150 let – Ponosni, s poGledom v prihoDnost Ljutomer

Ljutomerski gasilci so znani po svoji zagnanosti, delavnosti in trmi. Že 150 let skrbijo za varnost lokalnega prebivalstva, se izobražujejo in sledijo novostim na področju zaščite in reševanja, vzgajajo podmladek in se trmasto trudijo javnosti sporočiti, da gasilci ne gasijo le žeje ampak so pripravljeni priskočiti na pomoč ponoči in podnevi.

Prlekija-on.net, sreda, 20. oktober 2021 ob 16:55
Člani gasilskega društva na Glavnem trgu v Ljutomeru ob prevzemu gasilskega avtomobila in motorne brizgalne leta 1927

Člani gasilskega društva na Glavnem trgu v Ljutomeru ob prevzemu gasilskega avtomobila in motorne brizgalne leta 1927

»Le čuvajte pred ognjem domačije,
vodam krotite uničljivo moč...
naj z vami radost, mlada sreča sije..
gasilci, naj pozdrav velja vam: na pomoč!
«
Manko Golar, Ljutomerskim gasilcem ob 100-letnici

Ljutomer je s svojo zgodovinsko paleto dogajanj in razvoja prispeval k številnim spremembam tako na ravni lokalnega okolja kot v nacionalnem pogledu.

Ljutomerčani smo rod 1. filmarja, 1. samopostrežne trgovine, 1. slovenskega tabora in rod najstarejšega gasilskega društva v Pomurju. Samo 3 leta po 1. množičnem zborovanju ...

Ljutomerski gasilci smo znani po svoji zagnanosti, delavnosti in trmi. Že 150 let skrbimo za varnost lokalnega prebivalstva, se izobražujemo in sledimo novostim na področju zaščite in reševanja, vzgajamo podmladek in se trmasto trudimo javnosti sporočiti, da gasilci ne gasimo le žeje ampak smo pripravljeni priskočiti na pomoč ponoči in podnevi.

Praznovanja so čudovita priložnost, da se obudijo spomini, da se ohranja in ohrani zapuščino, da se preda naprej, kar je dobrega in posodobi ter spremeni, kar bolj ustreza času.

In v PGD Ljutomer smo na tej poti. Leto praznovanja je zaznamoval koronavirus in veliko načrtovanih dejavnosti je bilo potrebno »prilagoditi«, nekaj celo odpovedati. Člani smo v tem času intenzivno in aktivno delali in delovali. Sicer prilagojeno, vendar s ciljem, da zapuščino, ki smo jo prejeli, ohranimo in posodobimo ter pripravimo za nove rodove. Še posebej pa, da imamo za našo osrednjo dejavnost, pomoč ljudem v stiski, vse potrebno.

Pa poglejmo, kako se je vse začelo.

Gasilski dom leta 1930
Gasilski dom leta 1930

Prostovoljno gasilsko društvo Ljutomer (PGD Ljutomer) letos praznuje že 150 let, kar nas uvršča med najstarejša gasilska društva na slovenskem. Ljutomerski gasilci smo že iz časa Avstro-Ogrske monarhije nepogrešljivi člen Ljutomera in širše okolice. Daljnega 31. julija 1871 je Deželno Namestništvo Avstro-Ogrske potrdilo društvena pravila t.i. Prostovoljne požarne obrambe v Ljutomeru. Pobudnik, ustanovitelj in prvi načelnik društva je bil tržan Johann Steyer s sodelavci iz Ljutomera in okolice. Društvo se je razvijalo ob podpori raznih ustanov, posameznih premožnih tržanov Ljutomerskega okoliša ter ob podpori številnih članov društva. Kljub pomanjkanju sredstev smo ljutomerski gasilci skozi desetletja skušali slediti vzgledu najnaprednejših gasilskih društev v Pomurju in širše. Ob pomanjkanju denarnih sredstev smo za nakup opreme in orodja večkrat organizirali razne kulturne in zabavne prireditve. Leta 1930 so ob podpori meščanov zgradili enega najlepših in najmodernejših gasilskih domov daleč na okoli. Gasilsko društvo je skozi svojo zgodovino ves čas sledilo trendom in posodabljalo tako vozni park kot tudi vso potrebno gasilsko opremo. Sproti smo tudi večkrat povečali in modernizirali gasilski dom. Iz desetletja v desetletje je v društvu naraščalo število članov in oddelkov raznih starostnih skupin. V času samostojne Slovenije je društvo pridobilo status občinskega gasilskega centra pri gašenju požarov in opravljanju potrebnih nalog na področju zaščite in reševanja ter status medobčinskega centra požarne varnosti. Leta 2017 pa si je Gasilsko društvo Ljutomer pridobilo še laskavi naziv Gasilska Enota Širšega Pomena (GEŠP). To pomeni, da opravljamo naloge zaščite in reševanja ob prometnih, industrijskih in drugih nesrečah, pri katerih so prisotne nevarne snovi, nesrečah v daljših avtocestnih in drugih cestnih in železniških predorih, naloge tehničnega reševanja ob nesrečah v prometu ter ob nesrečah na tekočih in stoječih vodah, pa tudi druge naloge zaščite in reševanja širšega pomena. Danes se lahko društvo pohvali z bogatim voznim parkom, z modernizirano gasilsko opremo in s številnimi uspešnimi intervencijami ter osvojenimi priznanji.

Vozni park PGD Ljutomer
Vozni park
Za obeležitev praznovanja smo načrtovali srečanje gasilskih veteranov Pomurja, SLAVNOSTNO AKADEMIJO, slovesno parado ter skupno zabavo.

 

Leto prostovoljstva

Veseli smo, da je občinski svet leto 2021 razglasil za leto gasilstva in prostovoljstva. V tem času pa smo uredili asfalt na dvorišču pred gasilskim domom, sanirali pode v garažah gasilskega doma, posodobili električno napeljavo, pripravili »pralnico« oz. čiste prostore, prebelili notranjost in fasado, nabavili svečane obleke za člane in članice...

V načrtu pa imamo še izdelavo novega društvenega prapora, urediti želimo spominsko/muzejsko sobo v 1. nadstropju gasilskega doma in izdati jubilejno publikacijo - zbornik ob obletnici.

Pri načrtih za praznovanje smo si zadali nalogo, da spodbudimo mlade in se povežemo s šolami Pomurja. Razpisali smo likovni natečaj »Gasilci, JUNAKI«. Odzvale so se tri šole (OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, OŠ Ivana Cankarja Ljutomer in OŠ Stročja vas). Razstava likovnih del je v Galeriji Anteja Trstenjaka Ljutomer, ogledate pa si jo lahko tudi v virtualni galeriji na povezavi.

Hvala vsem za sodelovanje.

Obenem, ker smo že v mesecu požarne varnosti, vabimo vse, ki želite sodelovati, postati člani največje organizacije, da se nam pridružite.

Hkrati pa podajamo zahvalo za vso pomoč in podporo tako Občini Ljutomer, županji, mag. Olgi Karba in članom občinskega sveta. Zahvala pa gre tudi vsem občankam in občanom, ki nas podpirate. Prav tako se zahvaljujemo podjetjem in družbam, ki nam prisluhnete in podpirate. Vsi, ki vlagamo svoj čas in energijo v delovanje društva in nudenje pomoči, občutimo to podporo kot izraz spoštovanja do prostovoljnega dela gasilk in gasilcev v občini in širše.

Vodstvo društva pa se na tem mestu zahvaljuje vsem članom in članicam, brez katerih vseh zadanih nalog ne bi bilo mogoče izpeljati. Vsem in vsakemu posebej iskrena hvala ter čestitke ob visokem jubileju.

Sodelovanje in povezovanje, da skupaj, s ponosom delujemo, so tiste vrednote, s katerimi bomo tudi do našega praznovanja, ki ga načrtujemo junija 2022, delovali z namenom, da se zahvalimo in poudarimo pomen prostovoljnega dela gasilk in gasilcev v občini in širše.

PGD Ljutomer

Tomaž Markovič in Mateja Leskovar Polanič



Več v Kultura in izobraževanje