Pričela se je obnova fontane, nova idejna zasnova trga pa zajema tudi dodatno ozelenitev

K realizaciji omenjene idejne zasnove se bo sicer pristopilo, ko bodo zagotovljeni dodatni finančni viri, ki bodo omogočali sofinanciranje same izvedbe le-te.

Prlekija-on.net, sreda, 20. oktober 2021 ob 18:25
Fontana na Glavnem trgu

Fontana na Glavnem trgu

Glede funkcionalnosti Glavnega trga, predvsem od prenove naprej, je bilo v preteklih letih že veliko povedanega in napisanega. Predvsem t.i. preša oz. fontana, ki že od otvoritve trga ni dosti služila svojemu namenu, že več let klavrno propada vsem na očeh. Na Občino Ljutomer smo glede tega na zadnje poizvedovali pred dvema letoma, ko so nam odgovorili, da se zavedajo stanja fontane na Glavnem trgu ter da je obnova trga avtorsko delo Bogdana Reichenberga oziroma družbe Reichenberg Arhitektura d.o.o. iz Maribora, kateri pa ni dovolil odstranitve fontane, kljub stanju v katerem je objekt.

Nedolgo nazaj smo zasledili, da je fontana ograjena, zato smo na Občino Ljutomer ponovno povprašali, ali se fontana morebiti obnavlja. Iz Občine so nam sporočili, da so se dela povezana z obnovo fontane že pričela. "Tudi povozne in pohodne površine na določenih delih Glavnega trga so v slabem stanju. Namreč, na posameznih mestih prihaja do premikov v sami konstrukciji pod tlakovci, kar povzroča dvigovanje linijskih požiralnikov in pokanje tlakovcev," so nam sporočili.

Polomljeni tlakovci in fontana na Glavnem trgu

Ljutomerski Glavni trg razpada


Nadalje so nam pojasnili, da je v okviru izvedbe projekta City cooperation II bila izdelana Idejna zasnova rekonstrukcije Glavnega trga v Ljutomeru, katere avtor je Gregor Reichenberg, Reichenberg arhitektura d.o.o. "Idejna zasnova rekonstrukcije zajema nove elemente, ki predstavljajo dodatno ozelenitev trga in nudijo bolj prijazen prostor počitek in druženje. K realizaciji omenjene idejne zasnove se bo pristopilo, ko bodo zagotovljeni dodatni finančni viri, ki bodo omogočali sofinanciranje same izvedbe le-te," so še nam odgovorili.

Fontana je sicer na trgu, tako, kot je bilo zamišljeno, delovala le kakšno poletje, saj je hitro po odprtju prenovljenega trga začela dobesedno razpadati. Podobno je bilo z vodnimi zrcali, ki so od julija 2013 obkrožena s cvetličnimi koriti, vode v njih pa ni že vsaj nekaj let.

Trg je sicer celovito prenovo doživel leta 2008, investicija prenove pa je takrat znašala okoli 2 milijona evrov. Vmes je bila tudi unovčena bančna garancija za kakovost opravljenih del.



Več v Gospodarstvo