Vlada naročila 100 tisoč odmerkov cepiva, za katerega Beovićeva začasno predlaga umik

Madžarska ima trenutno višje zaloge tega cepiva od dejanskih potreb in je Sloveniji odprodala 100.000 doz.

Prlekija-on.net, sreda, 29. september 2021 ob 08:57
Madžarska je odprodala Sloveniji 100.000 odmerkov cepiva

Madžarska je odprodala Sloveniji 100.000 odmerkov cepiva

V torek je iz UKC Ljubljana prišla novica, da obravnavajo 20-letno žensko, ki je bila pred slabima dvema tednoma cepljena s cepivom Janssen. 20-letnica je v smrtni nevarnosti, pri življenju pa jo vzdržujejo z aparati. Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem z vektorskim cepivom, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, je primer kot možen stranski učinek prijavljen na NIJZ, so sporočili iz UKC. Čeprav je dokazovanje neposredne povezave stvar nadaljnjih postopkov NIJZ, kar še ni bilo opravljeno, se zbuja utemeljen sum, da gre za vzročno povezavo med cepljenjem in zapletom, so dodali. V UKC Ljubljana so v sredo potrdili, da je 20-letnica zjutraj zaradi možganskih krvavitev in strdkov umrla.

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je ob tem za Radio Slovenija dejala, da se takšen nezaželeni učinek zgodi v nekaj primerih na milijon in česa takega niso pričakovali. "Od nikjer nismo imeli kakšnih resnih opozoril, da bi morali to cepljenje omejiti. Je pa dogodek tako tragičen, da je moje osebno mnenje, da v tem trenutku ne bi več tvegali in ne bi tega cepiva več uporabljali, ne glede na drugačno mnenje tako EME kot številnih drugih držav, ki ga uporabljajo."

Pred slabima dvema tednoma je bila cepljena

V UKC Ljubljana življenjsko ogrožena 20-letnica, obstaja sum na zaplet po cepljenju


Madžarska odprodala Sloveniji 100.000 odmerkov cepiva

Vlada pa je nato na 276. dopisni seji sprejela predlog za nabavo dodatnih 100.000 odmerkov cepiva proti COVID-19 z lastniškim imenom COVID-19 Vaccine Janssen

"Interes prebivalcev Republike Slovenije za cepljenje proti COVID-19 cepivom z lastniškim imenom COVID-19 Vaccine Janssen suspenzija za injiciranje proizvajalca Janssen bistveno presega predvidene dobave tega cepiva na podlagi pogodbenega naročila s proizvajalcem tega cepiva, sklenjenega na podlagi pogodbe o predčasnem nakupu cepiva v okviru skupnega javnega naročila (APA) na EU ravni.

Na podlagi trenutnih epidemioloških razmer ter izraženega interesa prebivalcev Republike Slovenije po cepljenju proti COVID-19 z navedenim cepivom, bosta Republika Slovenija in Madžarska sklenili dogovor, da bo Madžarska odprodala Sloveniji 100.000 odmerkov cepiva z lastniškim imenom COVID-19 Vaccine Jansse. Madžarska ima trenutno višje zaloge navedenega cepiva od dejanskih potreb po cepljenju s tem cepivom. Višina nabavne cene cepiva z lastniškim imenom COVID-19 Vaccine Janssen suspenzija za injiciranje proizvajalca Janssen je enaka prodajni ceni tega cepiva s strani proizvajalca Janssen.

Ministrstvo za zdravje bo v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve pripravilo potrebne pogodbe, na podlagi katerih bo izveden nakup 100.000 odmerkov z lastniškim imenom COVID-19 Vaccine Janssen suspenzija za injiciranje proizvajalca Janssen," so v torek zvečer sporočili z Ministrstva za zdravje.

Po najnovejših podatkih je bilo sicer z Janssenom, za katerega je predviden en odmerek, pri nas cepljenih 119.799 ljudi.



Več v Slovenija