GTV na voljo s štiri ali šestvaljnim bencinskim motorjem. Čeprav je bil njihov model štirivaljnega motorja znan po svoji živahnosti, je bila najdražja različica GTV-ja tista, ki je opremljena s čudovitim šestvaljnim motorjem Busso.

Motor, ki je postal as v rokavu znamke Alfa Romeo, pomembno prispeva k občutno naraščajoči ceni Alfa Romeo GTV. Čeprav njegova vrednost, tako kot pri večini italijanskih avtomobilov, ne raste z enako hitrostjo kot pri nemških kolegih, so danes dobro vzdrževani primerki vredni več kot 30.000 €.

Po pregledih zgodovine vozil carVertical je imelo 29 % avtomobilov različne okvare, ki bi lahko vplivale na njihovo delovanje.

Audi V8 (1988 - 1993)

Audi A8 velja za splošno priznan tehnični in inženirski vrhunec te znamke. Še pred limuzino A8 pa je bil Audi V8 za kratek čas zastavonoša tega podjetja.

Elegantna limuzina je bila na voljo le z motorjem V8, zaradi česar je bil ta avtomobil takrat poseben. Nekateri močnejši modeli so imeli tudi šeststopenjski menjalnik.

Audi V8 sicer ni tako osupljiv kot BMW serije 7 ali tako prestižen kot Mercedes-Benz razreda S, vendar je pomemben zaradi drugih razlogov. Audi V8 je postavil temelje današnjemu podjetju, vrhunskemu proizvajalcu avtomobilov in neposrednemu tekmecu znamk BMW in Mercedes-Benz. Poleg tega je Audi V8 veliko bolj redek od drugih enakovrednih avtomobilov, zato ne preseneča, da je vrednost te luksuzne limuzine začela naraščati.

Po carVertical poročilih o zgodovini vozil je 9 % pregledanih avtomobilov imelo napake, 18 % pa ponarejeno kilometrino.

BMW 540i (1992 - 1996)

Že desetletja serija 5 prednjači v razredu luksuznih limuzin. Kljub temu generacija E34 uspešno zaseda srednje mesto med precej starejšima in dražjima modeloma E28 in E39, ki še vedno doživljata krizo srednjih let.

Osemvaljna različica je bila na voljo le nekaj let, zato je v Evropi in ZDA precej redkejši kot BMW M5. Poleg tega je moč V8 motorja zelo podobna moči BMW M5.

Najbolj zadovoljiva lastnost tega modela je dostopnost. Čeprav je vrednost BMW M5 poskočila v nebo, je 540i veliko cenejši, vendar to ne bo trajalo dolgo.

Jaguar XK8 (1996 - 2006)

Jaguar XK8, ki je debitiral v devetdesetih letih, je nastopil v obliki kupeja ali kabrioleta. Ponujal je različne zmogljivosti motorja in udobje, kar je zadovoljilo večino lastnikov XK-ja.

Jaguar XK8 je bil eden prvih resnično sodobnih Jaguarjev, ki je dvignil lestvico kakovosti, tehnologije in preostalih vrednosti.

Za dobro vzdrževan in dobro negovan primerek boste morali odšteti najmanj 15.000 do 20.000 evrov. Jaguar XK-R, ki je med ljubitelji avtomobilizma še bolj zaželen, pa je še dražji.

Po pregledih zgodovine vozil, ki jih je opravil carVertical, je imelo 29 % primerkov tega modela pomanjkljivosti, 18 % pa ponarejeno kilometrino.

Land Rover Defender (serija I, serija II)

Land Rover ni skrival dejstva, da so bile prve generacije terenca Defender zasnovane kot večnamenski praktični nakup za tiste, ki delajo na kmetijah.

Njegova preprosta zasnova in sposobnost premagovanja vseh mogočih ovir sta Land Rover Defenderju prislužila status zelo zmogljivega terenca, ki je primeren za vse razmere.

Danes bi lahko vrednost serije I in serije II marsikoga presenetila. Na primer, terenci, ki so doživeli že vse mogoče, so vredni med 10.000 in 15.000 €, medtem ko so obnovljeni ali tisti z minimalno obrabo pogosto vredni več kot 30.000 €.

Po pregledih carVertical zgodovine vozil je imelo 15 % primerkov težave, 2 % pa ponarejeno kilometrino.

Mercedes-Benz E300, E320, E420 (1992 - 1996)

Mercedes-Benz je v relativno dolgem obdobju proizvodnje poslal na cesto več kot dva milijona primerkov modela W124. Nekateri so končali na odpadu, drugi pa še vedno kažejo znake življenja. Skrbno vzdrževani modeli so vredni celo premoženje.

Seveda so bili najdragocenejši modeli W124 označeni z oznako 500E ali E500 (odvisno od leta izdelave). Le nekaj korakov nižje po lestvici pa imajo modeli E300, E320 in E420 potencial, da postanejo dobičkonosna naložba, saj se bodo zanje potegovali številni zbiralci.

Analiza zgodovine avtomobilov carVertical je pokazala, da je 14 % avtomobilov imelo različne napake, 5 % pa ponarejeno kilometrino.

Saab 9000 CS Aero (1993 - 1997)

Volvova Ahilova peta je bila vedno Saab. Ta je dajal prednost varnosti potnikov, hkrati pa zagotovil čar in moč z izjemnimi turbo motorji.

Saab 9000 CS Aero je več kot le limuzina srednje velikosti. Predstavljen je bil pozno v proizvodnem procesu in je v zadnjem letu proizvodnje veljal za vrhunec serije Saab 9000. Omenjeni primer je bil kot pika na koncu zgodbe te serije.

Saab 9000 CS Aero je, kot bi lahko domnevali, danes precej redek avto. Čeprav Saab ni razkril, koliko primerkov je bilo narejenih, je lahko ta model dobra naložba.

Pregled zgodovine avtomobilov carVertical pravi, da je imelo 8 % avtomobilov večje ali manjše napake.

Toyota Land Cruiser (J80, J100)

Toyota je mnenje prepustila svojim avtomobilom in njihovim lastnikom, ki še do danes soglasno trdijo, da je Toyota Land Cruiser eden najboljših terencev na svetu.

Čeprav imata zgoraj omenjena modela isto ime, imata oba več tehničnih razlik, kot bi si mislili. J80 je uspelo združiti jasno preprostost z vsakodnevno uporabnostjo. J100 je bil precej bolj razkošen, zasnovan za daljša potovanja, vendar z nič manj talenta za izkopavanje iz blatnih jarkov.

Širok nabor zanimivih funkcij danes lastnikom terencev J80 in J100 nudi izjemno visoko preostalo vrednost. Tudi tisti primerki, ki so videli najbolj divje in oddaljene kotičke sveta, lahko prinesejo kar 40.000 evrov.

Analiza zgodovine avtomobilov carVertical je pokazala, da je 36 % primerkov imelo napake, 8 % pa ponarejeno kilometrino.

Volkswagen Corrado VR6 (1991 - 1995)

Volkswagen je ljudem v zadnjih nekaj desetletjih ponudil mnogo posebnih, a ne vedno hvale vrednih vozil. Volkswagen Corrado VR6 je lahko izjema.

Zaradi nenavadnega videza, izjemnega motorja in zelo uravnoteženega vzmetenja se boste spraševali, zakaj je tako malo ljudi v začetku devetdesetih let kupilo ta avto.

Volkswagen Corrado takrat ni bil tako priljubljen kot Opel Calibra, a naj bi to danes veljalo za prednost. Vrednost šestvaljne različice se je v zadnjih letih začela močno povečevati in ta trend se bo predvidoma nadaljeval.

Pregled zgodovine avtomobilov carVertical je pokazal, da je 14 % primerkov Volkswagen Corrada imelo napake, 5 % pa ponarejeno kilometrino.

Volvo 740 Turbo (1986 - 1990)

V osemdesetih letih je bil Volvo 740 Turbo dokaz, da bi lahko bilo očetovo (ali mamino) vozilo, zaradi katerega se vam začne zehati, tako hitro kot Porsche 924.

Zaradi fleksibilnosti ter združevanja praktičnosti z vznemirljivimi zmogljivostmi je Volvo 740 Turbo izjemen primerek avtomobila, katerega vrednost narašča. Predvidoma se bo to nadaljevalo, zlasti v prihodnjih letih.

Analiza zgodovine avtomobilov carVertical pravi, da je 33 % vozil Volvo 740 Turbo imelo napake, 8 % pa ponarejeno kilometrino.

Povzetek

Vlaganje v vozila je še vedno pojem, ki ga ne razume vsak. Nekaterim se morda to zdi preveč tvegano, vendar lahko naložba s primernim znanjem o avtomobilu v relativno kratkem času zagotovi dostojne donose.

Če pa razmišljate o nakupu avtomobila z visoko vrednostjo, na podlagi nekaterih zgornjih carVertical statistik, je vredno preveriti zgodovino vozila. To enostavno storite s pomočjo carVertical-a. Zgolj z malo informacij, kot je VIN ali registrska številka, lahko kupec ugotovi, ali je avto vreden svojega denarja ali se mu je treba izogniti oziroma se zanj pogajati.



Več v Gospodarstvo