Med Gornjo Radgono in Ljutomerom bo ponovno zapeljal vlak

Lahko se pridružite na Spominski vožnji ob 130. obletnici železniške proge Gornja Radgona - Ljutomer in ob evropskem letu železnic.

Prlekija-on.net, petek, 8. oktober 2021 ob 09:272

Napovedujemo EKSKLUZIVNI dogodek PORA, razvojna agencija Gornja Radgona - vaš zanesljiv partner, Občina Gornja Radgona Občina Ljutomer

Objavil/a PORA, razvojna agencija Gornja Radgona dne Četrtek, 07. oktober 2021

Na progi bo zapeljal nov Stadlerjev vlak

PORA, razvojna agencija Gornja Radgona napoveduje ekskluzivni dogodek, saj bo v Ljutomer in Gornjo Radgono po dolgih letih ponovno pripeljal vlak in to novi vlak STADLER 610 Slovenskih železnic.

Če bi želeli to enkratno dogodivščino podariti tudi svojim otrokom in jim popestriti krompirjeve počitnice ali pa se morda zapeljati v družbi prijateljev, si lahko rezervirate čas v soboto, 23. oktobra in se jim pridružite na "Spominski vožnji", ob 130. obletnici železniške proge Gornja Radgona - Ljutomer in ob evropskem letu železnic. 15.10.1890 je namreč potekala slovesna otvoritev prve železniške proge v Ljutomeru, ki je pripeljal iz Gornje Radgone. Letos od dogodka torej mineva že 131 let.

Ob tem pripravljajo pester program z nagradami za udeležence spominske vožnje. Več informacij o nakupu vozovnic in programu dogodka bo znanega kmalu.

LETA 1890 JE V LJUTOMER PRIPELJAL PRVI VLAK: 15. 10. 1890 slovesna otvoritev prve železniške proge v Ljutomeru ...

Objavil/a Muzej in galerija Ante Trstenjak Ljutomer dne Četrtek, 07. oktober 2021

52 novih vlakov

Prvi Stadlerjev vlak je v Slovenijo prispel 11. marca 2020, sledila so zahtevna testiranja, izobraževanja strojevodij in tehničnega osebja SŽ- VIT, preverjanje kompatibilnosti vozila z javno železniško infrastrukturo, v zadnjem koraku je vlak (dizelmotorni) pridobil obratovalno dovoljenje, ki je bil zadnji pogoj za vključitev te vrste vlakov v javni potniški promet.

Do konca leta 2022 na Slovenskih železnicah pričakujejo, da bo po naših tirih zapeljalo vseh 52 naročenih vlakov - od tega bo 21 enopodnih in 10 dvopodnih električnih ter 21 enopodnih dizelskih vlakov. Skupna vrednost naročenih vlakov je 320 milijonov evrov brez DDV. S prihodom sodobnih vlakov je bil storjen pomemben korak k posodobitvi potniškega prometa, kar je eden od najpomembnejših strateških ciljev Slovenskih železnic.

Novi sodobnejši, udobnejši vlaki so tudi hitrejši. Vlak je bolj prostoren, vsa vrata imajo izvlečno stopnico za lažji vstop, prostore za osebe z omejeno mobilnostjo ter posebne toaletne prostore zanje, najmanj 10 mest za kolesa in vtičnice za polnjenje različnih mobilnih naprav. Vsi novi vlaki omogočajo sodoben informacijski sistem, imajo vtičnice za polnjenje telefonov, prenosnih računalnikov in avtomatsko klimo. Vsi novi vlaki so opremljeni tudi z wi-fi signalom, ki omogoča dostopanje do interneta oziroma do različnih internetnih vsebin. Novi vlaki (garniture) bodo skrajšali potovalni čas do 10 odstotkov (novi elektromotorni vlaki imajo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro, dizelmotorni vlaki pa do 140 km/h). Z novimi vlaki bodo v prihodnjih letih povečali pogostost regionalnih povezav z manj postanki in lokalnih vlakov z večjo zmogljivostjo, potnikom pa bodo zagotovili tudi večjo udobnost in zanesljivost prevoza.

Novi dizelski in električni (večnapetostni) vlaki bodo omogočili tudi čezmejno regijsko povezovanje v smeri Avstrije in Hrvaške: udobno, hitro in brez prestopanja.



Več v Gospodarstvo